U zavučenom dvorištu jedne beogradske zgrade, našli smo malenu agenciju sa velikim planovima. Tamo smo  popričali sa jednim od pripadnika Lige izuzetnih džentlmena, Vojislavom Arsićem, o Deklaraciji pravih muškaraca. Džentlmeni, ima li vas? Očekujemo i vaš potpis!

123 1 Wannabe intervju: Vojislav Arsić

Jer zaista nije teško!

WANNABE MAGAZINE: Koje akcije sve je do sada centar E8 organizovao?

VOJISLAV ARSIĆ: Centar E8 je osnovan 2004. godine i uskoro puni osam godina i moraćemo da smislimo neku zanimljivu akciju za proslavu tog rođendana. Mi svoje aktivnosti delimo na dva programa, na program za rodnu ravnopravnost i program za zdrave stilove života. U okviru ovog drugog radimo projekat koji se zove Dance4Life i još neke aktivnosti, a što se tiče rodne ravnopravnosti radimo taj projekat koji je javnosti poznat kao “Budi Muško” i koji se bavi muškarcima sa kojima treba raditi, kako bi temu ravnopravnosti približili svima.

Evo, baš kad si ti spomenuo, šta bi nam odgovorio na pitanje: Ko je jači pol?

Ja mislim da su oba pola jača, odnosno da ne treba da se delimo na slabiji i jači pol, već treba svi zajedno da budemo jaki, bolji i napredniji.

Koliko se vaših “pravih muškaraca” odazvalo akciji i potpisivanju Deklaracije?

Što se tiče poznatih ljudi, koji su nam u fokusu, jer oni taj svoj autoritet u javnom životu mogu mnogo bolje da iskoriste, Forum su u Skupštini Grada osnovali Vilijam Infante (William Infante), stalni kordinator Ujedinjenih Nacija u Srbiji, Nikola Đuričko, glumac, Ognjen Radivojević, muzičar i Dragan Ilić iz emisije “Buđenje”, Radio Beograda. Njih četvorica u osnovali Forum 25. novembra a nakon toga su tu Deklaraciju potpisali još neki ljudi, među kojima su: Vladimir Paskaljević, reditelj, Goran Jevtić, glumac, Aleksandar Srećković-Kubura, glumac, Viktor Savić, glumac i DJ Damjan, glumci Branislav Trifunović i Dragan Bjelogrlić i td. Za razliku od dosadašnjih akcija, pokušavamo da animiramo poznate ličnosti, jer verujemo da su oni vrlo značajni za realizaciju ovog projekta. Uvek je animiranje javnih ličnosti težak posao, ali sada smo ih ubedili vrlo lako, što govori o tome da je, generalno, svest o zlostavljanju velika. Za sada nam niko nije rekao da neće da potpiše, tako da je to sjajna stvar.

Kako reaguju žene na Deklaraciju?

Žene reaguju uglavnom super. Naš kontakt sa ženama je kroz rad i kroz društvene mreže, jer se ova priča o pravom muškarcu dosta “primila” među ljudima, a njihovi komantari na koje naiđemo su u 90% slučajeva pozitivni.

MG 3574 Wannabe intervju: Vojislav Arsić

Vilijam Infante (William Infante), stalni kordinator Ujedinjenih Nacija u Srbiji, Nikola Đuričko, glumac, Ognjen Radivojević, muzičar i Dragan Ilić iz emisije “Buđenje”, Radio Beograda

Pošto je cilj pre svega edukacija mlađih muškaraca, kako su oni reagovali na to?

Mi kontinuirano u 20 gradova radimo sa mladićima i srednjoškolcima. Međutim, ne mogu sa sigurnošću da ti kažem, jer nemamao vremena da prikupimo povratne informacije od njih. Ali, komuniciramo preko društvenih mreža, gde su reakcije stvarno odlične. Neki mi čak i predlažu koga da zovem! Znači, reakcije mladića koji su deo projekta su super, a za ostale ćemo tek videti. Niko nije hejtovao priču nigde, a to je bitno. Stvarno najgora stvar je kada vam neko ironično kaže: “Ma sigurno ćete tom Deklaracijom da promenite nešto!”

