Čoveče! Kao da je bilo juče kada sam sumirala utiske iz 2017. pred sam dolazak 2018. godine. Šta je ko radio, šta je ko rekao, ko je sa kim bio, šta je novo izašlo… Ta rekapitulacija #thebestof2017 mi se i dalje mota po glavi dok gledam u kalendar i shvatam da je 2018. za koju sam “pripremala teren” i pokušavala da je predvidim prošla i, hop, eto nama 2019. godine, kuca nam na vrata. Ako si se zbunila svim ovim brojkama i šta se desilo koje godine, ne brini, nisi jedina, i sama sam se uplela. No, poenta je jasna – ja ne znam gde je vreme proletelo!

Kada je reč o praznicima, a naročito dočeku Nove godine, raspoloženje u našoj redakciji je podeljeno. Neki misle da je to dan kao i svaki drugi i iskreno jedva čekaju dugoočekivani i zasluženi odmor da bi spavali i posvetili se sebi, dok neki i dalje veruju u magiju novih početaka, novogodišnjih želja i odluka i … pa … u Deda Mraza! Ali hej, svako ima pravo da veruje u šta hoće dokle god time nekoga ne ugrožava, zar ne? U svakom slučaju, ja pripadam ovoj drugoj grupi i iskreno verujem da 31. decembar i 1. januar nisu samo obični datumi na kalendaru. OK, jesu zapravo, ali hoću da kažem da verujem u njihovu simboliku. Jednom sam negde pročitala da je baš ta Nova godina najbolji dokaz za to da je svaki kraj u stvari novi početak i eto, to me i dalje prati. Kraj 2018, ali zato početak 2019. I onda, zašto bi svesno ignorisala simboliku ovog praznika?! Kraj stare godine znači da treba da ostaviš iza sebe sve što te je u ovoj godini namučilo i nasekiralo, a da u novu godinu uđeš sa novim snovima, nadama i željama i, naravno, svim onim lepim što sa sobom nosiš od rođenja, a marljivo si sakupljala iz godine u godinu.

Zato, pošto ovaj tekst pišem ja, ja koja verujem u svu magiju i simboliku praznika, osmislila sam (uz pomoć svojih dragih ljudi iz tima – čak su se i partibrejkeri pridružili, hvala!) listu #wannaberesolutions, odnosno, stvari koje svima vama, kao i sebi, želimo u Novoj 2019. godini!

cestitka insta #wannaberesolutions: 19 stvari koje vam želimo u 2019. godini

1. Ukoliko želiš da 2019. godina bude tvoja, nemoj samo sedeti i čekati da se to i ostvari. Izađi. Najpre iz svoje zone komfora. Promeni nešto. Smej se više. Budi uzbuđena i srećna. Probaj neke nove stvari. Budi neustrašiva. Pokaži svoj stav. Osmeli se da uradiš nešto što ti predstavlja pravi izazov. Budi hrabra. Samo od tebe zavisi kakva će 2019. godina biti!

2. Oslobodi se “prtljaga” – lažnih prijatelja, bivših partnera, besa, loših navika, sumnji, strahova i svega toksičnog.

3. Napravi “bucket” listu. I napiši baš sve što ti padne na pamet. Sve što želiš, sve o čemu maštaš i čemu se nadaš. Ne moraš da precrtaš baš svaku stavku sa spiska u 2019. godini, ali možeš da kreneš od najsitnijih ideja, u skladu sa svojim mogućnostima.

4. Uradi makar jedan “30-day challenge”. Na primer, mesec dana bez kafe. Ili mesec dana bez slatkiša. Ili mesec dana treninga svakog dana. Da, i treba da bude teško, ali to je poenta izazova – pomeri sopstvene granice. Garantujem da ćeš na kraju biti presrećna što si uspela da pobediš najvećeg neprijatelja – sebe!

