Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Ako bi umetnike pitala šta je za njih crtanje, verujem da bi dobila mnogo različitih odgovora, ali suma sumarum svega bi nekako bilo – izražavanje. Osećanja, utisaka, ideja, jednom rečju, sebe. A to ima zaista široko značenje.

Kada smo mali, crtamo. Crtanje nam je jedna od najomiljenijih zanimacija. A još kada otkrijemo boje – zabavi nikad kraja! Međutim, koliko nas malih crtača odraste u velike crtače? Kada si poslednji put uzela olovku i papir u ruke i nešto nacrtala? Pa sada jedva i da pišemo olovkom, a kamoli da crtamo. Vidiš, to je greška. Vratimo se unazad: crtanje – izražavanje (osećanja… sebe) – oslobađanje (svega što je u nama). Zato art terapija odnosno terapija umetnošću ili crtanjem i postoji – da nam pomogne da na kreativan način “ispraznimo” glavu i dušu i osetimo se bolje dok radimo nešto što nam je prirodno i zabavno. Fokusiranjem na stvaranje, fokusiramo se na sebe, oslobađamo se naboja i povezujemo se sa sobom. A to je najvažnija stvar koju u ovom trenutku treba da uradimo.

I pre nego što kažeš kako ti “ne znaš da crtaš”, moramo da srušimo to tvoje uverenje – svako zna da crta, a svako ko crta zna da poenta crtanja nije u tome da budeš savršena, već u tome da budeš slobodna.

Ako si umetnik, naravno da težiš svom napretku, ali ako želiš da crtaš iz nekih psiholoških razloga, dovoljno je samo da oslobodiš ruku i prepustiš se.

Jessica Yolanda Kaye, australijska umetnica, poznata po predivnim minimalističkim crtežima iz jednog poteza, ponovo se udružila sa galerijom Partnership Editions i organizovala seriju radionica humanitarnog karaktera pod nazivom “Freeing Up Your Hand & Mind”, kroz koje želi da upozna ljude sa svim terapeutskim svojstvima crtanja budući da je i sama osetila kako izgleda u potpunosti izraziti sebe i povezati se sa sobom kroz ovakvu vrstu umetnosti.

Zato, ukoliko želiš da se vratiš crtanju, ne samo iz zadovoljstva, već i zato što želiš da se oslobodiš stresa na kreativan način, poslušaj ove savete koje Jessica daje.

View this post on Instagram

Back in my studio 🤍 〜

A post shared by Jessica Yolanda Kaye (@jessicayolandakaye) on

Sedi i počni

Za terapeutsko crtanje ti ne treba inspiracija niti jasan plan. Pogledaj oko sebe i odaberi prvo što uočiš – to ćeš nacrtati (činiju sa voćem, tacnu sa kolačima, čašu vina). Zatim, uzmi olovku u ruku koja ti nije dominantna (dakle, dešnjaci u levu, a levaci u desnu) i počni da skiciraš ono što vidiš.

Uživaj u slobodi

Seti se, poenta crtanja je u slobodi, a ne u kontroli. Zato, kada se bolje upoznaš sa svim detaljima “mrtve prirode” koju crtaš, zatvori oči i – crtaj! Možda deluje zastrašujuće, ali poenta je da se oslobodiš, opustiš, pustiš osećanja da te vode. A kada završiš i otvoriš oči, očekuj da ćeš se slatko nasmejati!

Obrati pažnju na svoja osećanja

Kada završiš sa skiciranjem, vreme je za boje, i znaj – jednom kada se oslobodiš perfekcionizma, ustupaš mesto ekspresionizmu, a to je ono što želimo da postignemo! Zato, biraj boje na osnovu svojih osećanja, a ne na osnovu toga koje boje treba da bude određena stvar koju si nacrtala. Tako, limun može da bude ljubičast, a usne plave. Traži odgovarajuću boju u sebi, a ne oko sebe. 

Prouči ono što si nacrtala

Trebalo bi da si do sada verovatno već osetila *nešto*. Uzbuđenje, oslobađanje, olakšanje, ponos… Ali čak i da nisi, u redu je. Udubi se u svoj crtež i prouči šta je ono što ti se sviđa, a šta je ono što bi želela da unaprediš. Analiziraj bez osuđivanja i na taj način ćeš napredovati od jednog crteža do drugog. A na tom putu će se pojaviti i onaj koji će u tebi probuditi to *nešto*. I ko zna, možda na kraju razviješ svoj talenat i od terapije dođeš do hobija, a onda i do mnogo većih stvari. U umetnosti, ali i u tebi – granice ne postoje. 

Naslovna fotografija: instagram.com/jessicayolandakaye

Ivana

Editors choice