Helen Folasade Adu

Katarina: Šade Adu (Sade Adu) je rođena u Nigeriji, a odrasla u Velikoj Britaniji. Muzikom je počela da se bavi u toku koledža u soul bendu Pride. Njena prva solo pesma, “Smooth Operator”, privukla je mnogo pažnje velikih produkcijskih kuća. Kada je potpisala prvi ugovor sa Epic Records-om povela je za sobom tri člana benda, Stjuarta Metjumena (Stuart Matthewman), Endru Hejla (Andrew Hale) i Pola Denmena (Paul Denman). Ona i njen bend ’84 izdaju prvi album, koji je prodat u 50,000,000 primeraka.

Smatraju je najuspešnijom umetnicom muzičke scene u Britaniji. Svi njeni albumi su dospeli u prvih 10 na “Billboard”-ovoj listi “Top 200 album Chart”.

Živi u Engleskoj sa svojim porodicom, a detalje o privatnom životu ne deli sa javnošću.

Albumi

Katarina: Njen zvuk i pristup su namerno ledeni, izvođenje i glas zvuče kao izdaleka, bezizrazno lice deluje hladno, ali ona je ipak postala instant senzacija kroz prve hitove “Smooth Operator” i “Your Love Is King”, kojima se, kao u džezu, spaja sa svojom publikom.

Njen pomalo hrapavi glas, jednostavni tekstovi pesama i puno telentovanih saradnika svaki njen projekat učine skoro savršenim. Šane nam dopušta da se zanosimo u harmoniji emocija i tonova; ovom zanosu ja se bez sumnje prepuštam.

Slika112 Who Run the World: Sade Adu

Njen prvi album, "Diamond Life", izašao je 1984, a na njemu su hitovi poput “Smooth Operator”, “Hang On To Your Love” i “Your Love Is King”, kao i “Frankie’s First Affair”, “Cherry Pie”, i “Sally”.

Slika29 Who Run the World: Sade Adu

Drugi album, “Promise” (1985), donosi istu zvučnu tapetu, a iz šarene slike izdvajaju se “The Sweetest Taboo”, “Is It a Crime”, “Jezabal” i “Never as Good as the First Time”.

Slika31 Who Run the World: Sade Adu

“Stronger Than Pride” je treći album grupe Sade, izdat 1988. Na ovom albumu njen razvoj je koncentrisan na dodirivanje nekoliko klišea, koji su sasvim dovoljni da publiku nateraju da dođu do nečega što nikada ne bledi. Izdvajamo “Love Is Stronger Than Pride”, “Paradise”, “Nothing Can Come Between Us”, “Keep Looking”, i “Clean Heart”.

Slika43 Who Run the World: Sade Adu

“Love Deluxe” je četvrti po redu album, i po meni najbolji. Osećaju se nežnost, ženstvenost i romantika kroz zavodljivost saksofona. “No Ordinary Love”,”Kiss of Life”, “Bullet Proof Soul” i “Like a Tattoo” probudiće i najdublje zakopanu emociju. “Pearls” i “Feel No Pain” nose drugačiju poruku, ali uz istu nežnost izvođenja.

Slika51 Who Run the World: Sade Adu

“Lovers Rock” je nastao osam godina kasnije. U bazi je to ona ista osetljivost, ali je malo više usmerena na poentu koja se ne odnosi samo na ljubav. “The Sweetest Gift” je posvećeno Rainbow Trust Children's Charity. Moju pažnju su dobile pesme “By Your Side”, “King Of Sorrow”, “All About Our Love”, “Lovers Rock”, “Flow” i “Slave Song” .

