Nina Lazić je sertifikovani instruktor joge sa Instituta za integralnu jogu u Njujorku, najstarije joga škole u Americi. Po završetku obuke, jedno vreme je radila kod njih, ali se onda preselila u Prag gde je otvorila svoj joga studio “Cocoon“. Njen put u usavršavanju i izučavanju joge išao je i preko Pariza, nakon koga je ljubav vratila u Beograd. Danas Nina sa svojim suprugom Srđanom vodi studio na Vračaru “Keyoga“.

Nina Lazic joga Wannabe magazine Wannabe intervju: Nina Lazić, instruktorka joge

WANNABE MAGAZINE: Na Zapadu se joga već neko vreme priznaje kao pomoćna metoda u lečenju određenih poremećaja i bolesti. Da li se, vi kao sertifikovani instruktor, slažete sa tim ?

NINA LAZIĆ: Da, slažem se sa tim. Joga može pomoći u velikom broju poremećaja i bolesti, počevši od stresa, koji je danas, nažalost, tako široko rasprostranjen, preko astme, artritisa, diskus hernije, karcinoma, itd. Praktikovanje joge i jogi načina zivota može pomoći i u kontroli depresije.

Na koji način joga može da nam unapredi zdravlje, a kako vežbanje utiče na telo?

Joga nam daje unutrašnju snagu, kao i harmoniju i ravnotežu tela, uma i duše.
Ona nas takođe čini fleksibilnijim i jačim,mentalno i fizički. Uz jogu postajemo svesni svog daha i načina disanja, možemo popraviti držanje tela i opustiti tenziju u mišićima.

Nina Lazic joga Wannabe magazine 4 Wannabe intervju: Nina Lazić, instruktorka joge

Instruktor ste Integral Hatha Yoge, ali i Transformacione Hatha Yoge, koju ste Vas suprug i Vi prvi predstavili u Srbiji. Koje su odlike jedne, a koje druge?

Transformaciona joga bavi se pročišćenjem svih naših tela, fizičkog, vitalnog, mentalnog i psihičkog, a zatim i buđenjem energije, kao i radom na čakrama, tj energetskim centrima. Da bi se u telu uspešno aktivirala energijakundalini, potrebno je prvo opustiti i detoksikovati telo. To se postiže asanama (fizičkim vežbama), pranajamama (vežbama disanja) i mantrama, tj. meditacijom na energetske zvuke. U Transformacionoj jogi zalazimo u četiri dimenzije bića, a kao rezultat pročišćenja i aktivacije energije naše peto telo – duhovno, može slobodno da se ispolji. Nastaju harmonija i mir u celom biću, odlično zdravlje na svim nivoima.

Integralna Joga Hatha je takođe sveobuhvatni sistem lične transformacije – fizičke, psihičke, emocionalne i duhovne. To je naučni sistem, koji objedinjuje različite grane joge sa ciljem da doprinese kompletnom i harmoničnom razvoju pojedinca. To je tradicionalna indijska joga, bez zapadnih primesa.

Pogodni kako za početnike, tako i za one koji se jogom već bave, časovi obuhvataju zagrevanje, asane (fizicke vezbe), joga nidru (duboku relaksaciju), pranajamu (vežbe disanja) i uvod u meditaciju.
Učenici se podstiču da svaki položaj prilagode sebi, u odnosu na uzrast i zdravstveno stanje. Balansirajući rad i opuštanje u pozi, otkrivamo optimalan protok energije za postizanje veće fleksibilnosti, snage i koncentracije.

Nina Lazic joga Wannabe magazine 6 Wannabe intervju: Nina Lazić, instruktorka joge

Neke od sastavnih tehnika joge su meditacija i mantra. Da li to mogu da postignu svi ljudi, ili jogu, ipak preporučujete samo onima sa određenim mentalnim sklopom spremnim da prihvate takvu vrstu relaksacije?

Mantra zvuci i meditacija se svakako preporučuju svima. I za mantre i za meditacije je potrebno vreme i posvećenost da bi se došlo do određenog rezultata. Postoji veliki broj mantri i vrsta meditacija. U Transformacionoj jogi npr. korisitimo mantre za opuštanje, detoksikaciju i otvaranje čakri 7 energetskih centara koji se nalaze u našem telu.

U svom studiju na Vračaru jogu kombinujete sa južno-indijskom borilačkom veštinom “kalari”. Kako se ona izvodi i zbog čega je koristite?

Kalarippayat (Kalari) južno-indijska borilačka veština je moćna meditacija u pokretu, sestra joge i ajurvede. Kalari trenira telo, emocije i um! Za sada učim samo osnovni Kalari, tj. upoznavanje sa Kalarijem, koje uključuje: lohe, kalugal, vadivu i Kalari vanadanam. Lohe predstavljaju vežbe zagrevanja iz budističke tradicije Kalarija. Ima ih 96, ali se prilikom zagrevanja radi, uglavnom, 15-30. Kalagul su jedinstvene vežbe gde se telo uči da diše, nađe ravnotežu i stabilnost. Takođe se pročišćuju energetski kanali, nadiji. Vadivu, životinjske poze se pojavljuju u svim Kalari formama i deluju veoma blagotvorno na telo i um, radeći na koncentraciji i odlučnosti. Kalari Vandam ili Kalari Pozdrav je prva i osnovna sekvenca koja se uči (par vezanih pokreta, udaraca i životinjskih poza). Kalari koji učim je u tradiciji Gurukkal C.M Sherifa iz Kerala Kalarippayaatt Akademije, grad Kannur, Kerala, Indija.

Da li je joga za vas profesija, ili način života?

Joga je za mene definitivno način života, ona je filozofija života. Kroz jogu sam radila na sebi, i napredovala u puno pravaca. Joga i prirodna medicina su način na koji vaspitavam i odgajam Alekseja, svog dvogodišnjeg sina. Joga vas uči da volite sebe, da dajete, pomažete i delite sa drugima.

Nina Lazic joga Wannabe magazine 3 Wannabe intervju: Nina Lazić, instruktorka joge

Neko kaže da trenira jogu, a neko da se bavi jogom, što zvuči mnogo kompleksnije. Šta je po vama ispravno?

Joga nije sport, niti klasična fizička disciplina, joga je mnogo više od toga, mnogo kompleksnija. Sport se trenira, joga se praktikuje. U sportu se takmičite, u jogi nema takmičenja, fokusirani ste na sebe i svoj napredak, nema upoređivanja sa drugima.

Šta biste rekli onome ko razmišlja o tome da započne da se bavi jogom, čime biste ga ubedili da krene?

Kompletna ravnoteža i harmonija na emotivnom, mentalnom i fizičkom planu, kao i napredak u životu su rezultati praktikovanja joge. Moj zadatak kao učitelja/instruktora je da prenosim znanje i kroz jogu pomažem, ali svako mora da pronađe svoj put i svojevoljno reši da proba i uđe u svet joge.

Nina Lazić će pisati redovnu kolumnu u našem magazinu, a takođe će odgovarati na sva vaša pitanja u vezi joge i zdravog načina života, koja ćete moći da joj šaljete na email redakcija@wannabemagazine.com

Olivera Denčić

Comments