Redovno vežbate i u dobroj ste kondiciji. Ponosite se svojim trbušnjacima i sa svojim drugarima iz teretane često se takmičite ko može duže da izdrži, više da podigne, više serija da ponovi.

Problem je što mnogi kada počnu da vežbaju počnu da se oslanjaju samo na svoj instinkt i na snagu, dakle probaju nešto da urade i ako mogu, rade!

Bez konsultacija sa trenerom i bez instrukcija na koji način se pravilno radi neka vežba, mnogi od ovih “snagatora” koji forsiraju svoje telo da podiže neverovatne težine i izdržava nemoguće napore, na kraju završi sa ozbiljnom povredom.

Njih ćete sigurno videti kako rade ove vežbe, ali fitnes trenere nikad. Evo i zašto:

Vuča iza glave na lat mašini

Ova vežba je opasna za starije ljude. Kada radite ovu vežbu vaša leđa su pod velikim naporom. Taj napor mladi nekako i podnose, ali ukoliko ljudi posle četrdesete insistiraju na ovoj vežbi, verovatno će se povrediti. Umesto toga, trebalo bi raditi vuču samo sa prednje strane.

cdn write.demandstudios.com upload image 95 E0 AA4B9D72 12A5 4906 8FF2 C44DF556E095 AA4B9D72 12A5 4906 8FF2 C44DF556E095 Wannabe Fit: Ove vežbe ni treneri ne rade

Mrtvo podizanje sa pravim nogama

Ova vežba izgleda tako što se savijete u struku pravih nogu i leđa i podižete tegove. Ona veoma opterećuje kičmu. Ukoliko još podižete veliko opterećenje, možete izazvati brojna oštećenja na kičmenim pršljenovima.

Uvrtanje torzoa sa opterećenjem

Postoji sprava na kojoj se rade ove vežbe, koje su naročito dobre za struk i jačanje trbušnih mišića. Takođe, ove vežbe se mogu raditi ukoliko držite teg u rukama i sa fiksiranim nogama, pravih leđa, radite uvrtanja. Međutim, ovi pokreti pod velikim opterećenjem mogu biti izuzetno opasni.

Čučnjevi na BOSU lopti

Ova sprava izgleda kao polovina lopte koja je pričvršćena na ravnu, stabilnu površinu. Na ovoj spravi se mogu raditi čučnjevi, jer navodno dovode do još boljih efekata, jer pored osnovnih čučnjeva morate paziti i na održavanje ravnoteže. Ovo može dovesti do ozbiljnih povreda, zato čučnjeve radite isključivo na zemlji.

cdn write.demandstudios.com upload image DF 14 6CB7CB1B D233 4E8F ADB3 6E4258E314DF 6CB7CB1B D233 4E8F ADB3 6E4258E314DF Wannabe Fit: Ove vežbe ni treneri ne rade

Podizanje velikih težina dok ležite na lopti

Ukoliko umesto klupe koristite fitnes loptu kao oslonac kada podižete veće težine, navodno dodatno jačate mišiće. Međutim to nikako nije dobro, jer u sekundi možete da izgubite balans i povredite se tako da mesecima ne pomislite na teretanu.

Skullcrushers

Ova vežba jača triceps, a izvodi se tako što iznad glave dižete i spuštate tegove. Međutim ovako ozbiljno možete ozlediti laktove.

Leg Press pod 45 stepeni

Vežbanje na spravi koja omogućava da veliku težinu odgurkujete od sebe dok sedite na klupi pravi veliko opterećenje na vašoj kičmi i kolenima. Istu grupu mišića mnogo bolje ćete izvajati jednostavnim čučnjevima.

Odizanje nogu sa poda

Kada želite da napravite trbušnjake, obično je najteže da uradite donji stomak. Koliko god vežbali čini se da tu uvek ostanu male naslage masti. Zato se rade vežbe za donji stomak tako što se podižu noge sa poda dok ležite ispruženi. Međutim, utvrđeno je da to pravi veliko opterećenje za kičmu. I još ukoliko i na noge stavite dodatno opterećenje, imaćete trbušnjake, ali i povredu kičme. Zato je bolje da noge držite pod uglom od 90 stepeni, a onda ih naizmenično skupljate i pružate.

cdn write.demandstudios.com upload image F3 79 0CABF7DE A6D2 4CFB 8C42 50C2855879F3 0CABF7DE A6D2 4CFB 8C42 50C2855879F3 Wannabe Fit: Ove vežbe ni treneri ne rade

Skok na kutiju

Ova vežba je postala popularna sa pojavom cross fita. Međutim da biste uopšte pokušali da radite ovu vežbu morate biti dobro fizički spremni. Ukoliko niste u dobroj formi, ozbiljno ćete se povrediti, jer je ova vežba veoma teška. Skok u čučanj na kutiju preporučuje se samo onima koji mogu da urade bar pet čučnjeva pod opterećenjem u visini 60 posto njihove težine i to tako da svaki put ostanu u čučnju po pet sekundi. Čak i tada se za početak preporučuje da na kutiju skočite, ali onda korakom siđete sa nje.

Zgibovi

Iako je ova vežba poznata kao sjajan način da uradite ceo gornji deo tela, mnogi izvijaju vrat i celu glavu unazad, kako bi što pre prebacili preko šipke i postigli što više ponavljanja. Tako osim što se možete povrediti, možete učiniti da, oslanjanjem više na drugu ruku, dobijete jednu jaču ruku od druge, što neće lepo izgledati.

Lenka Gatić

Comments