Ovo je pomalo i logičan korak za poznate brendove, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da razgovori o klimatskim promenama i održivosti postaju sve vitalniji za našu budućnost. Ovo može ponekad delovati pomalo površno, ali globalne obaveze izložene u paktu kog će se pridržavati brendovi, sugerišu da ove kompanije moraju ozbiljno da shvate svoj uticaj, baš zbog broja korisnika koje imaju na dnevnom nivou.

Donet pakt ima tri grupe na koje je fokusiran – klimu, okeane i biodiverzitet. Cilj postignutih dogovora je da se eliminiše emisija gasova sa efektom “staklene bašte” najkasnije do 2050. godine, da se generalno smanji upotreba plastike za jednokratnu upotrebu do najkasnije 2030. godine, da se podrže inovacije za uništavanje zagađenja mikro-vlaknima stvorenog pranjem sintetičkih materijala i upotrebom materijala koji nemaju uticaja na ekosisteme ili ključne vrste. Reč je o kvantitativnim ciljevima sa nadom da će se ograničiti globalno zagrevanje postizanjem “neto-nule” tokom narednih trideset godina.

Mnogi modni brendovi su već upoznati sa opasnostima od nepraktikovanja održive mode i nepoštovanja iste. Ranije ove godine se na udaru našao Saint Laurent zbog piste koju je postavio na plaži u Malibuu, Kaliforniji, za koju su lokalni stanovnici tvrdili da je oštetila krhki ekosistem ovog područja. Nakon peha koji je imao već spomenuti Burberry, ovo je svakako još jedan apel na industriju da dobro razmisli o svom poslovanju.

Neki od brendova koji su potpisali ovaj pakt su: Bestseller, Burberry, Capri Holdings Limited, Carrefour, Chanel, Ermenegildo Zegna, Everybody & Everyone, Fashion3, Fung Group, Galeries Lafayette, Gap Inc, Giorgio Armani, H&M Group, Hermes, Inditex, Karl Lagerfeld, Kering, La Redoute, Matchesfashion.com, Moncler, Nordstorm, Prada Group, Pvh Corp, Ralph Lauren, Ruyi, Salvatore Ferragamo, Selfridges Group, Stella McCartney, Tapestry.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/prada

Jovan

Comments