Ne znam. Ne mogu. Ne interesuje me. Ne trudim se. Ne bih ja to. Ne smem. Ne preferiram. Ne ide da se cimam. Ne bih uspeo. Zvuči poznato? To je nešto kao stanje svesti u rečenicama. Gde god da se okreneš, napraviš korak napred i sapleteš se o jedno veliko, kameno “ne”.

Svaki put kada odjekne “ne” u vazduhu se stvori neka nelagodnost, očaj, samopouzdanje počne da leluja, a motivacija vrtoglavo počinje da curi i nestaje. Ako smognemo snage da izazovu, situaciji koja na klimavim nogama stoji ispred nas, kažemo “da” možda probudimo uspavane, pridobijemo hejtere, nasmejemo mrgude, razoružamo neprijatelje.

Prosto ponekad izbacite “ne” iz upotrebe. Pronađite razlog i način da svakom čoveku odgovorite potvrdno. Negacija ima naviku da se vraća i da se sveti. Uz to, kao dezert, dodajte i “Hvala” i “Izvini” na trpezu ophođenja prema drugima.

yes no Wannabe motivator: Izbaci “ne” iz upotrebe

Zaboravite “ne”!

Gradivo koje se ubraja u obavezno za rad sa ljudima jeste da naučite da poštujete tuđi uspeh, trud, da neznanje ne držite na nišanu, već da mu date podstrek da krene put znanja. Ukoliko želite da pridobijete druge – osmehnite se, zaboravite na mrzovolju, sujetu i ego tripove. Najbolji postaješ uz najbolje. Pohvalom budite u drugima osećaj važnosti i želje da nastave sa nizanjem uspeha. Na taj način gradite i zidine samopouzdanja i samopoštovanja, svrstavate sebe u red velikih.

Negujte zakon uzajamnosti “dobro se dobrim vraća”, dajte sve od sebe da čujete izgovoreno, da oslušnete tuđe srce i ono najskrivenije. Na taj način bežite od zakona surovosti u kome niko nikoga ne vidi i ne čuje. Prosto svako za svoj groš. Tako se gube bitke i umiru heroji.

Mnogi stručnjaci iz domena motivacije oslanjaju se na najranije tvorce motivacije, a Konfučije (Confucius) je kroz svoje viđenje oplemenio dušu svakog ko se istinski zainteresovao za ovu snažnu “ljudsku” disciplinu vođenja sebe i drugih.

“Mudrac se poznaje po tome što ništa više ne kvari čoveka od reči.” – imajte na umu ovu Konfučijevu rečenicu svaki put kada poželite da izgovorite to obeshrabrujuće “ne”. Ponekad postoje razlozi da kažete “ne”, ali ih pažljivo merkajte.

“Postoji li jedna jedina reč koja može da rukovodi vladanjem kroz čitav život? Učitelj: ‘Dobrota, zar to nije glavna reč? Ono što ne bi želeo da ti učine ne čini drugima.’” – napisano u odeljku “O plemenitom čoveku”.

Kada se odlučite na “ne” zbog manjka vremena, okupiranosti obavezama, setite se reči Brajana Trejsija (Brain Tracy): “Nikada nema dovoljno vremena da se uradi sve, ali uvek ima vremena.” I svako vaše “ne” i “da” su projekcija vašeg uma. Vaš stav prema drugima je odgovor životu.

Samo u šali recite “ne”.

Prethodni tekst iz serijala “Wannabe motivator” možete pogledati ovde.


Jelena Pavlović – dete i čovek, PR, pisac, autor romana “Tajne robotovog mozga”, “Mladost pod oklopom”, suvlasnik kragujevačkog portala Prava priča. Istinski opsednuta igrom reči, inspiracije i misterije ljudske duše. Priroda, samoća, život, ljubav, životinje, knjiga su punjači za baterije inspiracije.

Comments