Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

Kako se “radi” ljubav prema sebi u 2020?

Sa liste (neispunjenih) odluka: 5 saveta kako da uspešno dođeš do željene figure

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

1/2

Čini se da je u ovom trenutku bitnije nego ikad da zaštitimo planetu, a moda je još jedan oblik industrije koji zapravo može da pomogne u zaštiti i očuvanju prirode i to kroz održivu modu. I ovde postoji svojevrsni trend koji se sve više prati i primenjuje – kada modni giganti kao što je Kering grupacija počnu da kreiraju održive kolekcije, vođeni ovim primerom, i mnogi manji brendovi bivaju inspirisani da se priključe ovom “pokretu” i učine isto. A to je ono što želimo, zar ne?

Održiva moda je budućnost modne industrije, i želeli to ili ne, brendovi ovo jednostavno moraju da prihvate. S obzirom na to da se Kering, jedna od najvećih svetskih luksuznih grupa u koju su uključeni brendovi Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Brioni Pomellato, pridružuje “pokretu” održive mode, ovo zaista jeste veliki korak za celokupnu modnu scenu u etičkom pravcu.

Francuska je zemlja u kojoj je većinski deo modne industrije, a činjenica da je predsednik ove države Emmanuel Macron pre samo dva meseca doneo novi zakon koji brani uništavanje neprodate odeće, već u velikoj meri pozitivno utiče na ovu industriju. Inače, ovaj zakon je donet nakon saznanja da sve poznate svetske modne kuće odevne komade koji se ne prodaju uglavnom – uništavaju.

Verovatno najveći šok “zadao” je britanski brend Burrberry, koji je krajem 2017. godine uništio odeću u vrednosti oko 28 miliona funti! Praksa uništavanja odeće, umesto da se reciklira za nove dizajnerske kolekcije, u jednom trenutku bila je normalna i očekivana, ali s obzirom na to da je neophodno voditi računa o održivosti, u poslednje vreme se u sve više svetskih zemalja zabranjuje.

Otkad je donesen ovaj zakon, trideset i dva brenda na globalnom nivou su potpisala pakt koji je predstavljen i diskutovan na G7 Summitu prethodnog vikenda.

CEO luksuzne grupe Kering, François-Henri Pinault je u Fashion Pact G7 istakao da je moda jedna od najuticajnijih industrija na svetu i stoga smatra da ima moć koja bi igrala ključnu ulogu u prelasku ka održivijoj budućnosti. Ovom paktu su se pridružili i brendovi Burberry, Prada, Hermes, Chanel, ali i neki od vodećih sportskih i maloprodajnih brendova (kao što je GAP).

Editors choice