Logično je da ćemo kada smo gladni uzeti ono što nam je prvo na dohvat ruke.  Međutim, čak i u ovakvim situacijama neophodno je razmišljati o svom zdravlju generalno. Zbog toga vam izlistavamo koje su to namirnice zdrave i koje će vam sačuvati organizam.

Mleko

Zašto mleko? Neorgansko mleko često sadrži pesticide i hormone. Organsko mleko, kao organska govedina, sadrži 68% procenata više omega-3 masnih kiselina. Plus, sadrži više vitamina E i beta-karotena, naročito kada je trava deo kravine ishrane, a ne zrnevlje.

Bobice

Zašto bobice? One mogu da apsorbuju visok nivo pesticida zbog svoje mekane kože. U nedavnim studijama, 86% uzoraka jagoda sadrži ostatak pesticida. Druga istraživanja pokazuju organske varijetete koji imaju 9% viši nivo anti-oksidanata.

Pročitaj i tekst – Wannabe Fit: Zgodno je znati – kako deluju antioksidanti?

23 Zašto bi trebalo da jedete organsku hranu?

Bobice

Celer

Zašto celer? Povrće koje sadrži visok nivo vode, kao što su celer i krastavac, apsorbuje hemikalije iz zemljišta, takođe kroz svoju tanku kožu. Nedavna studija pokazuje da 46% celera sadrži ostatke pesticida.

Breskve

Zašto breskve? Breskve i drugo voće koje ima tanku kožu, kao što su šljive i i kajsije, nemaju zaštitni sloj koji bi ih sačuvao od štetnih hemikalija. Pa zato upijaju stvari koje ne bi trebalo – kada je operete nećete puno postići, nažalost.

Krompir

Zašto krompir? Skromni krompir i drugo korensko povrće apsorbuje gljivice i pesticide iz zemlje. Studije pokazuju da 40% neorganskog krompira sadrži pesticide ali i da neke organske varijante imaju pesticide u tragovima.

Jabuke

Zašto jabuke? Organske su zdravije, kažu studije. Pronađeno je da voće i povrće koje je gajeno bez veštačkih đubriva sadrži više vitamina C. Poljska studija iz 2007. godine je pronašla da organske jabuke purée imaju više fenola, flavonoida i vitamina C u poređenju sa neorganskim.

jabuke Zašto bi trebalo da jedete organsku hranu?

Jabuke

Zeleno povrće

Zašto zeleno povrće? Kelj i drugi zeleniš, kao što je spanać, tretiraju se pesticidima i kojekakvim sprejevima kako bi im se zadržala svežina. Kupite organsko ili gajite svoje, čisto da biste izbegli hemikalije.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments