Drama Vila na Dedinju koju je napisao naš poznati pisac Ivan Ivanji je jedna od #mustread knjiga ovog leta zasigurno!

Jedna vila u elitnom delu Beograda, koje je naravno Dedinje, krije mnoge tajne koje ne nastoje da budu još dugo tajne.

Priča je smeštena sa jedne strane u centralnu Srbiju, gde se svetski uspešan informatičar koji je davno napustio svoj dom i otadžbinu neočekivano zatekao u centru za rehabilitaciju na ograncima “srpskog čarobnog brega“. On će biti zaintrigiran pričom o misterioznoj vili gde će morati da se suoči sa sopstvenim životnim izborima koji mu tog trenutka nameću određene probleme.

Sa druge strane imamo Dedinje, jedan od najlepših delova Beograda. Igrom slučaja uvučen u kriminalne poslove u kojima se nije hteo naći, unuk čuvenog generala i narodnog heroja pokušaće da otkrije tajne, decenijama pažljivo skrivane unutar zidina njegove porodične kuće, što neće biti nimalo jednostavno.

Priča spaja ova dva junaka negde nasred Atlantskog okeana gde se sasvim slučajno upoznaju. Dvojicu skipera spojiće prvenstveno njihovo jevrejsko poreklo, ljubav prema jedrenju i na kraju priča o sudbini vile u nekom tog momenta dalekom gradu na ušću dveju reka – Dunava Save.

Uzimajući kao inspiraciju za potrebe svog novog romana istoriju jedne vile sa Dedinja, Ivan Ivanji ispisuje uzbudljivu priču o poreklu, samospoznaji i istini koja na kraju uvek izađe na videlo bez obzira na sve pokušaje da se sakrije, jer svi odlično znamo da svuda u svetu, a pogotovo u Srbiji tajne ne ostaju dugo tajne.

Član srpskog književnog društva Dragan Velikić je o ovom romanu rekao: “Ovo je roman pisca čija literatura nastaje ne samo iz impresivne erudicije i spisateljske imaginacije već iz nesvakidašnjeg iskustva i potrebe da se kroz pojedinačne priče ispiše svedočanstvo o jednom strašnom veku.

U toku leta, na plaži je idealno da se opustiš uz zvukove talasa mora, da posvetiš sebi malo vremena i čitaš knjigu kao što je Vila na Dedinju, da utoneš u magični Beograda koji svi toliko volimo i zaista kvalitetno provedeš svoje vreme uz ovaj roman.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/ourlifestylechoices

Jovan Žihlavski

Comments