Where Did You Go, Bernadette (“Gde si nestala, Bernadeta”) je duhovit, energični roman Marie Semple koji je sastavljen od kolaža dokumenata, mejlova, rukopisa, lajv blogova, FBI izveštaja i magazinskih članaka, koje je u celosti povezala Bee Branch, Bernadetteina inteligentna petnaestogodišnja ćerka. Međutim, ispod ove razigranosti skrivena je priča o ženi koja se povlači u izolaciju.

Beeina majka je Bernadette Fox, renomirani arhitekta (napravljena je od zelenog pre nego što je bilo zelenog), dobitnica MacArthurove nagrade, koja, nakon rođenja ćerke, prestaje da se bavi svojom profesijom. Kad njen suprug Elgie prihvati posao u firmi Microsoft u Sijetlu, Bernadettein svet postaje sve manji. Većinu dana provodi u prikolici na kraju svog dvorišta, a čak angažuje i onlajn asistentkinju kako bi u što većoj meri smanjila kontakt sa spoljašnjim svetom – prvenstveno sa drugim majkama iz privatne škole njene ćerke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma (@emmasnovelexistance)

Potom, porodica odlazi na put na Antarktik, što Bernadetti daje mogućnost da se još više skloni od ljudi, a nakon incidenta sa komšinicom, gubi joj se svaki trag. Elgie i Bee pokušavaju da odgonetnu gde je, a Bee počinje da sastavlja slagalicu punu računa, mejlova i beleški, pa otkriva majčinu tajnu koja je skrivana decenijama.

Književnica Maria Semple je ranije radila u komičnom TV programu, pa je knjiga, na pojedinim mestima, vrlo zabavna. Semple je detaljno istraživala u Sijetlu, predstavila norme kulture samopomoći i odnose u američkom školskom sistemu, ujedni se vešto noseći sa metaforičkom težinom Bernadetteinog nestanka. Zapravo, roman je najzanimljiviji u istraživanju preklapanja između stvaralačkog i roditeljskog impulsa.

Comments