Pakovanje ručka za poneti može delovati kao još jedna dosadna stvar koja bi trebalo da se doda na vašu, ionako već podužu, listu obaveza. Ali, ovih dana postoji više razloga nego ikada za to. Ne samo da štedi vreme i novac, već je takođe dobro za zdravlje.

Već znamo da kul deca u školama nikada ne donose ručak od kuće – kupuju se grickalice na trafici, pice i kalcone u pekari ili gazirana pića u obližnjoj prodavnici. Ako ste mama i imate posla sa osnovcima, napravite svojoj deci obrok koji će ih animirati. Kupite plastične posudice u raznim bojama, svakog dana ih pitajte šta bi oni voleli da užinaju u školi tog dana i obavezno im spakujte neki slatkiš. Naučite svoju decu da vole zdravu hranu.

Isto tako, ako odvojite vreme da spakujete i ponesete sopstveni ručak na posao ili fakultet, zaista ćete imati mnogo koristi od toga.

Pravilna nutricija je numero uno! Restorani brze hrane su najveći razlog zašto veliki procenat populacije pati od gojaznosti i ima problema sa zdravljem (visok holesterol, povišen krvni pritisak, dijabetes…). Pravilna ishrana je ključ za dobru formu i zdravlje, pa tako, kada pakujete sopstveni ručak, vi imate kontrolu nad sopstvenim telom, a ne neki lanac restorana brze hrane.

slika 17 Wannabe Fit: Zašto bi trebalo da pakuješ svoj ručak?

Spakujte sopstveni obrok i bićete pošteđeni čekanja u redovima u pauzi za ručak!

Pakovanje ručka ne mora da bude dosadno! Kada spakujete ono što volite, svakog dana ćete se unapred radovati svom ručku. Ako ustajete rano, spakujte ga veče pre. Možete čak napraviti takvu večeru da iz nje izvučete i zdrav ručak za poneti sutradan, na primer, neku pastu.

Šta spakovati? Uvek bi trebalo da imate ove četiri stvari u svom paketu:

Zdrav zalogaj – nešto što ćete moći da pregrizete do ručka. Neka to bude banana, mandarina, jabuka, pomorandža ili neka druga voćka.

Glavni obrok – porcija proteina koja će vas zasititi. Ćureći sendvič sa salatom, tortilja sa povrćem ili belo meso.

Dezert – da zasiti vaše slatke porive. Bonžita ili neka druga štanglica od celih žitarica, kao i badem, čokoladno mleko, lenja pita ili bundevara.

Voda – flašicu vode uvek nosite sa sobom. Hidratacija je ključna za topljenje suvišnih kilograma i održava vas energičnim i svežim.

Javljajte nam svoja iskustva na Facebook stranici ili na Twitter-u uz hashtag #wbfit!

Imate pitanja, pohvale ili sugestije? Želimo da ih čujemo u odeljku za komentare ispod!

Vaš trener,

Kiki

Prethodne tektove iz serijala “Wannabe Fit” pročitajte ovde.


Kristina Grabež pronalazi najveću draž u prevazilaženju sopstvenih očekivanja. Životni cilj joj je da bude srećna i da inspiriše druge da budu srećni. Najčešće se igra u teretani, kuhinji i na svom blogu Chrisness – The Blog About Fitness.

Comments