Virginie Viard je napustila Chanel, modnu kuću čija je kreativna direktorka bila pet godina. Dizajnerka je preuzela tu poziciju posle smrti Karla Lagerfelda 2019. godine, nakon višedecenijske zajedničke saradnje.

Obavljala je jedan od najpoželjnijih i najelitnijih poslova u modnoj industriji – samo su Lagerfeld i Gabrielle “Coco” Chanel bili prethodni umetnički direktori za čuveni brend.

U izjavi za novinare, iz kuće Chanel su potvrdili Viardin odlazak, napisavši da je, dok je 62-godišnja dizajnerka bila na čelu, “obnavljala kodove kuće poštujući kreativno nasleđe Chanela”, u kojoj je provela skoro trideset godina.

Naslednik tek treba da bude imenovan, ali iz uprave su dodali da će vest biti objavljena “u dogledno vreme”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada)

Prošlog meseca, izvršna direktorka kuće Chanel, Leena Nair, izjavila je za The Business of Fashion da je, otkako je “Virginie preuzela dužnost od Karla, biznis kuće se uvećao za 2,2%. Zarada brenda porasla je 16 odsto na 19,7 milijardi dolara u 2023.”

Budući da je bio jedan od najpoznatijih i najmoćnijih igrača u industriji, Lagerfeldova smrt 2019. potresla je modni svet. Viard, koja je počela da radi u Chanelu kao pripravnica 1987. godine, decenijama je bila Lagerfeldova zamenica. Njihov radni odnos je bio toliko blizak da ju je nemački dizajner jednom opisao kao “desnu i levu ruku”.

Ko je u igri za kreativnog direktora?

Pierpaolo Piccioli, koji je u martu najavio odlazak iz Valentina, prema mišljenju mnogih je očigledan izbor za četvrtog kreativnog direktora u Chanelu. Piccioli je poboljšao reputaciju luksuzne marke Valentino i revitalizovao prodaju aksesoara, uz podršku Florence Pugh, Rihanne i Lady Gage na crvenom tepihu.

Iako bi Piccioli savršeno odgovarao ovoj poziciji, nedavne glasine da Hedi Slimane napušta Celine stavljaju ga u trku za željenu ulogu. Svojim rock siluetama Slimane je povećao profit u Dior Homme, Yves Saint Laurent i Celine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Outpump (@outpump)

Britanska dizajnerka Sarah Burton napustila je mesto kreativne direktorke modne kuće Alexander McQueen u septembru prošle godine, pa se i ona pominje kao moguća opcija.

Ko će dobiti najpoželjniji posao u modnoj industriji ovog puta biće tema ozbiljnih spekulacija u narednim sedmicama.

Pročitajte i ovo: Novi kreativni direktori na koje treba da obratimo pažnju

Naslovna fotografija: instagram.com/complexchinese

Božica Luković

Comments