Dunja Ivanović je odrasla u Zemunu, pohađala je Devetu beogradsku gimnaziju, a nakon nje je završila Poljoprivredni fakultet i to kao student decenije. Karijeru je započela u Institutu za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina, da bi se posle rođenja sina, profesionalno preorijentisala na oblast marketinga. Radila je u nekoliko marketing agencija, a 2009. godine došla u kompaniju PepsiCo, na poziciju marketing direktora. Nakon nekoliko godina uspešne karijere u Srbiji, ova mlada žena je prihvatila rukovodeću poziciju u ruskom ogranku svoje firme sa sedištem u Moskvi.

Dunja Ivanovic  Photo 1112 Wannabe intervju: Dunja Ivanović, senior marketing direktor u kategoriji slanog programa, PepsiCo Rusija

WANNABE MAGAZINE: Kako ste se posle završenog Poljoprivrednog fakulteta i trogodišnjeg radnog iskustva u tom domenu, odlučili da radite u medijima i marketingu?

DUNJA IVANOVIĆ: Sticajem okolnosti. Kriza i sankcije devedesetih omele su moje planove za daljim razvojem akademske i naučne karijere, te sam umesto planiranog odlaska na posle-diplomske studije u Englesku, bila prinuđena da razmislim o alternativama. Što se samog marketinga tiče, podsticaj je došao od mog prijatelja koji je takođe inženjer po obrazovanju, ali konačna odluka je donešena tek nakon što sam se plasirala u samo finale konkursa kompanije Procter&Gamble 1998. Time sam dobila potvrdu da, iako bez formalnog ekonomskog obrazovanja, posedujem kapacitet i talenat za bavljenje ovim poslom. To je naravno bio sam početak procesa učenja, intenzivnog rada i sticanja neophodnog iskustva.

Radili ste u velikim kompanijama, kao što je i PepsiCo u kojoj ste sada. Da li vam je izazovnije da radite u takvom jednom velikom sistemu, ili u manjim marketinškim agencijama u kojima ste prethodno bili zaposleni? 

Mene je kao profesionalca izgradio upravo intenzivan niz različitih, komplementarnih profesionalnih iskustava. Skoro je jedna moja koleginica iz službe ljudskih resursa okarakterisala moju radnu biografiju rečima “Ni jedna preskočena stepenica“. Napredovala sam stepenik po stepenik i upoznala posao iz različitih uglova. Agencijski deo posla vrlo mi je blizak i stimulativan i obeležio je prvu deceniju mog dosadašnjeg marketinškog rada. Ipak posao u kompaniji je najčešće daleko kompleksniji, slojevitiji, i što je za mene bilo presudno – na izvoru ste informacija, te u prilici da donosite važne odluke koje direktno utiču na rezultat, a to je veliki izazov. Agencije pružaju jedan značajan i za potrošače atraktivan i vidljiv servis čiji kvalitet opet umnogome zavisi od nivoa informacija i jasnoće ciljeva koje postavlja klijent, odnosno kompanija.

Da li se svakog jutra budite sa nekom kreativnom idejom, koja vas inspiriše da ostanete u poslu?

Uglavnom da, ali ne da bih ostala u poslu, već da bih uživala u danu. Svaka vrsta kreacije me raduje i ispunjava. Klonim se reprodukcije i prazne retorike koliko god je moguće. Lepota ovoga posla je što vas drži budnim i aktivnim, kao i u tome što ste neretko okruženi zanimljivim, pametnim i talentovanim ljudima.

Odakle crpite inspiraciju za nove marketinške slogane? 

Inspiracija dolazi tek nakon dobre analitike. Mora najpre biti jasno šta treba da bude suština poruke. Poruka mora biti utemeljena na nekoj vrednosti, ili komparativnoj prednosti suštinski važnoj potrošaču. Tek kada ste sigurni šta to važno i relevantno imate da saopštite, dolazi i do oblikovanja adekvatnog izraza, forme koji će biti pamtljivi, originalni i jezgroviti. Inspiracija često dolazi iz poznavanja mentaliteta, lokalne kulture, narodnih poslovica, žargona, iskustva, života.

Dunja Ivanovic Photo 22 Wannabe intervju: Dunja Ivanović, senior marketing direktor u kategoriji slanog programa, PepsiCo Rusija

Da li cenite mišljenje vaših zaposlenih?

Veoma i vremenom sve više i više. To je takođe stvar učenja i iskustva. Na početku karijere i sami ste deo tima, i tada se prirodno trudite da razvijete i nametnete sopstvenu individualnost i originalnost. Vremenom napredujete, sazrevate i počinjete da vodite timove i nije jednostavno prepustiti drugima deo posla koji ste i sami uspešno obavljali. Moram priznati da mi je u određenom periodu to bio veliki izazov i važna lekcija – sačekati druge da iznesu mišljenje, podstaći ih i konstruktivno usmeriti, umesto prerano izneti sopstveni stav, čime bi neki od saradnika mogli biti obeshrabreni da ubuduće samostalno razmišljaju i delaju. Ipak kad me ponese dobra ideja, i dalje se sa velikim žarom zalažem da je približim svojim kolegama, kako bismo je eventualno dodatno zajednički unapredili i razradili.

Da li se radujete odlasku u Moskvu gde ćete biti na mestu Russia Snack Marketing Senior Director? 

Radujem se i u isti mah osećam naravno veliku odgovornost. To je veliko priznanje ne samo za mene već i za ceo tim Zapadnog Balkana. Iako malo tržište po obimu poslovanja, svojim rešenjima i rezultatima skrenuli smo pažnju daleko većih tržišta na naš rad. Nadam se da ću ja biti tek prva u nizu PepsiCo zaposlenih koji će uspešne karijere sa ovih prostora nastaviti na većim tržištima.

Rođena ste Zemunka i izjavili ste da su kej i zemunski park vaša omiljena mesta za opuštanje. Kako ćete se prilagoditi novoj sredini? Da li ste lako uklopljivi, ili mislite da će vam biti teško?

Teško pitanje, na koje još uvek ne znam odgovor. Prelazak u novu poslovnu sredinu nije velika nepoznanica, jer sam tokom ove godine intenzivno i sa velikim zadovoljstvom sarađivala sa kolegama iz Rusije, radeći na poziciji direktora jedne od kategorija za Istočnu Evropu.

Ono što može predstavljati početnu teškoću jeste privikavanje na oštriju klimu, brzinu i gužvu velike svetske metropole, a najviše udaljenost od bliskih i važnih ljudi, omiljenih rutina i rituala koji čine mala, ali važna životna zadovoljstva. Ali rizici su sastavni deo izbora koje pravimo i koji što su veći, obično su i teži. Svako lice ima i svoje naličje.

Koji je vaš poslovni stil odevanja i da li smatrate da on doprinosi tome da vas muškarci u poslu shvataju ozbiljnije? 

Manje je više. Elegantna, udobna poslovna odeća, oplemenjena detaljima koji vas karakterišu. Ne kruta bezlična uniforma, ali svakako bez preterivanja i provokacija. Što ste manje opterećeni načinom na koji ćete sesti (ukoliko je suknja kratka) ili načinom na koji ćete stajati (ukoliko su potpetice previsoke i zamorne) to će vaše ponašanje biti slobodnije i prirodnije, a to onda ostavlja utisak i na muškarce i na žene.

Olivera Denčić 

Comments