Prema savetima lekara, konzumiranje dve litre vode dnevno je doza koja nam pomaže pri očuvanju zdravlja i lepote. Sve doze manje od pomenute trebalo bi korigovati u što kraćem roku. U pitanju je samo i isključivo navika, a navike se daju steći. Kao što deca igrajući se potpuno zanemare svoju žeđ, tako i mi ponekad bivamo lenji za kratku šetnju do kuhinje i punjenje čaše vodom.

S obzirom na to da voda čini 90% našeg mozga, 75% mišića kao i 83% krvi, ne bi bilo zgoreg da svakodnevno unosimo propisanu količinu vode. Utolićemo žeđ i potpomoći funkcionisanje organizma. U poređenju sa letnjim periodom, zimi mnogo manje osećamo žeđ, ali čak ni tada ne smemo da zaboravimo da pijemo vodu. Za neka dejstva vode ste sigurno već doznali, ali ipak podsetimo se, ili pak doučimo još nešto o njoj!

Stalna temperatura tela

Hidratacija je veoma važna za održavanje stalne temperature tela. Već pri malom nedostatku vode može se javiti malaksalost, kao i glavobolja. Ukoliko osetite bolove, ne hrlite odmah ka lekovima, već se zapitajte da li ste popili makar 2-3 čaše vode u toku tog dana.

Meka koža i zimi

Voda ima veoma važnu ulogu u održavanju kože mekom i elastičnom. Osobe koje piju manje od jedne litre vode dnevno, često imaju problem sa isušivanjem i perutanjem kože. Učinite svoju kožu zdravom, mekom i glatkom – hidrirajte je!

SLIKA18 Voda: Čarobni napitak

Lepa i negovana koža čak i zimi!

I suv vazduh suši kožu

Osim oštrog vetra koji nam zimi nehajno suši lice, suvu kožu izaziva i suv vazduh u prostorijama u kojima boravimo. Stoga, stavite na radijator posudu sa vodom. Voda će isparavati i na taj način dati malo vlage vazduhu, ali i vašoj koži.

Voda – potpuno dijetetski proizvod

Ukoliko želite da korigujete svoju težinu i obradujete se cifrom kada sledeći put stanete na vagu, voda vam u tome može pomoći! Bilo bi i zdravo i korisno da pre svakog obroka popijete makar jednu čašu vode, jer upravo voda smanjuje osećaj gladi. Takođe, kupovne sokove zamenite vodom ili pak ubacite krišku limuna u čašu sa vodom, i dobićete malo voćne arome.

SLIKA28 Voda: Čarobni napitak

Kriška limuna daće lep ukus vodi

Brži metabolizam

Pored ananasa, limuna, jogurta i đumbira koji su dobri za ubrzani rad metabolizma, voda takođe ima to dejstvo! Za razliku od nabrojanih namirnica, voda nam je najčešće dostupna i najčešće nju koristimo u pomenute svrhe.

Stop borama uz pomoć vode!

Kada je vaša koža dehidrirana, krajnje su primetne bore na vašem licu, kao i mat izgled lica. Voda daje vlagu vašoj koži, povećava njenu elastičnost i čini cirkulaciju bržom što se oslikava na čistoj i sjajnoj koži!

SLIKA34 Voda: Čarobni napitak

Sprečite bore uz pomoć vode

Jača imunitet

U zimskom periodu nije retka pojava prehlada i gripa. Sprečite družbu sa maramicama i lekovima, tako što ćete jačati imunitet upravo vodom!

Antistres napitak – voda!

Već smo pomenuli da voda čini 90% našeg mozga, i stres nastaje upravo onda kada mozak nije dovoljno snabdeven vodom. Stoga, izbegavajte stres tako što ćete redovno konzumirati vodu.

Izvori fotografija: s52.sk, hara.wbl.sk, spravy.pravda.sk


Jovana Stojmenović čvrsto veruje u osobine horoskopskog znaka škorpije, i često se poziva na iste. Uglavnom je racionalna, mada se ponekad zagubi u sopstvenim mislima i beleškama. Nedavno je krunisana za internacionalnu dragu Savetu.

Comments