Napomena: Ovaj tekst je namenjen generacijama koje su svoje tinejdžerske godine proživele u periodu između 2007. i 2012.

Upozorenje: Slušanje ovih pesama izaziva razne nuspojave kao što su nostalgija i melanholija, pa se pre pritiskanja play dugmeta posavetujete sa svojim izabranim lekarom ili farmaceutom.

Često se osvrćemo na dvehiljadite godine kada smo “lomili” uz Željka Joksimovića, Moby Dicka, Natašu Bekvalac i Trik FX (Hitnu sam pomoć dobila.mp3) na dečjim rođendanima. Sve te pesme su se i posle 20 godina vratile, a srećom mi i dalje nismo zaboravili reči (kao da bismo ikada mogli da zaboravimo “jer ti si tako tako ta-ta-tanana, tanja od mog dlana, ma-ma-malena). Pre pandemije su širom zemlje bile popularne žurke ušuškane u hitove našeg detinjstva, ali mi ćemo se sada podsetiti koji su to hitovi naše mladosti. Da, jesmo mi i dalje mladi (manje-više, u stvari, više manje nego više). Ali ni približno onoliko ludi. Poslušajte ove hitove i vratite se u vreme kad su bleje u kvartu i izlasci do 12 bili sve što nam je trebalo za sreću. Pritom, u ovom tekstu ćemo se praviti kao da nije postojao period kada smo slušali pesmu “Mala” (Chombe, Cwele, Tatulaaa…)

David Guetta – Love is Gone

2007 godina. Lik iz kvarta te cimnuo. Ti si poslala “A ti si?” iako si dobro znala ko je. Pitao te šta radiš. Dve nedelje ste bili u najsrećnijoj vezi na svetu dok se nije završilo zbog nečega što si čula u dvorištu. Drugovi i drugarice pokušavaju da vas pomire, ali to nije moguće jer… Love is goneeeeeee td-td-td… Posle svega što ste prošli za ove dve nedelje…

Basshunter – Now You’re Gone

Kad je ljubav otišla, otišao je i on. Verovatno cima neku drugu. Nema veze, ima mnogo drugih odeljenja i mnogo drugih momaka (sem ako niste upisali jezičku gimnaziju). Dok se spremaš sa drugaricama za “izlazak” i dok jedna drugoj iscrtavate krejon ispod očiju – u pozadini ide ova pesma. Ili ako ima veze, onda umesto ove pesme ide Unfaithful od Rihanne. Sve je do karaktera.

Arash – Boro Boro

Nikad nismo razumeli šta on zapravo kaže u ovoj pesmi, kao što nikad nismo ni znali šta znači aserehe-aha, ali to nije sprečilo da nas ova pesma baš dobro odradi. Malo starija pesma, ali je do svake generacije devedesetih našla svoj put, i tu leži njena magija. Taj istočnjački ritam je zapravio bio početak našeg kraja.

Akon ft. Eminem – Smack That

Ah, Akon. Godinama mi je alarm zvonio pesmom Right Na Na Na. Ovaj duo je komplementaran skoro kao Jin i Jang, i stvara balans u univerzumu. Pa, u našem, tinejdžerskom univerzumu. Nije kao da nismo znalli o čemu se radi u pesmi, ali nismo je baš ni tako bukvalno doživljavali. Vozilo nas je nešto drugo. Ali šta?

Beyone – Irreplacable

Zauvek omiljena pesma od Beyonce. Davala nam je neku snagu i samopouzdanje kad god nas hormoni i nesigurnost ubede da nismo dovoljno dobri. Onda se setimo kako Beyonce izbacuje njegove stvari iz kuće jer niko nije nezamenjiv, i prosto nas obuzme neka ženska snaga. Kad se setim svih preispitivanja u svom tinejdžerskom dobu, zaista mi je sebe žao.

Black Eyed Peas – My Humps

Ne znam za vas, ali meni nikad nije bilo jasno zašto žena uporno peva o svojoj grbi i uvek sam Fergie zamišljala kao pola ženu, a pola kamilu. The Black Eyed Peas bio je THE band našeg prelaza iz detinjstva u tinejdžersko doba. Uz to i Pump It smo se gasirali dok još nismo znali šta to znači.

Comments