Planirate venčanje? Potrebna vam je haljina za svečane prilike? Predstavljamo vam makedonski brend Kokev-Kadriu koji ima rešenje za vas.

WANNABE MAGAZINE: Publici ste se predstavili na ovogodišnjem FWSK-u. Koliko je učestvovanje na toj manifestaciji doprinelo popularnosti vaših kreacija i brenda uopšte?

TANJA: Ovo je javni posao, i kao takav mora biti medijski propraćen. Neophodno je praviti revije kao i dve kolekcije godišnje. Međutim, revije same po sebi ne znače ništa i ne mogu doneti popularnost ukoliko ne postoji potražnja za stvarima predstavljenim u njima. Klijenti su ti koji međusobno razgovaraju, hvale ili kritikuju naše kreacije. Oni grade našu popularnost. A revije su sledeći stepenik na tom putu.

Sa kakvim utiscima ste se susreli nakon Vikenda mode u Skoplju?

Mila: Imali smo najposećeniju reviju na FWSK-u. Revija brenda Kokev-Kadriu je bila događaj za koji se tražila karta više! To je dobar pokazatelj da je naš brend prepoznatljiv na teritoriji Makedonije, a i šire.

Tanja: Bile smo oduševljene brzinom kojom se rasprodala kolekcija. Za rekordnih nedelju dana! Svakako bih da napomenem i kontakte koji su sklopljeni po samom svršetku revije, koji će sigurno rezultirati budućom saradnjom i van granica Makedonije.

207578 10150158690664551 43851664550 6400028 3742706 n1 Wannabe intervju: Kokev Kadriu

Kako biste definisali vašu ciljnu grupu? Kome su namenjene vaše kreacije i ko su vaši klijenti?

Mila: Počele smo sa modelima koji su obuhvatali populaciju uzrasta od 25 do 35 godina, no tokom vremena ciljna grupa se proširila. Mi kreiramo za one koji žele da izgledaju lepo, koji imaju sopstveni stil ili pak žele da nose naš brend.

Po vašem mišljenju, da bi jedan dizajner bio uspešan, da li je potrebno istovremeno da poseduje kreativnost i dosetljivost za biznis ili može jedno bez drugog?

Tanja: Nije moguće biti dizajner bez kreativnosti, ali je isto tako nemoguće napraviti brend od nečega ukoliko se nema osećaj za biznis. Neophodna je kombinacija obe sposobnosti. Kreativnost nikada ne sme da trpi na račun biznisa i obrnuto.

Recite nam da li je istina da uspeh dolazi iz rada u paru?

Tanja: Nadovezaćemo se na prethodno pitanje. Imamo sreću što je nas dve, pa je ponekad Tanja dizajner, Mila menadžer i obrnuto. Ima puno prednosti kad se radi u paru, a mnogo manje negativnosti. Uvek su dve ideje bolje od jedne.

Koja je vaša priča, kako ste postigle uspeh?

Mila: Uspeh je kombinacija kreativnosti i upornosti. Mi smo od početka znale da nema posustajanja, bez obzira na prepreke koje su se pojavljivale. Tokom vremena smo naučile da put do uspeha nije lak.

Tanja: Nema puno filozofije – malo hrabrosti, mnogo radnih sati, malo pameti i puno sreće!

75354 459057654550 43851664550 5176041 2439636 n Wannabe intervju: Kokev Kadriu

Odakle crpite inspiraciju?

Mila: Lepe stvari uvek mogu da inspirišu. Najobičnija sitnica može predstavljati početnu tačku od koje kreće sklapanje jedne dobre kolekcije. Takođe, od pomoći su ideje i zamisli naših klijenata, koji nam omogućavaju da proniknemo u njihove zahteve do kraja i realizujemo njihovu želju u potpunosti.

Koji su najčešće korišćeni materijali u vašem dosadašnjem radu?

Mila: Najviše radimo sa prirodnim materijalima kao što su različiti vidovi svile, pamuka, viskoze, organtina, tafta. Kombinujemo ih sa čipkom, satenom i tulom.

Tanja: Bitno je da nema improvizacije, da su materijali prirodni i da krajnji proizvod bude istovremeno estetski lep, praktičan i prilagođen tržištu. I svakako važno, ali ne i glavno, je da postoji sklad sa svetskim trendovima, a sa druge strane da komad bude dovoljno klasičan.

204400 10150165966419551 43851664550 6466240 6541262 o Wannabe intervju: Kokev Kadriu

Pored venčanica i večernjih toaleta, u budućnosti planirate lansiranje linija koktel haljina sa primesima svakodnevne mode. Recite nam malo više o tome?

Mila: To je ideja koja se intenzivirala tokom prethodne godine zahvaljujući našim klijentima. Mnogi od njih, bez obzira da li su nosili venčanicu ili toaletu, zatražili su od nas da im se izradi i neki svakodnevni model. Zato intenzivno radimo na ready to wear kolekciji koju planiramo da predstavimo u sezoni jesen-zima 11/12.

Šta biste savetovali budućim modnim dizajnerima koji žele da pokrenu svoj brend?

Tanja: Da budu uporni i vredni, svakako dosledni svojoj ideji i stilu. Da dobro poznaju ovaj zanat i da više budu aktivni u svom radu, a ne samo da se bore za titulu dizajnera.

Planirate li da se proširite na srpsko tržište?

Tanja: Volele bismo i to je naša ideja i velika želja! Mnogo razmišljamo o tome, ali nismo još uvek spremne na takav korak. Nadam se da ćemo sledeće godine biti bliže realizaciji tog plana. A već od naredne sezone planiramo da se predstavimo i na nedelji mode u Beogradu.


Rahilka Lili Kukovska je veliki zaljubljenik u modu i estetiku. Student je modnog dizajna i fakulteta za biznis i marketing. Uživa u životu i društvu prijatnih ljudi. Voli da obilazi luksuzne destinacije. Piše modni blog And God made fashion.

Comments