Zdrava ishrana je poprilično širok pojam. Čak i kada rešimo da dovedemo naš organizam (a samim tim i život) u red, moramo da znamo koju namenu imaju sve te zdrave namirnice i kako da iskoristimo sve što nam je priroda dala na najbolji mogući način. Donosimo vam tekst o tome koje namirnice iz naše svakodnevne ishrane utiču na zdravlje mozga, srca, pluća i drugih organa.

Za bolje funkcionisanje mozga – orasi i losos

Orasi su jako bitni za zdravlje mozga jer imaju značajno visoku koncentraciju DHA, što je vrsta omega 3 masne kiseline koja poboljšava kognitivne performanse. Upravo iz tog razloga je preporučljiv losos. Zahvaljujući omegi, losos pruža više kiseonika našem mozgu, pa nam samim tim omogućava bolje pamćenje. Sem lososa, preporučljive su i tuna i haringa, jer sadrže i vitamin B12, čiji nedostatak izaziva depresiju i gubitak pamćenja.

anna pelzer IGfIGP5ONV0 unsplash scaled e1618404436590 Za mišiće banane, za pluća brokoli   pročitajte koja je namirnica zdrava za koji organ

Oporavite mišiće bananama i kuvanim jajima

Banane su prepune kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. To su 3 od 4 nutrijenta koja ublažavaju grčenje mišića, i zato su oni najbolje rešenje kada imate taj problem. U svoju ishranu takođe uvrstite i tvrdo kuvana jaja, jer ona sadrže sve aminokiseline koje su nam potrebne za oporavak mišića i izgradnju minerala kao što su kalcijum i cink.

“Prodišite” uz pomoć brokolija

Ukoliko ste pušač, ova namirnica bi takođe trebalo da postane deo vaše ishrane. Sem što je brokoli vaš saveznik u prevenciji raka pluća, on takođe pomaže imunom sistemu da očisti štetne bakterije iz pluća. Jedno od jedinjenja koje je pronađeno u brokoliju se već neko vreme istražuje u svrhu lečenja ljudi koji boluju od plućnih bolesti.

Comments