Sumnjam da nisi čula za čuvenu pojavu VSCO devojaka. Ako ipak nisi, sigurno se sećaš one kul devojke koju si videla na plaži, okićenu školjkama, dugim talasima i kačketom na glavi… Zašto VSCO devojka? Evo malog podsetnika. VSCO je popularna aplikacija za sređivanje i objavljivanje slika. Interesatna je zbog svojih filtera koji su vrlo popularni među tinejdžerkama, a i nama malo starijima. Popularnost ove aplikacije doveo je i do pojave čuvenih VSCO devojaka. VSCO devojke su novi popularni trend koji označava uglavnom tinejdžerke koje dominiraju u određenim street style momentima. Ono po čemu su najprepoznatljivije sigurno su Carmex lip balm, Mario Bodescu sprej za lice na bazi ruže, kao i višenamenski prozvodi za negu od Glossiera. Ukoliko još nisi prepoznala VSCO devojke u svom okruženju, evo još jedne smernice – nose trendi biciklističke, kroksice i hydro flask flašicu za vodu. Za razliku od klasičnih “popularnih” devojaka, VSCO devojke možeš sresti bilo gde, u autobusu, u lokalnom kafiću ili u gradu.

Dakle, ko su u stvari VSCO devojke? VSCO devojke su rođene sredinom devedestih i početkom 2000. Njihova misija ne svodi se na to gde će izaći, već na to kroz koji će filter provući sliku. VSCO devojku naći ćeš na Instagramu naravno, ovih dana posebno na Tik Tok-u, YouTube-u, ali sigurno ne na Facebook-u. Društveno su obazrive i ekološki osvešćene. Nema šanse da ćeš je videti da koristi plastičnu flašu i nosi isključivo cegere. Hydro flask flašama pokazuju svoju brigu o životnoj sredini, ali u brigu o sebi što znači maksimalna konstantna hidratacija! Njihova super moć je editovanje slika. Sve više poznatih influenserki koje se zalažu za održivu modu i zdrav život, prepoznajemo kao VSCO devojke po njihovim “ružnim” Birkenstock papučama i ostalim prepoznatljivim VSCO modnim dodacima. Samo neke od poznatih su Bianca Valle, Gigi Hadid i Aemilia Madden.

Kako da izgledaš kao VSCO devojka? Skejt, messy bun i glomazne gumice (koje smo nosile kao male i zbog kojih smo do juče kritikovale svoje mame), postali su VSCO atributi, a puštenu kosu možeš da nosiš samo ukoliko ti je gumica na ruci. Karakteristične su po svom neobaveznom vibe-u, razbarušenoj kosi i izgledaju kao da će u svakom momentu izvaditi svoju dasku za surfovanje i zajahati sledeći talas.

Oversized majica koja će ti prekriti šorts, pa ćeš izgledati kao da si samo u njoj, neizostavan choker od školjki (i u sred zime), popularno ružna obuća kao što su Balenciage patike ili kroksice i prirodna šminka (čitaj: samo sjaj) su potpuni must-have jedne VSCO devojke. Jedan od brendova koji je preuzeo VSCO stil i prilagodio ga odraslima je danski brend održive mode Ganni, koji je u potpunosti izdominirao na Nedelji mode u Kopenhagenu (možda je baš zato taj predeo prenaseljen VSCO devojkama), a tu je i Outdoor Voices, američki sportski brend, kao i mnogi drugi.

Dečački, razigran stil postao je super popularan među odraslima, iako je totalno neozbiljan i pre godinu dana nisi mogla da zamisliš da odeš na posao obučena na taj način. VSCO stil briše granice između ženske i muške mode, a oversized muške majice i udobna obuća podsetiće te na detinjstvo kada ti nije bilo bitno kako ćeš izgledati (osim ako nisi bila jedna od devojčica koja se igrala isključivo sa Barbikama).

Održivost, stil oblačenja u kom se zapravo osećamo udobno i prijatno – koliko dugo ćemo još moći da se opiremo VSCO talasu?

Naslovna fotografija: instagram.com/vbiancav

Miona

Comments