Ona je mlada i uspešna, a moda je njen svet. Iako je tek na početku karijere Sofija hrabro korača modnim pistama.

WANNABE MAGAZINE: Kada si i kako počela da se baviš manekenstvom?

SOFIJA BJEGOVIĆ: Radila sam revije kao mala, možda do desete godine, ali sam pre negde godinu i po dana htela da se ozbiljnije oprobam  u tome, pa sam otišla do modne agencije “Click”, radila sam 31. Fashion Week i tako je nekako sve počelo, za sada se ne žalim.

485828 4224000930082 694290116 n Wannabe talenti: Sofija Bjegović

Uživa u modelingu

Na poslednjem Fashion Week-u si se oprobala i kao fotograf. Šta te privlači kada je reč o fotografiji?

Ranije sam slikala pejzaže, prirodu i arhitekturu, a na ovom Fashion Week-u-u sam se prvi put bavila fashion fotografijom. Ono što volim kod fotografije je to što pomoću nje mogu ljudima da pokažem svet na moj način, onako kako ga ja vidim i trudim se da od svake slike napravim malo umetničko delo; a drugi važan razlog je što fotografisanjem beležim bitne, lepe i neponovljive trenutke života, a kasnije me slike vraćaju u te trenutke i čine da izgledaju lepše nego dok sam ih proživljavala.

Kakvi su tvoji utisci sa Fashion Week-a u Beogradu?

Da budem iskrena, nisam imala mnogo slobodnog vremena, što od šetanja po pisti, što od slikanja dok nisam na njoj, pa nisam posvetila mnogo pažnje samom događaju. Ono što sam primetila bilo je to da je ovaj Fashion Week bio nešto skromniji nego prethodni. Drago mi je da je bilo nekoliko veoma dobrih dizajnera, više domaćih nego stranih, koji su predstavili originalne i zanimljive modele, ali je po meni bilo i nekih koji bolje da nisu pokazivali svoj rad. Uglavnom, drago mi je da sam bila deo ovog najvećeg modnog događaja u Srbiji, kome prisustvuje većina našeg modnog sveta.

542701 4442231505710 148866593 n Wannabe talenti: Sofija Bjegović

Najbolje od Sofije tek očekujemo

Da li imaš uzore? 

Nemam, sama sebi zadajem ciljeve, mislim na svoj način i ne volim da se ugledam na druge, radim kako ja mislim da treba (možda mi je to i mana), ali postoje ljudi kojima se divim i koje poštujem.

Modni trend koji ove sezone obožavaš?

Nisam neki veliki pratilac trendova, ali mi se definitivno sviđaju stvari na crno-bele pruge, helanke sa raznim šarama i veliki sam ljubitelj cvetnih dezena, šarenila i pastelnih boja, i naravno, kožne jaknice sa nitnama.

Koju modnu prestonicu bi volela da posetiš? 

Pariz, u kome sam već bila dva puta, i više sam pažnje posvećivala arhitekturi i umetnosti, što smatram daleko vrednijim od mode i butika, ali dobro, svako ima svoje prioritete. Ljubiteljima mode bih preporučila i Rim, jedan od, po meni, najlepših gradova u svakom domenu.

548660 4297692412323 2101097523 n Wannabe talenti: Sofija Bjegović

Uživa na pistama

Stil koje poznate dame te oduševljava i zbog čega?

Lejdi Gage (Lady Gaga). Nije da mi se njen stil nešto posebno sviđa i daleko od toga da bih ja imala takav, ali se divim njenoj originalnosti, smelosti i stavu da može da nosi šta hoće, uz šta hoće, gde i kada hoće, bukvalno šta god joj padne na pamet ona će staviti na sebe.

Kako bi opisala svoj modni stil?

Moj stil – nosim ono sto želim, što je istovremeno lepo, udobno, kvalitetno i pristupačno, ništa posebno, ali volim da dodam zanimljive detalje poput upadljivog nakita, a i inače više volim da gledam nakit nego garderobu. Često nosim sako ili neki teksas prslučić, a suknje retko, osim leti, kada nosim samo ili njih ili šortseve.

DSC 02181 Wannabe talenti: Sofija Bjegović

Sofija u romantičnom editorijalu

Koje su najuspešnije revije na kojima si radila?

Od domaćih bih izdvojila samo revije za Draganu Ognjenović, posto ih je najveći broj, a radila sam i za dosta drugih naših kreatora. Najveći uspeh su mi strane revije: Pierre Cardin, Renato Balestra, Costume National, Xuly Bet.

Tvoj savet svim mladim devojkama koje žele da pođu tvojim stopama?

Par saveta – da budu svesne, kako svojih vrlina, tako i mana; da budu svesne svojih nedostataka i da nastoje da ih poprave; da ne lete previsoko i ne očekuju previše; da budu istrajne i odlučne, čvrstog stava i jakog samopouzdanja. Onima koje nemaju predispozicije za modela preporučujem da nađu drugo zanimanje – da ne pokušavaju da u ovom poslu uspeju po svaku cenu, a one koje imaju i koje odluče da se ovim bave savetujem da odu u neku od naših agencija, i želim im svu sreću!


Jovana Katić Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima. Veruje da se snovi ostvaruju onda kada ih postanemo dostojni.

Comments