Publika je ovacijama ispratila glumce Ateljea 212 u predstavi “Otac na službenom putu” Olivera Frljića. Istoimeni teatar drugog dana festivala ispričao je priču Alise Stojanović, smeštenu u predstavu “Dokle?!”, koja u svojoj srži govori o svima nama koji verujemo i nadamo se.

Krcata sala pozorišta Timočke Krajine pronalazila se u izrazima lica glumaca Turgenjevog dela “Miholjsko leto” po svepohvalnoj zamisli Egona Savina. Realnu sliku ljubavi i čežnje prikazali su nam članovi zemunskog Madlenianuma.

1 Zoran Radmilovic 1 72 XX Dani Zorana Radmilovića

Zoran Radmilović

Gogoljeva melodrama “Ženidba” somborskog Narodnog pozorišta na dobar način otelotvorila je Ana Đorđević.

Izdašnom, gotovo trosatnom izvedbom udruženim snagama u predstavi “Kanjoš Macedonović” plenili su glumci beogradskog Narodnog pozorišta i Budvanskog teatra. Vida Ognjenović je ovoga puta kompletnu radnju smestila u vreme izmedju dva svetska rata, za razliku od 1989. godine, kada se sve odvijalo u 16. veku, a vodeću ulogu imao Žarko Laušević.

Pretposlednjeg dana ovog festivala izveden je “Život u tesnim cipelama” Dušana Kovačevića, koji predstavlja ironičan ekvivalent vremenu u kome živimo i problemima sa kojima se susrećemo, gde je po svemu sudeći najteže biti Srbin.

4 Izlozba Kostima 4 72 XX Dani Zorana Radmilovića

Izložba kostima

Na repertoaru poslednjeg dana manifestacije svi zainteresovani mogli su da pogledaju “Staklenu menažeriju” u režiji Branka Popovića Gradskog pozorišta iz Jagodine.

Teatar Timočke Krajine “Zoran Radmilović” izveo je čak tri predstave. U predfestivalskoj večeri prema režiji Miloša Jagodića i tekstu Nebojše Romčevića pažnju nam je zaokupila “Karolina Nojber”, dok je za najmlađe posetioce istoimenog pozorišta na daskama koje život znače izvedena “Snežna kraljica”, koju je režirala Kornelija Kamenova Jordanova. Svojevrsni pečat Zoranovim danima utisnula je premijera predstave “Svašta” Milana Laneta Gutovića, gde su veliki utisak ostavili Milutin Vesković, Miloš Đuričić, ali i Miloš Tanasković.

11 Zenidba 11 72 XX Dani Zorana Radmilovića

"Ženidba"

Savršenu uvertiru ove manifestacije dalo je predstavljanje knjige Tomislava Mijovića pod naslovom “Zoranu Radmiloviću pesnici i likovni umetnici”, kao i otvaranje izložbe “Savremena kostimografija” Narodnog pozorišta Beograda.

Žiri ovog festivala jednoglasno je odlučio da laureat glavne festivalske nagrade “Zoran Radmilović” bude Vlastimir Đuza Stoiljković, koji zbog obaveza nije mogao da lično primi nagradu, ali se putem video poruke zahvalio zaječarskoj publici, istakavši veliku zahvalnost i zadovoljstvo, ali se i podsetio vremena kada je i sam radio sa Zoranom.

13 Zivot u Tesnim Cipelama 13 72 XX Dani Zorana Radmilovića

"Život u tesnim cipelama"

Nagradu “Krstomir Milovanović” za vizuelni identitet dobila je Marija Kalabić za scenografiju predstave “Otac na službenom putu”. Publika grada na dva Timoka izgleda svoj život vidi u tesnim cipelama, jer je najvišu ocenu dala upravo istoimenoj izvedbi Zvezdara  teatra. Predsednik stručnog žirija Irfan Mensur kaže da nije bilo teško odrediti najboljeg, ali je ipak u jednom trenutku poželeo da Zoran ima više brkova.

Tokom trajanja ove manifestacije nagradu za glumačku bravuru, “Zoranov brk”, dobili su:

Vlastimir Đuza Stoiljković za vodeću ulogu u predstavi “Otac na službenom putu”.

Bojan Dimitrijević  je sebe najbolje predstavio ispred Ateljea 212 i rekao “Dokle”.

Nebojša Dugalić je svoj “brk” zaslužio pokazavši iscrpljujuću čežnju, ljubav i realnu personu u “Miholjskom letu”.

Za izvanredno i inspirativno tumačenje Kockarjova, jednog od glavnih junaka Gogoljevog dela, Zoranov brk pripao je neprikosnovenom i fantastičnom Miljanu Prljeti.

“Kanjoš Macedonović” doneo je nagradu Igoru Rajkoviću, koji je na konferenciji za novinare priznao da je Zoran Radmilović neko ko ga je inspirisao da se bavi glumom. On uspeva da ovako “gabaritan” lik oživljava iznova, a opet sačuva raznolikost. Kako saznajemo iz izvora koje nećemo imenovati, o tome koliko Zoranov brk znači ovom mladom glumcu govori i činjenica da se po završetku predstave iza scene mogla čuti graja i pesma “Igoreeeeeeee, dobio si brkkkk!”

Za ulogu Vasila, radnika koji je čitav život proveo pored prese za lepljenje obuće, poslednji brk ove godine (ili smo bar tako mislili) dobio je Dragan Petrović, koji je hodao u tesnim cipelama.

Na kraju, za apsolutno izvanredne, zanimljive i inovativne likove predstave “Svašta”, koji su oduševili i do suza nasmejali gledaoce, ovu nagradu su, neočekivano ali zaista zasluženo, dobili Milutin Vesković i Miloš Đuričić.

Na prvom konkursu za dramski tekst Fonda Zorana Radmilovića nagradu je dobio Dimitrije Kokanov, po čijem će tekstu biti izvedena predstava na sceni Teatra u Zaječaru.

Zaječar je ove godine ugostio brojna pozorišta, zaista velika imena naše glumačke garde i samim tim oplemenjen je i unapređen kulturni život stanovnika ovog grada. Već se uveliko govori o XXI Zoranovim danima, a šta se može očekivati u narednom periodu – videćemo!

Fotografija: Ivica Ivanović


Milena Ilić je večiti buntovnik, u ulozi je novinara na regionalnom Tempo radiju sa sedištem u Zaječaru. Voli MC Easy Riders South Serbia,  deo je inventara cover benda “New Deal” i pozdravlja sve čitaoce.

Ivica Ivanović je naturalizovani Zaječarac i fotograf. Nikad se ne odvaja od svog fotoaparata, drugim rečima zavisnik od onog hipnotišućeg zvuka koji se čuje kad se pritisne okidač i zamrzne trenutak u vremenu i prostoru. Ljubitelj prirodnih lepota svih oblika, pojava i agregatnih stanja.

Comments