Bili vi saglasni sa tim ili ne, Youtube je u jednom segmentu velika rijaliti igra. Poenta je osmisliti sadržaj koji je u skladu sa vašim afinitetima i učiniti ga što zanimljivijim. Postoje oni koji se ozbiljno bave ovim poslom, koji ozbiljno pristupaju Youtube-u, ali postoje i oni čiji sadržaji su prilično zabavni.

Youtube je danas postao platforma na kojoj možemo da se informišemo, zabavimo, edukujemo i naravno platforma na kojoj možemo zaraditi ogroman novac.

Misao o Youtube-u nastala je još pre 2005. godine, da bi se prvi koraci ka realizaciji ovog velikog projekta počeli da se stvaraju već početkom 2005. godine. U 2006. godini prve zamisli su ostvarene i Google je upravo te godine kupio ovu platformu. Reklo bi se – sve ostalo je istorija, jer Youtube kakav znamo danas je mnogima omiljeno mesto na internetu i jednostavno naši životi sigurno ne bi bili isti da nema ove platforme.

Youtube ove godine slavi punih 15 godina postojanja. I znamo da smo u početku na Youtube ulazili da gledamo smešne snimke pasa i mačaka, da poslušamo neku pesmu, a onda su krenule mnogo zanimljivije stvari.

Čemu drugo veliki jubileiji služe nego da se prisetimo svih onih video klipova koji su obeležili ovih 15 godina za nama.

Spremite maramice za suze – i od smejanja i od plakanja, jer sledi jedan veliki #throwback.

Lonelygirl15 – sećate li se 2006. godine? 

Ukoliko ste te davne 2006. godine bili prisutni na internetu i na Youtube-u onda se vrlo verovatno sećate kanala Lonelygirl15. Bree je radila sve ono što današnje devojke/blogerke i jutjuberke rade. Pričala je svoja iskustva ispred objektiva, svoj život je opisivala, svoje navike. Pričala je o svojim tužnim momentima i brigama. Postala je veoma popularna, a o njoj je pisao čak i New York Times. Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da ovo nije bio zapravo pravi život. Bree i njen najbolji drug Danile su bili plaćeni za to. Oni su želeli da naprave prvu Youtube seriju i u tome su i uspeli. Nije se dugo održala, gotovo dve godine, ali ćemo je svakako pamtiti.

Leave Britney alone – 2007. donosi jedan od najviralnijih videa 

Ako se ne sećate ovog videa, fotografije uplakanog muškarca se sigurno sećate. Ovo je jedan od najviralnijih klipova. I dan-danas postoje brojni gifovi, koji rado koristimo u komunikaciji. Ovo je video koji definitivno nikada nećemo zaboraviti. Vrlo srčano je stao u odbranu Britney Spears, nakon mnogobrojnih ružnih komentara koje je dobila nakon performansa na MTV VMA. Tada su mediji bili nemilosrdniji nego sada i ono što bi danas bilo daleko od normalnog, a to je vređanje nekog zbog njegovog mentalnog stanja, tada je bilo dozvoljeno i sasvim normalno. Za 24h Chris Crocekr je dobio više od 2 miliona pregleda. Naravno da je originalan video izbrisan, ali postoji toliko kopija i parodija na internetu, odnosno na Youtubeu da ćete uživati ukoliko uplovite u ovu avanturu.

Viralni muzički video – Justin Biber i hit “Baby”

Danas planetarno popularan, a tada miljenih ženskog dela publike, odnosno tinajdžerki – Justinu Biberu je Youtube poslužio kao idealana platforma za plasiranje njegove verovatno najpopularnije pesme ikada, koju znaju svi, ne samo oni koji su bili tinejdžeri u to vreme. Justin Biber je upravo na internetu i pronađen, njega je otkrio lovac na talente, tako što je pogledao jedan od njegovih videa. Nakon pesme “Baby” Justin postaje planetarno popularan. Justin je jedan od prvih muzičara koji su prešli brojku od 100 miliona pregleda na platformi. Imamo u glavi i dalje tu melodiju – nekome iritirajuću, a nekome fenomenalnu i i dalje omiljenu. 

“Hide Yo’ Kids, Hide Yo’ Wife”

Danas znamo kako ozbiljna stvar nekada može da postane viralna i to u nekom drugom kontekstu, ali tada, pre toliko godina, to su bili počeci. Dakle, nismo ni slutili da jedan ozbiljan intervju, prilično emotivan može da postane predmet zabave. Naime, intevjuisan je čovek nakon napada na njegovu sestru. On je to vrlo detaljno i emotivno objašnjavao, čak i revoltirano. Međutim, od celog njegovog nastupa napravljen je pravi nastup, odnosno napravljen je remix, koji je prilično zabavan. Davne 2010. godine ova pesma je bila najprodavanija na iTunes-u. Ovaj video je defintivno preteča svim parodijama koje danas imamo u tom segmentu.

Friday – Rebecca Black 

Rebecca Black je objavila pesmu Friday, za koju mnogi i dalje imaju mišljenje da je najintiritantnija pesma ikada. Jedna sasvim bezazlena pesma trinaestogodišnje devojčice postala je takav predmet šale, ali je to toliko predaleko otišlo da su počele da joj stižu zapravo takve poruke mržnje. I dan-danas svi oni koji su na Youtubeu dobijaju različite vrste komentara, pa čak i pretnji. Nikome nije lako da se sa tim nosi, a pogotovu ne tinejdžeri koji su značajnije osetljiviji. Tu lošu i tamnu stranu ove platforme mogli smo tada da primetimo i već smo mogli da naslutimo da će to i danas biti veliki problem. 

Comments