Isidora Bjelica je dama koja dugi niz godina svojom inteligencijom, šarmom i direktnošću bez dlake na jeziku osvaja srca mnogih čitalaca, stvarajući i pišući fantastična dela. Iza sebe ima mnogo napisanih knjiga koje obiluju zanimljivostima sa raznih putovanja. Takođe, ona na veoma zanimljiv i satiričan način piše o vlasti, politici i političarima. Isidora je žena elegantnog stila, koju je skoro nemoguće videti bez prelepih šešira, koje smatra, kako kaže, “zaštitom od trivije života i niskosti svih vrsta”.

Vrlo interesantna književna ličnost, Isidora Bjelica u ekskluzivnom intervjuu za Wannabe Magazine, otkriva zanimljivosti o sebi, svom radu, planovima i daje nam uvid u ono što smatra najvažnijim u životu za uspeh u istom.

WANNABE MAGAZINE: Napisali ste preko 60 knjiga. Pristrasnost prema nekoj određenoj knjizi možete da osećate zbog uspeha koji ste njome ostvarili, Vaše unutrašnje satisfakcije tom knjigom, ili pak, perioda Vašeg života kada je ona nastala. Da li biste neku svoju knjigu mogli da izdvojite kao posebno dragu?

Isidora Bjelica: Teško je to, kao i sa decom, ali nekoliko knjiga su mi ipak mezimice. “Ozloglašena” – jer sam sa tom knjigom napravila prvi veliki uspeh. “Tajni život slavnih Srpkinja” – jer sa njom počinje moja istoriografska proza koja je odlično prihvaćena. “Ljubav u Tunisu” i “Moj Deda Luj Viton” – kao knjige najvoljenije od publike. “Roman o preljubi” i “Poslednji Hrišćanin” – kao dve najzrelije.

slika124.jpg24 Wannabe intervju: Isidora Bjelica

Isidora Bjelica

Da li Vas neka emocija posebno inspiriše za pisanje?

Sve moje knjige su ispisi mojih najjavih i najdubljih emocija. Tamo je zapis moje duše. Toliko toga sam zaboravila iz mog života i razmišljanja, da se iznenadim kada čitam svoje prošle knjige koje me izbavljaju od emotivne amnezije.

Koji književni žanr preferirate da čitate i da li favorizujete dela nekog pisca?

Nikada nisam volela da čitam beletristiku jer me više interesuju ideje od fabule. Uvek sam najviše volela da čitam filozofiju i teološke knjige, tako je bilo sa 16 godina, tako je i danas.

Imate svoju školu pisanja. Želeli bismo da znamo nešto više o samoj školi, kao i o tome na koji način obučavate svoje učenike?

Ne želim da vređam kolege, ali tih nekoliko drugih škola pisanja su zapravo lične poetike pisaca. Ovde se uče sve faze pisanja scenarija, drame, romana… tehnike i teorija koja se kod nas izučava jedino na dramaturgiji. Pisanje je zanat, konkretan zanat koji ima svoje tajne, formule, tehniku. Moji gostujući profesori i ja za tri meseca naučimo učenike svemu onome što se inače izučava četiri godine na dramaturgiji, plus moje autentične tajne i PR, takođe ih upoznajemo sa izdavačima i urednicima.

“Avato”, Vaš najnoviji i aktuelan roman, veoma je zanimljiv i šokantan. Možete li nam reći nešto više o njemu?

“Avato” je jedan od onih romana o kojem će govoriti u pravom svetlu tek kada budemo mrtvi i ja i Boris Tadić, koji je prava inspiracija za roman. Eto, to sam prvi put vama rekla. Do sada sam to prećutkivala, iako je svakom ko pročita roman jasno šta me je inspirisalo. Do tada, pošto i ova vlast tetoši bivšeg predsednika, ovaj roman je de facto polubunkerisan – što me naročito ne uzbuđuje, to sam i očekivala.

slika26.jpg6 Wannabe intervju: Isidora Bjelica

Uvek elegantno obučena

“Vip Trip Diplomatic” je časopis inspirisan putovanjima, koji ste Vi lansirali. Možete li nam reći nešto više o ideji, kao i o celokupnom konceptu časopisa?

“Vip Trip Diplomatic” je jedini takav projekat na području ex Yu. Svaki broj se radi u saradnji sa drugom ambasadom i posvećen je drugoj zemlji. Veoma sam ponosna na to što izlazimo tri godine bez podrške ijedne institucije ili marketinške agencije. Uradili smo više za zbližavanje Srbije sa drugim zemljama nego pola ministarstva spoljnih poslova. (smeh)

Kada već govorimo o putovanjima, moramo da spomenemo da ste Vi jedna od književnica sa najvećim brojem putovanja iza sebe. Nakon toliko različitih i božanstvenih posećenih destinacija, teško je izdvojiti jednu. Ipak, zanima nas da li Vam se neka od njih posebno dopala na taj način da biste poželeli tamo da živite?

Iskreno, najviše sam uživala na moja dva puta oko sveta. To je nešto što se ne može uporediti ni sa čim. Mnogo volim Karibe, volela bih da vodim mali restoran organske hrane na nekom karipskom ostrvu, a zaljubljena sam i u Singapur, strasno, veoma strasno, stalno se vraćam u taj grad.

Voljeni ste i poštovani prvenstveno zbog svoje intelingencije i obrazovanja. Međutim, voljeni ste i zbog svog stila. Vi ste jedna od retkih književnih ličnosti koja je dosledna svom prefinjenom imidžu baziranom prvenstveno na elegantnoj garderobi i šeširima. Kako biste opisali svoj stil?

