Evo šta možeš da očekuješ prvih dana nakon porođaja!

Dvoje trkača osvojilo grad uprkos mraku i kiši. I sve zabeležili fantastičnim videom!

Hygge koncept u centru grada: Gde da se ušuškaš tokom hladnih zimskih dana?

Sendvič je uvek dobra ideja: 3 nova recepta za najlakši, a najukusniji obrok

Maldivi: Jedini vodič koji ti je potreban ukoliko putuješ u “tirkizni raj”

Želiš savršen, porcelanski ten? Otkrivamo ti tajne japanske beauty rutine

Kako da osvežiš svoj jesenji stil neutralnim nijansama

Preporuka: Gde da izađeš ako voliš chill & hip atmosferu

Sve tajne savršenog Cat Eye looka!

4 jednostavne odluke koje možeš doneti kako bi dala svoj mali doprinos svetu

Koliko je zapravo estetska hirurgija moćna i da li ona može pomoći pacijentu da podigne samopouzdanje? Na ova i druga pitanja danas za sve vas odgovara Goran Jovanović, plastični hirurg. Zavirite u svet estetske hirurgije.

WANNABE MAGAZINE: Diplomirali ste na Medicinskom fakultetu u Beogradu, i imali ste priliku da svoje znanje usavršavate širom sveta na postdiplomskim studijama i kongresima. Da li ste od početka studiranja znali da ćete se baviti ovom vrstom hirurgije?

GORAN: I pre početka studija znao sam da ću se baviti hirurgijom, ali nisam znao kojom. Tek nakon završetka studija i završenog lekarskog staža, “otkrio” sam plastičnu hirurgiju, i mislim da nisam pogrešio.

SA prof.dr . IVO PITANGIJBRAZIL 2006 Wannabe intervju: Goran Jovanović, plastični hirurg

Dr Goran Jovanović i prof. dr Ivo Pitangij - u Brazilu 2006. godine

Koji je najuzbudljiviji deo Vašeg posla?

Plastična hirurgija je jako raznovrsna, postoji širok dijapazon mogućih operacija, i to je nešto što me čini uvek raspoloženim za rad, a samim tim, to je i vrlo uzbudljivo, da uvek iznalazite nova rešenja.

Specijalna bolnica za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju “GALATHEA” pruža usluge plastične hirurgije. Vi, kao deo GALATHEA tima, sa kojim ste se do sada hirurškim zahvatima najčešće sretali?

Najveći deo hirurških zahvata je iz oblasti esteske hirurgije, i to je praktično naša svakodnevica.

Bolnica “GALATHEA” je jedna od retkih privatnih bolnica, koja je dugo obavljala i, da tako kažem, “nekomercijalne” vrste operacija, kao što su rascep nepca i usne kod dece i rekonstrukcija dojke nakon mastektomije, i to bez novčane nadoknade od strane pacijenata.

Uz sve to, imao sam priliku da učim od iskusnih hirurga – dr Miće Đuričića i dr Branka Grive, što mi je kao mladom hirurgu mnogo značilo.

sa kolegama na RAPS SIMPOZUJUMU 2008 Wannabe intervju: Goran Jovanović, plastični hirurg

Sa kolegama na RAPS simpozijumu 2008. godine

Medicina napreduje iz dana u dan. Šta, po vašem mišljenju, možemo očekivati konkretno na polju ove hirurgije za, recimo, desetak godina?

Ja mogu da govorim samo o tome šta očekujem od plastične hirurgije. Na prošlogodišnjem simpozijumu “Cutting edge” u Njujorku, američke kolege su iznele podatak da je u 2010. godini preko 85 odsto bilo, tzv. estetskih procedura, što će reći nehirurških. U to spadaju aplikacije botoksa i filera, što umnogome skraćuje vreme oporavka, a to je negde lajt motiv savremenog čoveka. Takođe, sopstvena mast kao filer, i to jedan od najboljih, dobiće sve više prostora, ne samo u estetskoj, već i u rekonstruktivnoj hirurgiji. Matične ćelije, odnosno njihova upotreba, jedan je od najpotentnijih koraka koje medicina tek treba da napravi.

sa dr.tomas robertsom south karolina usa Wannabe intervju: Goran Jovanović, plastični hirurg

U Americi sa dr Tomasom Robertsom

Ako bismo uporedili zdravstvo u Srbiji sa onim u svetu, koliko zaostajemo za drugima?

Moram da priznam da ponekad budem “alergičan” na kritike našeg zdravstvenog sistema, odnosno kvalitet usluga koji naši pacijenti dobijaju. Boraveći u drugim zemljama i bolnicama, jedina razlika je bila u opremljenosti i tehničkim dostignućima, a nikako u kvalitetu i znanju koje naši lekari imaju. Ono na čemu bi sigurno trebalo da poradimo je organizacija posla i promena sistema zdravstvenog osiguranja.

Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Moj radni dan zavisi koliko imam posla tog dana. Ukoliko imam zakazanu operaciju, ona obično počinje oko 9 časova, nakon čega dolaze kontrole i pregledi.

Da li verujete u to da estetska hirurgija može pomoći pacijentu da podigne samopouzdanje? Kakva su Vaša iskustva?

Ukoliko se radi o “popravljanju” stvarnih nedostataka, naravno da da. Pročitao sam jednu studiju pre nekoliko godina gde je, čak dokazano, da su pacijenti nakon estetske operacije nalazili u 25 odsto slučajeva bolje plaćeni posao. Međutim, ako su želje pacijenata nerealne, samopouzdanje će biti još manje.

sa dr.petronelahoustontexas Wannabe intervju: Goran Jovanović, plastični hirurg

Fotografja sa Dr Petronelom u Hjustonu

Wannabe Magazine kao modni i lifestyle magazin često piše o lepoti, nezi… Ono što će sigurno zanimati naše čitateljke jeste to kojim estetskim poduhvatima žene u dvadesetim i tridesetim godinama se najčešće podvrgavaju?

S obzirom na to da se radi o mladim devojkama, sigurno da je operacija grudi najčešća u toj dobi. Nakon toga, izdvojio bih operaciju nosa i liposukciju, kao i povećanje usana.

Koliko estetska hirurgija može doprineti razvoju ličnog stila?

Estetska hirurgija verovatno može doprineti blagoj korekciji vašeg stila, ukoliko je bazirana na realnim osnovama. Ipak mi se čini da stil nije zasnovan na estetskim operacijama, već da se radi o nečem mnogo kompleksnijem.

Kako Vi gledate na modu, kako biste opisali Vaš modni stil?

Volim da pogledam šta se dešava u svetu mode, ali ne podležem svakom modnom trendu, i zato pokušavam da se držim sportske elegancije, kao osnovnog pravca.

Koja bi bila Vaša poruka za sve one koji žele da se podvrgnu plastičnoj hirurgiji?

Da se jako dobro informišu o vrsti operacije kojoj žele da se podvrgnu, kao i svim komplikacijama koje one nose, obiđu što više hirurga i odaberu onog sa kojim imaju najbolju komunikaciju. Svaki pacijent ima svog hirurga, i obratno.


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni, a jedan sanja na stranicama bloga Blueberries and Jeans.

Editors choice