Verujem da se svi i dalje sećamo drame koja je nastala nakon prošlogodišnje Victoria’s Secret revije. Mislim, drame… U redu, činjenica je da je prošlogodišnji Victoria’s Secret Fashion Show dobio ozbiljne zamerke na račun inkluzivnosti, odnosno nepostojanja iste, ali bez obzira na lavinu negativnih komentara pogođenih, činilo se da brend prosto nije bio spreman na bilo kakav kompromis. Uostalom, on je već prepoznatljiv kako po odabranim modelima koji svake godine šetaju pistom i koji prosto moraju da zadovoljavaju određene kriterijume, tako i po samim proizvodima i iako je njihov slogan “confidence is sexy”, realno stanje stvari je da brend u nama jednostavno ne budi samopouzdanje.

Naravno da samopouzdanje dolazi iz nas samih i ništa spoljašnje ne treba da utiče na to, ali teško je ostati 100% zadovoljan svojim izgledom kada vidimo Viktorijine anđele koji su kao nacrtani, uprkos tome što su i one same samo žene baš kao i mi. Neko će reći da je na nama kako ćemo izgledati – možemo i mi raditi sve što i manekenke, ko nam brani? Pa opet, nije poenta u tome. Da, možemo da treniramo kao anđeli, hranimo se kao anđeli i radimo baš sve što i one iako nemamo ceo tim iza sebe, ali previše je tu faktora koji utiču na finalni rezultat da bismo se oslonili samo na ovo. Za početak, radno vreme?

Da, naš posao nije da izgledamo kao nacrtane pa da ceo život posvetimo tome, ali to ne znači da ne želimo da nosimo seksi donji veš ili da želimo realne žene na koje možemo da se ugledamo, koje će nas inspirisati, motivisati, utešiti… Baš zato cenimo Ešli Grejem koja ponosno pokazuje svoje obline i samim tim podstiče žene slične građe da zavole svoje telo iako je po mom mišljenju to još jedna krajnja tačka – šta je sa ženama koje su negde između? Koje imaju samo nekoliko kilograma viška i malo celulita, koje su po svom izgledu prosečne, a kojima se niko ne bavi na taj način? Imamo ili “tipično manekenski” ili “plus size”, sredina nije toliko zastupljena, kako mi se čini. No, nebitno, shvataš i sama šta je poenta. Ohrabrivanje i osnaživanje, a ne stvaranje kompleksa. Što jeste do nas, ali dajte malo podrške, nemojte nam stvarati zazubice.

Tu je naravno i Rijana koja je svojom linijom veša Savage x Fenty na neki način i navela ljude da se okrenu protiv brenda Victoria’s Secret jer je u svoju spektakularnu reviju u čast žena uključila baš svaki tip žene – da, Bela Hadid je šetala i njenom pistom, ali zajedno sa mnogim plus size modelima, devojkama druge rase… Sve je prštalo od raznolikosti, lepote posebnosti, podrške, osnaživanja, ponosa što si žena, baš takva kakva jesi – drugačija, autentična i prelepa. Ako mene pitaš, to treba da bude poruka celokupne modne industrije, a ne samo pojedinih brendova jer je “prosečnih” ipak više od pomenute dve grupe.

Uglavnom, sve ovo je ipak navelo ekipu Victoria’s Secret Fashion Show-a na razmišljanje jer su najavili – promene! Les Veksner, CEO L Brands koji poseduje i brend Victoria’s Secret, istakao je da je moda biznis koji se menja i da je samim tim neophodno da brend evoluira, da poraste i promeni se. Upravo zato se i postavlja pitanje da li ćemo ove godine imati priliku da vidimo tradicionalni Victoria’s Secret Fashion Show ili je (krajnje) vreme za nešto novo i drugačije. Ako je sudeći prema najavama – definitivno jeste!

Ipak, iako smo se ponadali da će promene biti više društveno odgovorne i osnažujuće, za sada ćemo morati da se zadovoljimo promenom u vidu prestanka prikazivanja revije na televiziji jer je televizija jednostavno prespora – prošlogodišnji show je održan 8. novembra, a na televiziji je prikazan tek 2. decembra. Naravno da smo do tada već sve videli na internetu!

Ovo možda jeste mala i nama prilično beznačajna promena, ali s obzirom na to da brend do sada nije menjao ništa, ovo može da bude naznaka da su ih komentari ipak dotakli i da su možda ipak spremni da u svoju prezentaciju unesu nešto novo. Ako su već spremni da evoluiraju, nadajmo se da će to biti u dobrom i društveno korisnom pravcu!

Naslovna fotografija: instagram.com/bellahadid

Ivana

Comments