Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

1/2

Čini se da je u ovom trenutku bitnije nego ikad da zaštitimo planetu, a moda je još jedan oblik industrije koji zapravo može da pomogne u zaštiti i očuvanju prirode i to kroz održivu modu. I ovde postoji svojevrsni trend koji se sve više prati i primenjuje – kada modni giganti kao što je Kering grupacija počnu da kreiraju održive kolekcije, vođeni ovim primerom, i mnogi manji brendovi bivaju inspirisani da se priključe ovom “pokretu” i učine isto. A to je ono što želimo, zar ne?

Održiva moda je budućnost modne industrije, i želeli to ili ne, brendovi ovo jednostavno moraju da prihvate. S obzirom na to da se Kering, jedna od najvećih svetskih luksuznih grupa u koju su uključeni brendovi Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Brioni Pomellato, pridružuje “pokretu” održive mode, ovo zaista jeste veliki korak za celokupnu modnu scenu u etičkom pravcu.

Francuska je zemlja u kojoj je većinski deo modne industrije, a činjenica da je predsednik ove države Emmanuel Macron pre samo dva meseca doneo novi zakon koji brani uništavanje neprodate odeće, već u velikoj meri pozitivno utiče na ovu industriju. Inače, ovaj zakon je donet nakon saznanja da sve poznate svetske modne kuće odevne komade koji se ne prodaju uglavnom – uništavaju.

Verovatno najveći šok “zadao” je britanski brend Burrberry, koji je krajem 2017. godine uništio odeću u vrednosti oko 28 miliona funti! Praksa uništavanja odeće, umesto da se reciklira za nove dizajnerske kolekcije, u jednom trenutku bila je normalna i očekivana, ali s obzirom na to da je neophodno voditi računa o održivosti, u poslednje vreme se u sve više svetskih zemalja zabranjuje.

Otkad je donesen ovaj zakon, trideset i dva brenda na globalnom nivou su potpisala pakt koji je predstavljen i diskutovan na G7 Summitu prethodnog vikenda.

CEO luksuzne grupe Kering, François-Henri Pinault je u Fashion Pact G7 istakao da je moda jedna od najuticajnijih industrija na svetu i stoga smatra da ima moć koja bi igrala ključnu ulogu u prelasku ka održivijoj budućnosti. Ovom paktu su se pridružili i brendovi Burberry, Prada, Hermes, Chanel, ali i neki od vodećih sportskih i maloprodajnih brendova (kao što je GAP).

Editors choice