Prilikom ugovaranja ovog intervjua, vrlo popularni rumunski bend Akcent činila su tri momka: Adrian, Sorin i Mihai. Međutim, u roku od nekoliko dana, bend su napustili Sorin i Mihai, te je u istom ostao samo Adrian.

Adrian Sînă, osnivač ovog benda, sada kao jedini član istog, nastaviće da nastupa pod dobro poznatim imenom benda Akcent. U ovom eksukluzivnom intervjuu, Adrian otkriva neke zanimljive činjenice kao što su razlaz benda, njegovi dalji planovi i još mnogo toga.

WANNABE MAGAZINE: Adrian, osnovao si grupu Akcent 1999. godine, te si stoga najduži vremenski period član istog. Neki drugi članovi su odlazili i dolazili, ali ti si u bendu od samog početka. Da li su promene članova benda uticale na muzički stil i po čemu se nove pesme razlikuju od starijih?

Adrian Sînă (Akcent): Da, osnovao sam Akcent 1999. godine sa Ramonom, ženskim vokalom. Zajedno smo objavili album na kom smo imali dva velika hita u Rumuniji. Era boj-benda je počela krajem 2001. godine i to je odvelo grupu Akcent na sasvim novi nivo. Naš prvi album je prodat u više od 130,000 primeraka, a osvojili smo i Platinum nagradu (Platinum Award) ubrzo nakon objavljivanja istog. Tokom 14 godina postojanja grupe Akcent, naša muzika je obuhvatila različite podžanrove pop-dance muzike. Na našu muziku su oduvek uticala naša putovanja, kao i kulture sa kojima smo se susretali, a ne članovi benda. Osim mene, Marius je bio jedini član uključen u pisanje pesama.

Ti i tvoj menadžerski tim ste nas obavestili da su Sorin Brotnei i Mihai Gruia upravo napustili bend. Da li možeš da nam kažeš šta se dogodilo?

To je duga priča i nije mi namera da bilo koga napadam, samo sam se osetio izdanim u poslednje vreme. Pored toga, ponekad osećate potrebu za promenom i valjda je sve to bilo previše da bi Akcent mogao da nastavi da se razvija. Ja sam stoprocentno bio uključen u celokupan projekat ovog benda još od prvog dana i nisam spreman da se sada odreknem tako uspešne priče, koja uključuje 14 godina rada i toliko dostignuća, samo zato što neki ljudi nisu spremni da idu dalje i čine da njihov rad napreduje.

Odakle ideja za ime benda?

Ja sam poreklom iz Transilvanije, severnog dela Rumunije. Mi na severu govorimo malo drugačijim akcentom nego ostali stanovnici države. U periodu dok sam radio kao radio DJ, moje tadašnje kolege su se uvek šalile na račun mog akcenta. To je poslužilo kao ideja za ime benda Akcent.

Koji je tvoj rodni grad i da li te tvoji sugrađani podržavaju?

Moj rodni grad je Baia Mare, mali grad na severu Rumunije, u blizini granice sa Mađarskom i Ukrajinom. Iako je grad mali, njegovi stanovnici – moji sugrađani, zaista me mnogo podržavaju. Oni me pozivaju, ne samo radi posete, nego i radi nastupanja najmanje četiri puta godišnje, što smatram fantastičnim.

editedVB  2314 2 polaroid1 Wannabe intervju: Akcent

Adrian za sebe kaže da je ambiciozan

Ako bi trebalo sebe da opišeš jednostavnim izborom reči, šta bi rekao?

Ambiciozan.

Osim muzike, da li imaš i neka druga interesovanja i hobije?

Muzika je moj život i ne mogu da zamislim sebe da radim nešto drugo. To je više od hobija, zapravo, to je moj način života. Od svoje 16. godine sam DJ za radio i razne klubove. Zatim, poslednjih 14 godina sam umetnik, kompozitor i producent za Akcent i mnoge druge rumunske umetnike kao što su: Sandra N, Rukandra Bar, Lora, Roller Sis i druge. Pored svega toga, studirao sam glumu, te ne bih rekao da se to računa kao hobi. Volim i da putujem, vidim nova mesta, upoznajem nove ljude i različite kulture .

Za internacionalne hit singlove “That’s My Name”, “Stay with Me” i “Lovers Cry” ti si, kao producent, zaslužan. Šta te je inspirisalo da stvoriš tako divne pesme koje su postale svetski hitovi?

Inspirisalo me je lično životno iskustvo, uključujući i putovanja na kojima smo otkrili neka predivna nova mesta. To je bilo u periodu kada smo naše prve pesme na engleskom jeziku “Kylie”, “Jokero” i “King of Disco” svirali internacionalno.

Da li možeš da nam kažeš nešto o popularnosti i turneji u Americi? Koja je razlika između evropske i američke publike?

Nekoliko naših pesama je popularno u američkim klubovima. Najnovija je “My Passion”, koja je takođe puštana na mnogim radio stanicama dance muzike. To je razlog zbog kojeg smo bili pozvani da uradimo kratku turneju po SAD-u prošle godine. Akcent će verovatno tamo imati još jednu turneju u narednim mesecima. Publika je veoma topla i prijatna svuda. Definitivno mogu da kažem da nas muzika sve spaja, bez obzira na to gde smo i odakle smo.

slika37.jpg7 Wannabe intervju: Akcent

Raduje se ponovnom nastupu u Srbiji

Grupa Akcent je posetila Srbiju. Vaši nastupi u Beogradu i Novom Sadu bili su spektakularni. Kako ti se dopada srpska publika i da li planiraš da posetiš Srbiju ponovo?

Hvala ti! Da, bili smo nekoliko puta i radujem se ponovnom nastupu u Srbiji. Publika je fantastična i odlično reaguje na našu muziku. Bio sam iznenađen da su znali tekstove pesama koje čak nisu ni bile objavljene kao singlovi.

Želeli bismo da znamo koji su tvoji dalji planovi, predstojeća izdanja i turneje?

Upravo sam objavio novi singl na rumunskom jeziku pod nazivom “Nu ma tem de ea”, namenjen publici iz Rumunije. Za nekoliko nedelja ću objaviti novu dance numeru namenjenu međunarodnom tržištu, za koju se nadam da će biti voljena i slušana, naročito zbog toga što će zvuk biti drugačiji od onoga što smo radili ranije. Takođe, postoji još jedan projekat na kojem radim. Naime, u pitanju je muzička tema za film koju radim za indijski blokbaster koji bi trebalo da bude pušten početkom 2014 .


Aleksandra Grujić– Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu.

Comments