Jesen je nostalgično i sentimentalno doba godine, koje podstiče topla osećanja i idealno je za romantiku i ljubav. To ne znači da morate imati partnera da biste imali više romantike u svom životu – možete romantizovati svoj život na mnogo inspirativnih i zabavnih načina u kojima ćete uživati sami, ili sa prijateljima.

Skuvajte umirujući čaj, upalite sveće, pustite svoju omiljenu plejlistu i istražite naše predloge kako da romantizujete svoj život ove jeseni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Unesite više romantike uživajući u samoći

Bez obzira da li imate partnera ili ste sami, pronađite vreme za uživanje u samoći, van svih obaveza i zahteva. Bavite se ličnim razvojem, pročitajte dobre i inspirativne knjige, pogledajte serije koje su vam promakle, opustite se u aromatičnoj kupki. Vodite dnevnik zahvalnosti, praktikujte afirmacije – usmerite ka sebi nežnost, ljubav i saosećajnost koju uvek imate za druge.

Zakažite odlazak na kafu

Napravite listu kafića koje želite da obiđete, ili idite tamo gde prave kafu koja vam se najviše sviđa. Zakažite sastanak – sa partnerom, prijateljem ili sami sa sobom. Ponesite knjigu, dnevnik, vunicu i heklicu – šta god da vam se slaže uz penu na kafi.

Idite na lokalnu fudbalsku utakmicu

Ponesite izletničko ćebe, kafu ili čaj u termosu i pridružite se navijačima – jesen je sezona fudbalskih utakmica, a ako ne poznajete nijedan tim, navijajte za igrače koji vam se sviđaju. Ili aplaudirajte svakome ko postigne gol. Zamislite da ste tinejdžerka i ocenite tim prema lepoti, visini, boji dresa – to je ono što niko ne radi na fudbalskoj utakmici i što će vam doneti osećaj da ste se upustili u romantičnu avanturu.

Pročitajte i ovo: Kako ugađanje sebi obogaćuje vaš život i bliske odnose

Počnite da pijete svoj omiljeni jesenji napitak

Topla čokolada? Čaj od jabuke sa vanilom i cimetom? Kafa sa šlagom? Omiljeni mirišljavi topli napitak ima utešnu moć i može da zameni slatkiše – umesto da „zgrešite“ sa čokoladom i osećate se loše zbog toga, spremite sebi svoj omiljeni aromatični napitak sa svim „grešnim“ dodacima i uživajte.

Preuredite dnevnu sobu

Vreme je da zamenite letnje pokrivače i frotire, da vratite tepih (ako imate naviku da ga leti sklanjate), pa iskoristite priliku da napravite udobnu i prijatnu atmosferu sa dozom romantike. Promenite raspored, osvetlite prostor indirektno, malim stonim lampama sa žutim i crvenim abažurima, napravite ikebane od suvog cveća i grančica, pokpite opale šišarke i nagomlajte ih u zemljanoj posudi. Izaberite za svoju dnevnu sobu boje jeseni i duboke teksture i prizovite osećanje ušuškanosti, mekoće i nežnosti.

Pronađite dobru i dugu seriju

Pogledajte ponovo svoju omiljenu seriju ili nađite neku koju ste propustili, a koja ima bar šest, sedam sezona. Imaćete nešto čemu ćete jedva čekati da se predate, iz večeri u veče. Bindžovanje je teška navlaka, kao što znate, ali stvarno je duboko zadovoljavajuće. Proživljavanje drame sa glavnim junacima garantovano donosi više romantike u vašu svakodnevicu.

Konzumirajte umetnost za više romantike

Obiđite umetničke galerije i izložbe, posetite muzej, idite u pozorište. Umetnost je sama po sebi dirljiva i uzbudljiva, ali mesta na kojima se ona konzumira su glamurozna i imate razlog da prikažete maksimum svoje elegancije i stila (da obučete sve one ekstravagantne ili ekstraelegantne komade koje čuvate za specijalne prilike). Publika i konzumetni umetnosti su i sami deo umetničke postavke ili događaja. I to je osećaj koji unosi više romantike u vašu životnu perspektivu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Dodajte nove komade svom stilu oblačenja

Ili stare – dodajte nešto toalno retro i demode, uz nešto supermoderno i unesite više dinamike u svoj stil. Ubacite lepršave marame za više romantike, u kontrastu sa oštrim linijama. Obucite bakin džemper uz nove farmerice i omiljene čizme, maminu haljinu sa krupnim cvetnim dezenom uz nove cipele. Obucite se kao junakinja vaše omiljene romantične komedije, da biste se osećali slavno i dramatično.

Otkrijte više romantike u sumornim danima

Kad je nebo sivo i sipi kiša, svi kažu da je sumorno, sivo, ružno. Ali to nije istina. „Grozno“ vreme može biti vrlo inspirativno. U udobnoj atmosferi vašeg doma u koji ste uneli više romantike bojama, mekoćom, detaljima, mirisima, napravite sebi omiljeni jesenji napitak (toplo, oštro, slatko), upalite lampe koje daju toplo svetlo različitog intenziteta i stvaraju prijatne senke na zidovima, smestite se udobno sa zanimljivom knjigom (filmom, serijom) i na trenutak slušajte spoljašnje zvuke. Osetite zahvalnost zbog toga što vam je ovako fino i udobno i inspirativno. Ako imate kućnog ljubimca, sigurno će se sklupčati uz vas i doprineti atmosferi toplog doma i punog srca.

Uvek možete stvoriti više romantike – samo treba da je pustite da izađe iz vas i oplemeni sve oko vas. Baš kao što je briga o sebi više od izbora pravog pilinga i maske za kosu, romantizacija vašeg života prevazilazi lepršave haljine i fotografije sa Instagrama. Usmerite svoje rituale ka radosti i uživanju u svim stvarima, velikim i malim i stvorite malo više čuda i magije u jesenjim danima.

Pročitajte i ovo: Staranje o sebi – različite vrste nege koja vam je potrebna

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments