Ukoliko ne znate šta tačno tražite, prodavnica zdrave hrane može biti konfuzna. Evo nekoliko stvari koje ne bi trebalo da propustite.

Kikiriki puter

Prebogat zdravim mastima, kikiriki puter se može naći u svakoj bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane. Svaki proizvod koji se zove “kikiriki puter” po zakonu mora imati najmanje 90 procenata kikirikija u sebi. Mažite ga na tost, mešajte uz voće ili koristite kao preliv raznim jelima.

slika 15 Wannabe Fit: Šest stvari koje bi trebalo da kupiš u prodavnici zdrave hrane

Iako ima mnoge osobine koštunjavog voća, kikiriki je zapravo mahunarka

Ovsene pahuljice

Ovas je najzdravija i najkompletnija žitarica. Možete ga jesti sirovog, uz jogurt ili mleko, možete ga skuvati i napraviti kašu, ili ga možete dodavati u domaći hleb i kolače. Složeni ugljeni hidrati koji se u njemu nalaze jedni su od glavnih nutrijenata koje prosto morate imati u svom režimu ishrane.

Integralni pirinač

Mnogi nazivaju integralni pirinač čudotvornom namirnicom. Poznat je po tome što je pomogao mnogim teškim bolesnicima da ozdrave, jer blagotvorno deluje na organizam, daje energiju i preporučuje se u svim medicinskim dijetama. S druge strane, blanširana verzija pirinča se ne može uvrstiti u red zdravih namirnica.

Kokosovo ili maslinovo ulje

Kokosovo ulje je manje kalorično od bilo kog drugog ulja, brzo se pretvara u energiju i ne zakrčuje krvne sudove. Visoko je rangirano na spisku najzdravijih ulja na svetu. Takođe, maslinovo ulje bi trebalo da vam bude nezaobilazan dodatak za salate, grilovano meso i povrće i garniranje morskih specijaliteta.

Integralno brašno

Jednostavno je: sve integralno je daleko zdravije nego blanširano. Hranljivi nutrijenti iz integralnog brašna nisu iscrpljeni besomučnim rafinisanjem, te je integralno brašno ono koje bi trebalo da koristite za spremanje svih peciva.

slika 26 Wannabe Fit: Šest stvari koje bi trebalo da kupiš u prodavnici zdrave hrane

Napravite domaći hleb od integralnog brašna i stavite u njega ovsene, ječmene i ražane pahuljice, i čak dodajte suncokret i semenke!

Crna čokolada

Crna čokolada je kraljica čokolada. Ima veliku količinu antioksidanata, zdrava je za mozak i srce i poboljšava koncentraciju. Kada vam se jede nešto slatko, opredelite se za čokoladu koja ima najmanje 70 procenata kakaoa u sebi.

Javljajte nam svoja iskustva na Facebook stranici ili na Twitteru uz hashtag #wbfit!

Imate pitanja, pohvale ili sugestije? Želimo da ih čujemo u odeljku za komentare ispod!

Vaš trener,

Kiki

Prethodne tektove iz serijala “Wannabe Fit” pročitajte ovde.


Kristina Grabež pronalazi najveću draž u prevazilaženju sopstvenih očekivanja. Životni cilj joj je da bude srećna i da inspiriše druge da budu srećni. Najčešće se igra u teretani, kuhinji i na svom blogu Chrisness – The Blog About Fitness.

Comments