5. Promeni iz korena neku oblast života. Možda je vreme da promeniš posao, partnera ili nešto treće. Posveti se jednom polju i radi na njemu dok ne budeš sasvim zadovoljna i 100% sigurna da si ispunila ono što u dubini duše želiš, bez opravdanja bilo kome. Bitna si ti. Prati svoj unutrašnji osećaj.

6. Odaberi jednu reč koja će biti tvoja reč godine. Ljubav. Osmeh. Sreća. Uspeh. I živi je svakog dana. Neka svaki dan bude obojen tvojom reči. Obojen tobom.

7. Budi sama sebi najbolji prijatelj, podrška i inspiracija. Uživaj u sopstvenom društvu, a ne samo tuđem. Iskoristi svaku priliku koja ti se pruži. Veruj, umesto što tako lako odustaješ. Iznenadi i oduševi samu sebe, umesto što se trudiš da oduševiš druge. Pružaj, bez očekivanja da ćeš nešto dobiti zauzvrat.

8. U 2019. želimo manje: praznog pričanja, planiranja, gaziranih pića, nezdrave hrane, zvocanja, brige, sumnje, lenjosti, nesigurnosti, slabosti, ignorisanja, mržnje, nezahvalnosti i više: slušanja, akcije, čaja, zdravije hrane, nadanja, vere, fizičke aktivnosti, smeha, poverenja, samopouzdanja, razumevanja, ljubavi, zahvalnosti.

9. Duhovna hrana je takođe važna! Zato, svakog meseca pročitaj jednu novu knjigu. Ili više njih. Ili otkrij novog muzičara čiji ćeš album preslušati. Ili pogledaj neki film koji si jedva čekala. Sve se računa!

10. Prestani da razmišljaš negativno o sebi i drugima. Umesto toga, počni da vodiš dnevnik zahvalnosti i svakog dana upisuj šta se lepo i pozitivno desilo ili na čemu si zahvalna. Od najmanje sitnice do najkrupnije stvari. A kada ti je dan loš, samo se seti svega toga što ti je izmamilo osmeh. I ceni to!

11. Počni da praktikuješ jogu ili meditaciju. Godina za nama je bila u znaku mentalnog zdravlja više nego ikad, a sigurno si i sama primetila koliko stres pogubno utiče na tvoje zdravlje. Zato, manje stresa, a više opuštanja na način koji ti najviše prija.

12. Putuj više. Po Srbiji, inostranstvu, gde god. Putuj i sakupljaj iskustva, a ne stvari.

13. Pronađi novi hobi. Ispuni sebi želju iz detinjstva. Nikada nije kasno da postaneš ono što si kao mala želela!

14. Nauči kako da organizuješ budžet i drži se tog plana. Pa, svaka lista novogodišnjih želja treba da sadrži i neku “dosadnu” stavku, zar ne?! Ipak, zapamti, ovo je sve u cilju štednje za stvari koje su ti zaista važne – putovanja, na primer.

15. Izdvoji više vremena za sebe, svakog dana, kada je sasvim legitimno samo ležati i buljiti u plafon.

16. Pronađi strast u svom životu i ono što te “vozi”. Sve što radiš treba da radiš zato što ti je stalo i zato što čvrsto veruješ u to.

17. Budi to što jesi. 100% ti, 0% pretvaranja. Pa kome se svidi – svidi, ti makar živiš autentično i u skladu sa samom sobom. Na kraju dana, tvoja sreća je jedino što treba da te interesuje.

18. Pobedi makar jedan strah. Videćeš, nije bilo toliko strašno!

19. Češće govori “volim te”, više se grli i ljubi. Život je jedan – provedi ga u društvu dragih ljudi.

Kao što vidiš, ovo je pre “to do” nego lista klasičnih želja, ali bez obzira, od srca ti želimo da je ispuniš, baš svaku stavku, i naravno, da nam budeš živa, zdrava, srećna, zaljubljena i uspešna! Srećna Nova godina!

Fotografije: WANNABE MEDIA

Ivana

Comments