O, da, hvala. Dendi, damski stil sa povremenom kemp eskapadom. Da, kod nas se veruje da ako se tako oblačite ne možete biti seriozna intelektualka, nego treba da ste zarozani i da prezirete modu i eleganciju. Međutim, ja se držim one izjave Koko Šanel (Coco Chanel) da je važno slagati svoje misli sa garderobom, dakle, one su elegantne, otmene i ekstravagantne, baš kao i moja odeća.

Kreacije kojih modnih brendova najviše volite da nosite?

Kada su u pitanju tašne onda Louis Vuitton, Dior i Chanel. Cipele Ferragamo i Prada. Šesiri Philip Treacy i Marzi. Pantalone i sakoi Ralph Lauren, Calvin Klein i Michael Kors. Haljinice Luisa Spagnoli i Cavalli.

Uvek imate prelepe šešire. Koliko ih imate?

Ne znam. To se stalno menja, neke gubim, neki propadnu, dolaze novi, neke pravim… oko 170. Veoma ih volim, oni su najbolje eskapističke mašine, zaštita od trivije života i niskosti svih vrsta.

Oprobali ste se i u dizajnerskim vodama. Vaša revija pod nazivom “Magija šešira” bila je veoma posećena, medijski propraćena i veoma hvaljena. Kako se osećate u ulozi modne dizajnerke i da li imate u planu još neke takve modne poduhvate?

Da, radila sam revije šešira od Kariba, pa do svih gradova ex Jugoslavije. Sada imam poziv za jednu reviju u srcu Evrope. Nikada nisam očekivala da će ta moja ljubav postati i moja profesija. Dobila sam veoma mnogo nagrada za te revije.

Šta smatrate nužnim modnim aksesoarima koje svaka dama treba da poseduje?

Cipele, šesir i tašna moraju biti veoma dobri i onda se uz njih može složiti bilo kako obična haljina.

Da li biste, kao prava uspešna dama koja drži do svog imidža, obrazovanja i kulture, želeli da date savet našim čitateljkama kako da se odnose prema muškarcima?

Iskreno da vam kažem, ja sam tek ove godine shvatila da je naš osnovni ženski problem što stavljamo muškarca ispred Boga. Zato dolazi do mnogih razočaranja i nesreća. Mi ih idealizujemo i obožavamo. Tako njih gnjavimo, a sebe mučimo. Ne može se dobiti od muškarca ono što ima samo Bog. Znam da ovo zvuči radikalno, ali je tako. Religiozni, idolopoklonički, fetišistički pristup muškarcima kao izvoru krajnje sreće, uzrok je mnogih nesreća.

slika36.jpg6 Wannabe intervju: Isidora Bjelica

Inteligentna i šarmantna Isidora

Isto tako, zanima nas kakav je Vaš stav generalno prema životu. Šta smatrate najvažnijim za uspeh u istom?

Hrabrost je najvažnija. Hrabrost sve pobeđuje. Hrabrost ne zavisi ni od političkih partija, niti od berze, niti od bilo čega drugog. Odlukom da čovek bude jak i hrabar on postaje bolji i sebi i okolini i Bogu. Svako mora da dobije tu bitku na svoj način. Ja sam to shvatila na najteže načine, prošla sam sve vrste nesreća, progone, izdajstva, najtežu bolest. Hrabrost je lepota energije duše, ona je ono što najviše poštujem pored ljubavi.

Želeli bismo da znamo kako Isidora provodi slobodno vreme i na koji način se opušta?

Ja mnogo volim vodu. Srećna sam kada mogu da odem u neki spa. Ako ne, napravim spa u mom kupatilu. Sveće, kupke sa glinom, morskom solju i soda bikarbonom pravim svako veče. Volim i da slušam operu u sumrak.

Hvala Vam na vremenu koje ste odvojili da odgovorite na ova pitanja. Za kraj, zanima nas šta planirate u skorijoj budućnosti? Neko putovanje, novu knjigu, reviju ili, pak, film?

Upravo sam, pre dan, završila novu knjigu koja će se zvati “Spas”. Laguna je izdavač i pojaviće se na sajmu knjiga. Prvi deo knjige je dnevnički zapis svega onoga što sam prošla od trenutka kad sam otkrila da bolujem od najopakije bolesti. Moja borba, ali i putovanja u potrazi za iscelenjem od Pariza, Floride, Indije, Šri Lanke do ostrva Egina. Drugi deo su konkretni saveti, kako za one bolesne, tako za one koji žele da žive zdravo, da se nikad ne razbole, kako da se hrane, neguju, šta da piju, jedu, koje suplemente da koriste – sve tajne do kojih sam ja došla tu sam otkrila.

Izvori fotografija: twitter.com, novosti.rs


Aleksandra Grujić– Student menadžmenta na Fakultetu za uslužni biznis. Obožava svoje roditelje, putovanja i šoping. Veoma zainteresovana za menadžment, arhitekturu, dizajn i knjige. Trenutno piše svoju prvu knjigu i uživa u kreiranju priče i igranju rečima. Smatra da svaka osoba može da voli druge samo onda ako voli sebe. Voleti sebe znači biti zadovoljan sobom i biti kompletna ličnost, dok to opet znači biti ostvaren na svim poljima u životu. Stoga smatra da svako treba neprestano da radi na sebi, kako na svom obrazovanju i ponašanju, tako i na svom izgledu.

Comments