Činjenica da ste navučeni na Coca-Colau daleko je od slučajnosti – ili na čips, ili na bilo koju drugu visoko procesiranu hranu.

Neki od najvećih prehrambenih giganata, poput Krafta, Coca-Colae, Nestlea, Oreosa i mnogih drugih, unutar svojih laboratorija koriste vrhunsku tehnologiju kako bi izračunali tačku blaženstva do koje će nas dovesti određena količina šećera u gaziranom piću ili da pojačaju osećaj u usnoj duplji do koga će nas dovesti tačno proračunata količina masti i soli u grickalicama. Koristeći caku koju već odavno koriste proizvođači duvana, oni prave svoje marketinške kampanje tako da preusmere zabrinutost za zdravlje prilikom konzumiranja njihovih proizvoda – smanjiti količinu jednog štetnog sastojka, ali po cenu povećanja druga dva i dobijamo dijet, niskomasne ili proizvode sa smanjenom količinom soli.

U raznim razgovorima sa top-menadžerima ovih kompanija koji su se odigrali tokom godina, oni priznaju da nikada ne bi uspeli da proizvedu zaista zdrave alternative njihovim proizvodima. Jednostavno rečeno: sama industrija ne bi mogla da preživi bez ogromnih količina soli, šećera i masti. Milioni korisnika su navučeni na kombinaciju ukusa ovog zavodljivog, otrovnog trija.

slika 146 Wannabe Fit: Prehrambena industrija nas truje gore od duvanske

Proizvođači priznaju da je nemoguće proizvesti zdrave alternative njihovim proizvodima

Kada je njegova kompanija kritikovana zbog niskog kvaliteta proizvoda i zavisnosti koju prave, naročito kod dece, Džefri Bajbl (Geoffrey Bible), bivši upravni direktor kompanije “Philip Morris” koja, osim duvana, pod svojim okriljem drži mnoge poznate brendove čokolada, grickalica, sireva, kolačića i kafa, izjavio je da je “to ono što potrošači žele”, i kada bi im dali manje, tj. kada bi proizvodili zdravije nauštrb ukusa, oni bi kupovali manje i konkurencija bi preuzela tržište. “Na neki način smo zarobljeni”.

Opšte je poznato da su tokom godina prikupljene mnoge izjave u kojima porodice proizvođača i izumitelja ovih proizvoda priznaju da ne konzumiraju te iste proizvode koji im donose milione i milione profita.

Slane grickalice, čipsevi, smokiji imaju fantastičnu mogućnost da se tope u ustima. To se zove “nestajuća kalorijska gustina”. Ako se nešto topi u ustima brzo, mozak misli da u tome nema kalorija… Prosto – možeš da nastaviš to da jedeš zauvek.

Da bi se došlo do toga, potrošeno je nekoliko decenija. Vreme koje su mnogi pametni naučnici potrošili tražeći način da postanemo zavisni od šećera, masti i soli, moglo je biti potrošeno pronalaženju načina oslobađanja zavisnosti od istih.

Javljajte nam svoja iskustva na Facebook stranici ili na Twitteru uz hashtag #wbfit!

Imate pitanja, pohvale ili sugestije? Želimo da ih čujemo u odeljku za komentare ispod!

Vaš trener,

Kiki

Prethodne tektove iz serijala “Wannabe Fit” pročitajte ovde.


Kristina Grabež pronalazi najveću draž u prevazilaženju sopstvenih očekivanja. Životni cilj joj je da bude srećna i da inspiriše druge da budu srećni. Najčešće se igra u teretani, kuhinji i na svom blogu Chrisness – The Blog About Fitness.

Comments