Realno, svi želimo da budemo živi i zdravi, dugovečni, da se osećamo dobro, da izgledamo dobro, prosto želimo za sebe najbolje. Zbog toga smo spremni da se ozbiljno pomučimo da bismo ostvarili svoj cilj, ali zdravlje ne bi trebalo da bude mučenje. Zdravi smo, tu smo, hajde da to samo održavamo, negujemo i cenimo. Celog života.

Ako wellnessu pristupiš na taj način, shvatićeš da je dovoljno malo da bi u sebi probudila taj dobar osećaj. Malo, ali predano i svakog dana. Nije poenta da par meseci vežbaš kao luda ili par meseci provedeš na dijetama. Time ćeš možda ostvariti cilj, ali kratkoročno. Ovo o čemu mi danas pričamo je za stalno. Upravo zato je dovoljno da usvojiš male, ali svakodnevne navike, i kreneš na put kvalitetnog života. Prečice? Nazovi ih kako voliš, samo počni da ih primenjuješ.

San je apsolutni prioritet

U redu, ovo svi znamo – 7 do 9 sati sna nam je neophodno za zdravlje i opšti kvalitet života i krajnje je vreme da ovo ozbiljno shvatimo. Ukoliko ne spavaš dovoljno, počni tako što ćeš svakog dana odlaziti na spavanje 5 minuta ranije, što će na kraju dovesti do čak sat vremena više sna. Ukoliko pak imaš problem sa kvalitetom sna, pokušaj da otkriješ u čemu je problem. Možda ti je potreban umirujući čaj od kamilice ili pak da manje koristiš mobilni telefon pre spavanja?

Pojedi to povrće

Svaki obrok, svakog dana, treba da sadrži ovakvu dozu vitamina, dakle, voće ili povrće. I to je prosto tako. Bolje bi ti bilo da se pomiriš sa činjenicom da su ti vitamini neophodni, a ti sama pronađi način kako ćeš ih uneti. Ukoliko ne voliš brokoli, nađi mu zamenu. Ukoliko su ti dosadile banane, pronađi neko drugo voće koje ćeš jesti umesto njih. Sigurno postoji nešto što je po tvom ukusu!

Wellness prečice koje će te dovesti do toga da budeš zdrava i osećaš se sjajno 1 e1594404414444 Wellness prečice koje će te dovesti do toga da budeš zdrava i osećaš se sjajno

Pokreni se dva puta dnevno bar na 10 minuta

Na vežbanje svi gledaju kao na mučenje, zato je toliko ljudi koji ne vole da vežbaju. Naravno da to nije dobar pristup. Niko te ne tera da svakog dana radiš jogu, pilates ili HIIT ukoliko ti to ne prija, ali da, teramo te da se dva puta dnevno pokreneš na makar 10 minuta. Bukvalno navij sat i podseti sebe na svoju dnenu dozu šetnje, istezanja ili bilo kog drugog razmrdavanja. A kada ti se bude vežbalo onako ozbiljno i intenzivno, mimo ovoga, pronađi aktivnost u kojoj najviše uživaš.

Žvaći hranu

Ovo je jedna od prečica koje se odnose na zdravlje organa za varenje. Stručnjaci savetuju da svaki zalogaj žvaćeš 32 puta pre nego što ga progutaš kako bi olakšala varenje i omogućila sebi dobar osećaj u stomaku. Zato se koncentriši na to što jedeš i ne koristi ometače kao što su mobilni telefon, laptop ili televizor. Uživaj u trenutku, naročito kada jedeš ono što voliš.

Koristi aplikacije pametno

U redu, aplikacije nisu najbezbolnija stvar koju sebi možemo da obezbedimo, ali ako smo već toliko zavisni od tehnologije, hajde da makar pokušamo da je koristimo u službi zdravlja. Pronađi wellness aplikacije koje će ti pomoći da usvojiš i održiš zdrave navike – sve prečice su dobrodošle!

Comments