Parfemi su veliki izvor uživanja i zadovoljstva – suptilno prisustvo cvetnih, voćnih, svežih i drvenastih aroma omogućava vam da celog dana osećate svežinu i prijatnost. Svako uživa u mirisima koji su mu prijatni, ali postoje mnoge kategorije i vrste parfema i mirisa od čijih sastojaka zavisi koliko će biti intenzivni i postojani.

Tumačenje suptilnog jezika mirisa nije samo intuitivno – iza kompleksnih mirisa koji opijaju i osvežavaju, stoji hemija mirisnih formula koje razlikuju vrste parfema jednu od druge. Međutim, pravila treba shvatiti samo kao smernice – miris koji vam se dopao na nekome, može različito mirisati na vama, jer prava hemija se odigrava na vašoj koži.

Vrste parfema i koncentracija komponenti

Osnovne komponente parfema su mirisno ulje, alkohol i voda. Različite vrste parfema variraju u intenzitetu u zavisnosti od koncentracije mirisnih ulja u odnosu na ostale sastojke. Kolonjska voda sadrži manje mirisnih ulja od toaletne vode, nešto višu koncentraciju ima parfemska voda i najkoncentrovaniji je parfem. Veće koncentracije mirisnog ulja obezbeđuju dugotrajnost mirisa – ipak, ovo nisu čvrsta pravila, već samo principi koji se uglavnom primenjuju. Manje koncentrisan miris ne znači da će se on kraće zadržati na koži, ali veća koncentracija mirisnog ulja direktno odgovara ceni – što je veći sastav ulja, to je proizvod skuplji. Vrste parfema koje se načešće koriste su uglavnom parfemske vode.

Suptilni jezik mirisa vrste parfema koje treba da isprobate 1 Suptilni jezik mirisa   vrste parfema koje treba da isprobate

Pročitajte i ovo: Kako da izaberete idealan parfem prema svom horoskopskom znaku?

Namenske vrste parfema

Kolonjske vode su lagane, od citrusnih nota i uglavnom se koriste leti, ali dnevni mirisi generalno treba da budu ležerniji i svežiji. Međutim, možda ćete za večernji izlazak želeti nešto jači miris, pa je toaletna voda dobar izbor. Ovi proizvodi se koriste u bočicama sa raspršivačem, dok se parfemi, koji sadrže najviše koncentracije uljnih mirisa, sipaju u bočice bez raspršivača i nanose se na kožu u kapima. Možete se igrati različitim intenzitetima i vrste parfema koristiti prema prilici i raspoloženju, ali budite svesni i sebe i svoje okoline prilikom izbora mirisa. Ako ste skloni migrenama, ili znate da ćete deliti mali prostor sa drugima (kancelariju, automobil), koristite diskretan i lagani parfem, ili ga u potpunosti izbegnite. Korišćenje jakih mirisa u određenim prilikama (ili u zemljama poput Japana), naprosto nije kulturno.

Sastojci mirisa se takođe moraju uzeti u obzir kad su u pitanju vrste parfema – biljni i prirodni sastojci mogu biti manje nametljivi od sintetičkih mirisa, jer su usaglašeniji sa kožom i manje se menjaju kada ih nanesete. Parfemi reaguju sa Ph vrednošću vaše kože i zato svaki parfem ne miriše isto na svakome. Ključ je pronalaženje mirisa koji vam odgovara, u kome uživate i koji čini da se osećate sigurno.

Mirisi u slojevima

Da li možete nositi dva parfema istovremeno? Ako se vama tako sviđa, naravno da možete. Ono što je za vas uzbudljiva mirisna avantura, za nekog drugog je izvor neprijatnih senzacija, što je i dalje u redu – osim ako niste zajedno zaglavljeni u liftu. Međutim, stalno koristimo mirišljave proizvode i nosimo nekoliko različitih mirisa na sebi – dezodorans, šampon i proizvodi za negu kose, krema za ruke, pa i miris paška i omekšivača koji koristite za pranje veša, stalno su prisutni i predstavljaju slojeve mirisa, koji bi trebalo da budu usklađeni. Ne radi se toliko ni o slaganju mirisa u slojevima, koliko o intenziviranju mirisnog iskustva tokom dana.

Vrste parfema su kompleksne, ali ono što nošenje mirisa čini tako posebnim iskustvom, jeste to što vi i vaša jedinstvena telesna hemija upotpunjavate priču. Kao i kod sastojaka za negu kože i kose, možete slediti pravila, ali vaša koža i vaše telo možda „rade“ na svoj način i zato vas stručnjaci ohrabruju da eksperimentišete. Pokušajte sa kombinacijom citrusno-cvetnih i drvenasto-mošusnih – ali isprobajte i sve druge kombinacije. Da li će vam prijati, znaćete samo ako probate!

Pročitajte i ovo: Saveti kako da izaberete pravi parfem za sebe

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments