Hot topics

Znaci da ti je koža dehidrirana (da, verovatno jeste!) + šta možeš da uradiš osim da piješ dosta vode

4 super načina da se zabaviš u samoizolaciji – na mobilnom telefonu

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

#musthave: Torbe koje volimo ove sezone

Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

#trèschic ideje kako da nosiš trenerku ovog proleća

Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

Novo na Netflixu: Šta ćemo gledati u aprilu?

12 virtuelnih tura kroz muzeje koje moraš da posetiš

#homeworkout: Top 7 Instagram profila zbog kojih ćeš zavoleti vežbanje kod kuće

1/2

Postoje razne tehnike koje primenjuju životni treneri i terapeuti, a u koje se možete upustiti i sami, iz igre i želje da neki problem osvestite i rasvetlite, da postavite stvari na pravo mesto, da radite na sebi sami sa sobom. Jedna od njih je tehnika dve stolice, koja može da vam pomogne da izvežbate i svoje samosagledavanje i svoju empatiju, kada imate konfliktan odnos sa nekom važnom, bliskom osobom.

Ova tehnika dolazi iz geštalt psihoterapeutskog pravca i služi da se problem osvesti i obradi, da se u bezbednosti odigraju scene koje u realnosti verovatno nisu moguće, jer stvaran susret i suočavanje ne sledi naš scenario, a tu su i opterećujuća osećanja i energija druge osobe – onaj naboj, koji inače u odnosima sa nekom osobom ne uspevamo da prevaziđemo i razrešimo.

cloudvisual 208962 unsplash 1 Wannabe coach: Pomozi sebi u konfliktnim odnosima

Iako je dobro da se vežba izvodi pod nadzorom terapeuta, koji prati, podstiče i interveniše na pravi način, bezbedno je da je isprobate sami – to je igra u kojoj učestvuju naša osećanja, misli i želje i kad je igramo sami, možemo da budemo potpuno opušteni, jer nemamo pred kim da se stidimo i da nam bude neprijatno zbog onog što osećamo i govorimo. Biće čudno i uvrnuto na početku, ali samo je potrebno da se zaigrate, da se uživite sa onim avanturizmom i entuzijazmom koje ima svako dete (i koji ste i sami poznavali kad ste bili mali) koje se igra samo, uz pomoć svojih misli i mašte, uz učešće lutaka i predmeta, bez druga u igri.

Kako se izvodi vežba

Prvo je potrebno da izdvojiš konfliktnu situaciju sa važnom osobom (iz prošlosti ili sadašnjosti) koju želiš da osvestiš. Postavi dve stolice, jednu naspram druge. Sedi u jednu i zatim prizovi moć mašte i koncentracije – možeš da žmuriš ili da gledaš, kako se ugodnije osećaš. Zamisli da u drugoj stolici sedi osoba sa kojom imaš problematičan odnos. Detaljno je zamisli, njene pokrete i mimiku, položaj tela (način na koji obično sedi na stolici), njen glas, miris, uznemirujuća osećanja koja budi u vama. Zatim joj se obratite i iznesite svoj problem. Reci joj šta hoćeš od nje (da te sasluša i razume, da te ne osuđuje), objasni joj kako se osećaš, šta joj zameraš, postavi joj pitanja koja nikada nisi bila u mogućnosti da joj postaviš.

pexels photo 272802 1 Wannabe coach: Pomozi sebi u konfliktnim odnosima

Editors choice