World of Women je NFT brend koji je za godinu dana postigao neverovatan uspeh. Dvadeset i sedmog jula 2021. godine umetnica Yam Karkai je osnovala brend koji se fokusira na žene u NFT svetu, što u velikoj meri pomaže osnaživanju žena i njihovoj ulozi u svetu biznisa.

Šta je uopšte NFT?

Ako se pitate šta je NFT, niste jedini. Ukratko, to je non-fungible token. Nije vam ništa jasnije, zar ne? To non-fungible znači da je token unikatan i nezamenljiv. Postoji i fungible token, to je bitcoin. Ako zamenite bitcoin za bitcoin – dobićete istu stvar, a kada je NFT u pitanju, stvari stoje drugačije.

On je deo Ethereum kriptovalute, jednako kao što su bitcoin ili dogecoin. NFT može da bude bilo šta što je u digitalnoj formi – crteži, muzika, videi… Uglavnom se koristi za prodaju digitalne umetnosti. Može se uporediti sa kolekcionarstvom, samo što je ovde skupljanje kolekcija u digitalnoj formi. Pretpostavlja se da NFT označava budućnost kolekcionarstva – zato je Grimes uspela da svoj video od 50 sekundi proda za 390 hiljada dolara.

Pročitajte i ovo: Da li će metaverse radikalno izmeniti modni svet?

Isti video će moći da se preuzme na internetu, a možda već i može da se pronađe. Kakvu onda vrednost ima nešto što može bilo ko, bilo kad, bilo gde da pronađe? Veliku, ali ne zbog samog dela, nego zbog prenošenja autorskih prava. Dakle, ako kupite NFT, to je vaše i samo vaše i sa tim možete da radite šta god poželite – da skupljate kolekciju, da prodajete dalje. Svako može da ima print Moneove slike, ali jedan jedini je original – i zna se da on ima izuzetnu vrednost.

Gde je tu World of Women?

World of Women, skraćeno WOW, je uneo raznovrsnost u Web3 World. Pretpostavljate da su veliku većinu NFT-ovaca činili muškarci, ali WOW je to promenio i doneo mnoštvo talentovanih umetnica na digitalno tržište. One su privukle pažnju sa svojom prvom kolekcijom koja je izašla u julu prošle godine, iskoristile su taj momentum i napravile još jednu kolekciju sa nazivom World of Women Galaxy početkom 2022. godine.

Karkai i njena ekipa su u 2022. godini ostvarile milionski prihod. Uz novac, njihova zajednica je nastavila da se širi, i okuplja sve više i više žena. Podržale su ih mnoge poznate ličnosti kao što su Reese Witherspoon, Gary Vee, Logan Paul, Snoop Dogg i Sofia Vergara. Čak je i Madonna na svojim nastupima ukazivala na važnost davanja podrške ženama u NFT-u.

I solidarnost među ženama je upravo ono što je najlepša stvar ovde. Žene su se zajedno udružile i za godinu dana ostvarile neverovatan uspeh, osvojivši tržište na kom su generalno dominantni muškarci. I ne samo to. World of Women je postao toliko moćan brend da je počeo da pomaže drugim organizacijama koje pružaju pomoć ženama.

Čak su i osnovale svoju školu gde uče žene da postanu umetnice koje će se baviti NFT-om. U pitanju je jedna prelepa ideja o zajedništvu među ženama kakvu do sada nismo imali prilike da vidimo. Zato čestitamo prvi rođendan brendu World of Women, podržavamo njihov rad i želimo im mnogo uspešnih projekata u budućnosti!

Naslovna fotografija: instagram.com/worldofwomen.nft

Jovana Petković

Comments