170746 100185466722521 100001932032163 1553 1718944 o Wannabe intervju: Margaret Cardillo

Margaret Cardillo

Margaret Kardilo (Margaret Cardillo) je od malena bila privučena najrazličitijim oblicima umetnosti, ljubitelj je ali i tvorac lepe pisane reči. Njena knjiga “Just Being Audrey” je ništa drugo do biblija stila za sve devojčice.

WANNABE MAGAZINE: Počnimo uobičajenim pitanjem: recite nam nešto o sebi i svojoj umetnosti

MARGARET CARDILLO: Potičem iz velike italijanske porodice, u kojoj svako ko želi da dođe do reči mora da zna da ispriča dobru priču. Moj san je oduvek bio da jednog dana vidim svoje ime na koricama knjige, međutim, mislila sam da su to samo pusti snovi – nešto što se nikada neće ostvariti. I dalje ne mogu da verujem da mi se taj san ostvario! Moja ljubav prema pisanju rodila se iz ljubavi prema čitanju, i iskreno se nadam da ću nastaviti da se bavim pisanjem.

U kakvim knjigama ste uživali kao devojčica?

Bila sam strastveni čitalac, ali mi se sada čini da je većina knjiga koje sam čitala kao mlađa bila za odrasle, a da su sve knjige koje sada čitam u stvari za decu, što je zaista smešno. Volela sam slikovnice, navešću nekoliko: Leo Leoni, Moris Sendak (Maurice Sendak), Šel Silverstajn (Shel Silverstein), Margaret Vajz Braun (Margaret Wise Brown). Kada sam bila malo starija, sećam se da sam čitala “Bože da l’ si tu? Ja sam, Margaret” (“Are You There God, It’s Me Margaret”), sećam se čak i kako sam bila obučena dok sam je čitala! U srednjoj školi sam čitala i Džeka Keruaka (Jack Kerouac) i Džej Di Selindžera (JD Salinger). Knjige su uvek bile tu, zbog moje starije braće. Nisam mogla da razumem ni pola onoga što bih pročitala, ali mi se dopadalo kako “zvuči”.

A koje su vaše omiljene knjige danas?

Ne mogu da odgovorim na ovo pitanje zato što, čim mi na pamet padne jedna knjiga koju bih izdvojila, setim se još njih 10 koje nikako ne bih mogla da izostavim. Mogu da kažem samo to da volim da čitam knjige o čoveku. Osim toga, gomila na mom noćnom stočiću izgleda kao nasumično odabrana gomila iz biblioteke, tamo ima svega: knjiga za decu, fikcije, dnevnika, časopisa… Sve je tamo.

Šta vas je inspirisalo na pisanje knjiga za decu?

Radila sam u dečjoj izdavačkoj kući kada sam se (ponovo) zaljubila u knjige za decu. Mislim da se to desilo zato što sam bila zadužena za čitanje pošte koju su slali fanovi i prosleđivanje pisama i mejlova odgovarajućim autorima. Stalno sam nailazila na rečenice poput: “Nikada nisam čitala knjige, tvoja je bila prva koju sam pročitala i sada ne mogu da prestanem da čitam!” Nije li to sjajno? Želela sam da budem deo toga.

Uživali smo čitajući o knjizi “Just Being Audrey”. Kada ste otkrili Odri Hepbern?

Za Odri sam prvi put čula kada sam imala 11 godina. Trebalo je da se maskiram u neku istorijsku ličnost i moja mama je predložila Odri Hepbern. Mama ju je volela kao glumicu, ali ja nikada pre toga nisam ni čula za nju. Tada mi je pustila “Roman Holiday” i kada se film završio, pronašla sam ne samo ličnost u koju ću se maskirati nego i životnog uzora.

Audrey HC c Wannabe intervju: Margaret Cardillo

Naslovnica knjige

Znamo da se iz knjiga može mnogo naučiti. Šta deca mogu da nauče iz ove knjige?

Odri je uvek bila svoja i uvek je bila ljubazna. To su dve predivne osobine koje možda jednostavno zvuče, ali je neverovatno važno da mladi ljudi znaju za njih i da ih poštuju. Odri nikada nije pokušala da bude nešto što nije, što nije baš bilo lako u poslu u kom je ona bila. Ali bila je sjajna u tome što je radila, i zbog toga je bila začetnik trenda koji je popularan i dan-danas. Ona nije bila elegantna samo spolja, bila je elegantna i iznutra. Za vreme Drugog svetskog rata, Odri je jako teško živela, ali je uspela da to nekako prebrodi. Kasnije je postala ambasadorka UNICEF-a i putovala je po svetu pomažući deci kojima je pomoć bila potrebna.

110108FE audrey1 t607 Wannabe intervju: Margaret Cardillo

Margaret Cardillo na promociji

Recite nam, kako je izgledao ceo proces stvaranja ove knjige?

Palo mi je na pamet da napišem biografiju Odri Hepbern namenjenu deci dok sam šetala Petom avenijom i razmišljala o tome šta bih mogla da pojedem za ručak. (Razmišljala sam o ručku od kada sam izašla iz kuće tog dana. Italijanka.) Videla sam sliku Odri i tada mi se “javilo”! Njen život bi mogao da posluži kao inspiracija za fantastičnu knjigu za decu! Pre toga nisam naišla na mnogo biografija poznatih za decu, a njen život je bio zaista sjajan izvor inspiracije.

Just being Aubrey3 julia Denos Wannabe intervju: Margaret Cardillo

Jedan pogled među stranice knjige


Da li trenutno radite na još nekoj knjizi za decu?

Da. Nisam još uvek spremna da pričam o tome, ali se na njima radi. Javiću vam kad budem mogla da kažem nešto više!

Autorka ste bloga “Let’s Go Margaret”. Šta za vas predstavlja ovaj blog?

Skoro sam počela da blogujem i blogovanje mi je jako zabavno. Tamo mogu da pišem o svojim posetama školama i knjižarama, koje su neverovatno zabavne, najviše zbog divnih stvari koje mi deca govore. Dopada mi se i to što stvari koje tamo postavljam zabavljaju nekoga. Volim i da pročitam nečiji post i da za vreme čitanja odobravajući klimam glavom, slažući se sa nekim koga nikada nisam upoznala. Oni pišu o stvarima koje me zasmejavaju, o iskustvima kroz koje sam i sama prošla ili o nečemu što me jednostavno zanima. Stvarno je zabavno.

being audrey Wannabe intervju: Margaret Cardillo

Ilustracije Džulije Denos

Šta biste savetovali talentovanim mladim piscima koji su tek na početku?

Pisanje je težak posao jer ste prepušteni sami sebi – sami ste svoj šef. Takođe, pisci moraju po prirodi biti samokritični. Biti pisac ume da bude jako komplikovano. Moj savet je – samo napred! Neka vaš cilj bude da završite ono što ste započeli. Ako zapne, prošetajte. Ali ako zaista volite pisanje, vratite mu se.

Poruka za sve koji ovo čitaju?

Hvala vam, hvala vam. Činjenica da se ljudima dopada knjiga, da je kupuju i čitaju me i dalje fascinira. Hvala vam što se interesujete za nju. Nadam se da će vam se dopasti.

Just being Aubrey5 julia Denos Wannabe intervju: Margaret Cardillo

i još jedan pogled...


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Prevod sa engleskog: Dejana Knežević voli knjige (one opipljive), crnu boju i Avenged Sevenfold; Behemota, kafu i McQueen-a. “I am sick of lovable people, somehow they are all a lie.” (D. H. Lawrence)

Comments