Hot topics

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Pokretna lepota. Umetnost prirode složena u jednom biću. Šetajući zanos. Lice koje je ukrašavalo naslovnice velikih modnih magazina. Nekadašnje zaštitno lice francuske kuće Yves Saint Laurent. Žena čija se slava naglo okončala u 26. godini života, kada je, nakon nemilosrdne borbe protiv HIV-a, Džija Mari Karandži izdahnula.

Jedna je među prvima koja je ponela titulu top modela. Stoji iza, onda nesvakidašnjeg, načina poziranja. Spontano je nametnula svoja pravila koja su, kasnije, mnoge manekenke oponašale. Pravila koja se danas kotiraju kao norma u manekenstvu.

Čuvenu Sindi Kraford su, zbog uočljive sličnosti, u svetu mode prozvali Bejbi Džijom. Bila je muza mnogim modnim fotografima, među kojima je i slavni Ričard Avedon.

Nakon karcinoma koji je njenog agenta odveo u smrt, Džijina zavisnost od heroina postaje sve više zabrinjavajuća. Sve što ju je dotad činilo lepom polako kreće da kopni iz nje. Prve posledice zavisnosti odrazile su se kroz gubitak posla. Smanjena traženost. Netrpeljivost saradnika pred, i više no zahtevnom, Džijom dovode do toga da se njeno ime polako zaboravlja.

Slede dezintoksikacija i hospitalizacija.

Međutim, jednom prizvano zauvek je dozvano zlo.

Iako je Džija, po izlasku iz bolnice, u periodu apstinencije, pokušala da palu krunu namesti, od prašine obriše, i vrati; svega par meseci joj je bilo potrebno da se starom poroku oda.

unnamed5 Više od jednog imena: Džija Karandži

“Suviše lepa da bi umrla i suviše luda da bi živela”. Anđelina Džoli u ulozi Džije Karandži

Njena seksualna orijentacija je često bila dovođena u pitanje. Dok su neki tvrdili kako je isključivo homoseksualnog opredeljenja, drugi su navodili kako je biseksualna. Jedno je sigurno, bila je u vezi sa određenom studentkinjom Elisom Golden – koju je verovatno upoznala kada je, po završetku rehabilitacije, upisala fakultet. U filmu, gde Džiju glumi Anđelina Džoli, ljubav dveju devojaka i te kako je naglašena. Džijine reči, u jednom od kadrova, upućene Elisi: “Oduvek si postojala samo ti”.

Nakon drugog pada u ponor, ostaci Džije se nesretno provlače kroz sve ono što se, posle turbulentnih događaja, moglo životom nazvati. Da bi kraj njene priče bio još bolniji, Džija je silovana. Malo pre toga dijagnostikovana joj je pneumonija. Nažalost, to nije bilo sve. Opaka bolest koja se tih godina pojavila i prepala gotovu čitavu planetu, bila je takođe dijagnostikovana kod manekenke. Sida.

To su bili poslednji dani jedne, nekada uspešne, žene. Žene koja je ulepšavala mnoge naslovnice. Žene koja od sebe same, ipak, nije bila jača i koja je, 18. novembra 1986, umrla u rodnoj Filadelfiji – i pored nesvakidašnje lepote, svetu ostala poznata kao prva javna ličnost ženskog roda koja je podlegla, i dan-danas neizlečivom, HIV-u.

Svim Džijama.


Elena Ederlezi

Editors choice