Osobe koje rade kao profesionalni fitnes treneri često u svom radu nailaze na različite izazove. Ljudi sa kojima rade mogu imati problema sa kilogramima, često biju bitku sa samim sobom, nedostaje im motivacija, pa se tada od njihovih trenera očekuje da uzmu aktivno učešće u rešavanju ovih problema. Kako to mogu postići? Tako što će ih motivisati, usmeravati i inspirisati da nastave dalje. Pogledajte sa kojim se problemima najčešće susreću profesionalni fitnes treneri.

Povrede

Ukoliko je neki klijent imao sportsku povredu ili bilo koji problem te vrste, glavno pitanje za trenera je kako da željenu grupu mišića, uprkos povredi, uključi u svakodnevnu fitnes rutinu? To se može s lakoćom postići, samo je važno pronaći vežbe koje će biti adekvatna zamena prethodnim, i koje neće prouzrokovati još veću povredu.

Hormonski poremećaji

Sa hormonalnim promenama u organizmu, neke žene mogu imati varijacije u kilaži tokom određenog perioda u mesecu. Kako im pomoći? Podstičite ih da piju mnogo vode i da ne prestaju sa vežbanjem, jer će samo tako uspeti da svoju kilažu drže pod kontrolom.

Fitness 1 Wannabe Fit: Najveći izazovi profesionalnih fitnes trenera

Prejedanje na nervnoj bazi

Ukoliko primetite da vaš klijent jede kasno uveče, bira nezdravu hranu i ne pridržava se propisanog režima ishrane, vreme je da mu pomognete. Evo i kako. Podstaknite ga da vodi dnevnik ishrane i da zapiše svaki nezdravi propust i razlog zbog kog je do njega došlo, jer je sagledavanje problema najbolji put ka rešenju istog.

Neodgovornost

Ukoliko vaš klijent ne postiže željene rezultate i stalno traži izgovore da se ne drži propisanog režima, vaš je zadatak da popričate sa njim i ukažete mu na prilike koje propušta. Samo tako mu možete pomoći da svoj život i svoje zdravlje dovede pod kontrolu.

Fitness 3 Wannabe Fit: Najveći izazovi profesionalnih fitnes trenera

Nedovoljno motivacije

Ukoliko primetite da vaš klijent s vremenom gubi motivaciju za rad, počinje da izbegava trenige ili potpuno menja fitnes rutinu, razgovarajte sa njim o njegovim ciljevima i razlozima zbog kojih trenira. Zapamtite, vaš zadatak kao trenera jeste da svoje klijente neprestano motivišete da rade i napreduju.

Izađite iz kolotečine

Ako nakon dve nedelje primetite da vaš klijent postaje nezadovoljan, odlučite se da promenite nešto u njegovoj dijeti, planu vežbanja ili, pak, napravite potpuno novi plan. Tako ćete mu dati podstrek da radi još više i bolje.

Čak i kada vaš klijent postigne željeni cilj, to ne znači da je vaš zadatak završen. Nastojte da ugovorite ponovno viđenje u periodu od četiri do šest nedelja, kako biste videli u kojoj meri je napredovao. Sigurni smo da ćete biti zadovoljni.

Tekst: Jasna Đorđević

 

 

Comments