Ženama je danas dostupno mnogo odličnih knjiga koje treba da čitaju u određenim periodima života, a među njima su i one koje se tiču ženskih prava. Iako možda ne možemo da poverujemo da su teme kojima se autori ovih knjiga bave nekada bile tabu, one su u vremenu u kom su nastale predstavljale prave kulturološke bombe i pokretače rasprava ljudi toga doba. Predstavljamo vam spisateljice koje su svojim idejama i delima zauvek promenile svest žena širom sveta.

“Odbrana prava žena” (1792) – Meri Vulstonkraft 

U osamnaestom veku, stav da žene imaju pravo na obrazovanje smatran je radikalnim. Meri Vulstonkraft je upravo u ovoj studiji o rodnoj ravnopravnosti istakla da i žene zaslužuju svoje mesto u javnoj sferi, što je, u to vreme, predstavljalo veoma hrabar potez.

1 Pride and Prejudice Womens power: Knjige koje su promenile žene zauvek

“Gordost i predrasude” (1813) – Džejn Ostin

Englesku je u devetnaestom veku odlikovala velika oslojenost stanovništva, pa ne čudi suptilna kritika klasnog snobizma zastupljena u ovom čuvenom romanu engleske spisateljice. Osim toga, Ficvilijam Darsi i Lizi Benet i danas su jedan od najomiljenijih parova engleske književnosti.

“Sopstvena soba” (1929) – Virdžinija Vulf

Mišljenje da “žena mora da ima novac i sopstvenu sobu ukoliko želi da napiše književno delo” danas je toliko ukorenjeno u našoj svesti da je gotovo nemoguće shvatiti da je krajem dvadesetih godina prošlog veka ono bilo revolucionarno. Ovakvi stavovi autorke o kreativnoj i finansijskoj slobodi žena bili su poklič intelektualki toga doba.

Comments