Pa, hoćete li Deklaracijom promeniti nešto?

Mislim da ćemo svakako postati vidljiviji, problem nasilja će postati vidljiviji, kao i potreba za radom sa ljudima kao homogenom grupom. Ja nekako verujem da će svi ovi poznati, koji su potpisali Deklaraciju, morati da paze kako se ponašaju u budućnosti. Stavili su svoj potpis, a to nešto znači. Pa kada im se sledeći put bude ukazala prilika da se šale na račun žena, nasilja i sličnih stvari, mislim da to onda neće uraditi, barem ne tako da uvrede ikoga, što je velika stvar!

A odakle ideja za baš ovakvu akciju?

Mi već četiri godine radimo taj program sa mladićima. Ono na šta smo dosta ponosni u svom radu, ne samo na tom projektu nego i na svim drugim poljima, je to da mi dobro slušamo ljude koji su naša ciljna grupa i onda se trdumo da aktivnosti prilagodimo njima. Tako smo i došli do ideje za Deklaraciju. U septembru smo imali veliku konferenciju, gde je došlo 50 naših partnera i 200 mladih iz čitave Srbije, iz gradova u kojima osnivamo “Budi muško klub”. To su inače srednjoškolci koji su prošli edukaciju i odlučili da se i oni malo zalažu. Sve je to bilo jako zabavno, čak ni ime konferencije nije bilo konvencionalno. Naime, odlučili smo da je nazovemo “NIKAD JAČA konferencija”. Možete misliti kako je to komično izgledalo kada nam je savetnica iz Ministarstva Prosvete Srbije potvrdila svoj dolazak na “NIKAD JAČU konferenciju”. Ali, sve je to bilo poučno i veoma interaktivno, čak su se i počasni gosti uključili u pozorišnu predstavu koja je bila centar zbivanja. To nije bilo konkretno vezano za ovaj Forum, ali je deo naših projekata i to je, eto, kako izgleda naš rad. Mi smo NIKAD JAČI!

Koliko planirate da traje Deklaracija?

Naš rad sa mladićima je kontinuiran, Deklaracija i Forum su u celoj priči samo momenat. Radićemo dokle god bude bilo potrebe. Ja se plašim da će to biti još dugo, ali videćemo! A Deklaracija će trajati tokom “16 dana aktivizma”, koji traju 25. novembra do 10. decembra, kada ćemo proglasiti rezultate. Poznati koji do tada potpišu neće biti u pravoj ulozi ambasadora, ali ćemo ih svakako redovno obaveštavati o našem radu i rado ih priključiti akcijama. A oni će nas onda svojim dolaskom na konferencije i akcije na taj način podržavati.

I na kraju, ko vas je sve podržao?

Ovu priču radimo u saradnji sa Ujedinjenim Nacijama u Srbiji, inspirisani kampanjom “UNiTE”, koju je direktno pokrenuo Ban Ki Mun. Podržava nas i Ministarstvo inostranih poslova Norveške, CARE International, kao međunarodna organizacija i Kancelarije za mlade grada Beograda.


Milica Radović je uvek u manjku sa vremenom, novcem i strpljenjem. Voli da sa prijateljima sedne na po čašicu razgovora, da zaigra i da se smeje. Nema vremena za gubljenje, ni živaca za kukavice. Baby face, višak energije i manjak kilograma koristi kao prednosti, a vama poručuje: “Boj se ovna, boj se govna, kad ćeš živeti?”

Anđela Najdanović voli da voli. Život. Modu. Amelijin Pariz. Kerin Njujork. Pozorište. Vogue. Beograd. I to u proleće. Uz miris jorgovana. Obožava kada je njen iPod shuffle iznenadi glasom Louis-a Armstrong-a dok se šeta beogradskim asfaltom. U podne. I uživa u sladoledu. Sa ukusom maline. Sour&Sweet. “J’aime bien les couchers de soleil. Allons voir un coucher de soleil…

Comments