Anja: Šade se, kao i uvek, poigrava, prvenstveno snagom sopstvenog glasa, iako tvrdi da peva onako kako govori, ostaje nam da zanemimo pred neverovatnim vokalnim mogućnostima graciozne meleskinje. Koliko god koketirala sa različitim muzičkim inspiracijama, upravo je glas ono što bend čini prepoznatljivim, i uprkos njenim (ne)namerama – brendiranim. Stihovi koje je sama pisala u potpunoj su harmoniji sa muzikom, a saksofon i udaraljke kao da savršeno naglašavaju svaku emociju. Šade peva o ljubavi, i samo o ljubavi, kao pokretačkom zamajcu svega, a dubina shvatanja suštine podudara se sa dubinom njenog promenljivog glasa. Obraća se svima koji u osnovnim emocijama traze izvor života, a esencijalne nagone smatraju idealom lepote. Čak i kada plače, ili zvuči krajnje melanholično, Šade se raduje životu, makar u neko drugo vreme, na nekom drugom mestu. Do tada, preslušajte njen album, videćete kako suze odlaze uz pratnju trube, a saksofon poziva na, naravno, ljubav.

Slika64 Who Run the World: Sade Adu

“Soldier of Love“ je šesti album, izdat 2010. Čim je objavljen, album je, generalno, dobio pozitivne kritike većine kritičara.

Prvo mesto na muzičkim listama album je zauzeo u Belgiji, Kanadi, Čehoslovačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Portugaliji, Španiji i Švedskoj. Najprodavaniji album je u Francuskoj, Poljskoj, Kanadi i SAD-u.

Šade često naglašava da snima ploče samo onda kada ima šta da kaže, i da nije zaintersovana za muziku samo kao proizvod za prodaju. Ona tvrdi da Sade nije brend. “Soldier of Love” zvuči potpuno drugačije od svega što su do sada objavili. Muzički, ovaj put su otišli daleko od starog country soul stila “Lovers Rock” albuma i poprimili više eklektičan identitet.

Bend je zvučao kao originalni Sade, sa Metjumenovim mekim saksofonom u pozadini u “In Another Time” i vokalom u “Hard Road”. Ali pesme kao što je vesela, kapriciozna rege pesma “Babyfather” ili dramatično aranzirana pesma “The Moon and the Sky” ukazuju na to da je Šade istraživala novu teritoriju. Ona sama rekla je da ne želi da se ponavlja i da je to bio veoma interesantan izazov za sve njih.

Sade uživo

Slika72 Who Run the World: Sade Adu
Katarina: Nisam imala prilike do sada da je slušam uživo, ali s obzirom ne to da će je Beograd ugostiti 30. oktobra, to će se promeniti. Za sada mogu samo da govorim na osnovu turneja koje sam gledala u DVD formatu.

Šade u pratnji svog benda na stejdžu odaje energiju koja je još intenzivnija od one koja se oseća na CD-u. Odavno slušam njenu muziku, ali od trenutka kada sam prvi put gledala nastup osetila sam ogromno poštovanje zbog načina na koji ona deli harizmu sa publikom, bez korišćenja specijalnih efekata. Ona je dama i to ume da istakne strategijom koja nije nimalo nametljiva. Fascinantno je i to što ona uvek izgleda isto, njena koža i figura deluju kao da su deo njene muzike, bezvremenski. Mladoliko lice i glas soul žene daju spoj kakav se može doživeti samo na njenom nastupu.


Katarina Vesin je budući novinar. San joj je da proputuje svet i napiše putopise. Oduvek piše prozu i poeziju, inspiraciju nalazi svuda oko sebe. Veliki je ljubitelj rep i r&b muzike, nepopravljivi je optimista i borac, obožavatelj životinja. Voli modu, a posebnu strast gaji prema obući. “During your life, never stop dreaming. No one can take away your dreams!” (Tupac Shakur)

Anja Križan je studentkinja novinarstva, večni sanjar, romantik i hedonista, zarobljena u sopstvenoj bajci. Njena izražena intuicija i želja da svet bude bolji i lepši vodi njene reči po papiru. Voli iskrenost, dobrotu, neiskvarenost. Ne voli laž, diskriminaciju i agresivnu glupost.

Comments