U prethodnom tekstu smo naveli pet bitnih saveta za devojke koji će vam pomoći da se u Londonu provedete najbolje moguće i iskoristite prednosti i mane grada u svoju korist! Ovde navodimo još pet:

6. Kulturalne razlike/barijere

Jedna od stvari koje sve devojke koje odlaze u London moraju da znaju (a ako govore američki engleski) je da je UK potpuno različita od Amerike i kulturoloških odlika Amerike. Na primer, Britanci su veoma rezervisani i često za turiste koji dolaze kažu da su preglasni i nekulturni, i to često u barovima kada su “pod gasom” ili tokom nekih utakmica. Za razliku od, recimo, američke podzemne železnice koja je uvek puna preglasnih ljudi, londonska više podseća na biblioteku. Niko ne pravi kontakt očima i niko ne razgovara sa drugom osobom.

7. Subote

Subote su grozne za devojke koje putuju u London – zapravo, za sve ljude koji putuju – jer ćete se zaglaviti u redovima i laktaćete se kako biste samo došli do izlaza. Kažem da je užasno za žene koje putuju zato što mi volimo subotom da idemo u kupovinu, a to je najgori dan da odete u bilo koji od centara Londona. Ako već hoćete, bežite od “Covert Garden”-a, ulice Carnaby i “Borough Market”-a vikendima i idite tokom nedelje. Sve mnogo bolje izgleda kada nema tolike gužve. Ovo važi i za londonski zoološki vrt, za “London Eye” i “London Dungeon”.

8. Bežite iz grada

Ako imate vremena, pobegnite iz Londona na dnevne izlete. Engleska je mala zemlja gde je potrebno oko dva sata do nekog drugog, predivnog dela. Vozovi vas mogu odvesti gde god želite, ili možete da unajmite auto i uživate u vožnji do Bata, Brajtona, Oksforda ili Kembridža. I, ozbiljno, ako imate vremena – uradite ovo. Ima prejeftinih letova iz Lutona, Getvika i Stansteda do, recimo, Pariza, Berlina, Barselone, Praga – zapravo, bilo kuda. Postoji i Eurostar, a i trajekti do Francuske, Belgije i Holandije.

slikaa11 Vrhunski saveti za devojke koje putuju u London (2. deo)

London, grad koji nikada ne spava

9. Zabava

Ima dosta bioskopa, pabova i restorana i nekih od najboljih klubova na svetu. Muzika sa stejdževa je neverovatna i svuda možete brzo da stignete. Pogledajte letnja dešavanja, kao što su sezona filma Channel 4 u “Somerset House” ili “Shakespeare in the Park” ili šta god da se dešava na južnoj obali. Naravno, ne zaboravite “Theatreland”, ali gledajte da uzmete karte sa TKTS-a na skveru Lajkaster, a ne da plaćate punu cenu. Ali, ne kupujte od tapkaroša, samo će vas prevariti. Takođe, možete posetiti mnoštvo muzeja, i to besplatno.

10. Britanci (muškarci)

Britanci su prilično stidljiva stvorenja i takođe tip ljudi koji su robovi sopstvenih navika. Ne znaju baš da flertuju, govor tela im i nije neki i ne znaju baš da privuku dame – niti da primaju vaše signale. Takođe, često idu u čoporima, pa je teško naći priliku da pokrenete razgovor sa nekim. Ako naučite ponešto o britanskom sportu, barem ste jedan stepenik više, ali šta god radili – ne pokušavajte da prekinete njihovu posvećenost utakmici koja je u punom jeku na TV-u koji stoji u uglu paba.

Eto, ja sam podelila svoje mišljenje i utiske i ono što smatram da su najbolji saveti za devojke koje putuju u London. Sigurno će oni koji su više putovali od mene ili živeli u Londonu duže imati još saveta, pa se nadam da će priložiti neki. Ha? Will you?


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments