Maslinovo ulje takođe sadrži sastojak koji se naziva skvalan. On je identičan nekim tipovima prirodnih masnoća koji se nalaze u našoj koži, ali se sa godinama troše, što može da uzrokuje da nam koža vremenom gubi sjaj i elastičnost, a kosa postane slabija i lomljiva. Dodavanjem maslinovog ulja u našu negu kože i kose doprinosi tome da nam koža bude hidrirana, a kosa sjajnija i zdravija.

Baš zato, maslinovo ulje je jako dobro sredstvo za čišćenje lice. Ipak, mnogi ljudi ne veruju u to jer smatraju da je ulje prepuno oleinske kiseline koja bi mogla da im začepi pore.

Maslinovo ulje je u nezi koristila još i Kleopatra u decenijama pre nove ere. Hiljade godina je prošlo, a njegova upotreba je ostala ista, ali ipak znamo više o njegovim prednostima i manama. Ipak bi trebalo da znamo kako pravilno da ga koristimo da ne bismo naštetili našoj koži. Ako razmišljate da ga uključite u svoju bjuti rutinu, obratite pažnju na tip vaše kože. Ako je ona već prirodno masna i sklona aknama, maslinovo ulje može samo da vam našteti, zbog masnih kiseline koje u njemu prevladavaju. One su izvor hrane za bakterije koje uzrokuju rast akni.

roberta sorge uOBApnN K7w unsplash scaled e1619012581685 Zašto bi trebalo da, umesto u kuhinji, maslinovo ulje držimo u kupatilu

Ukoliko vaša koža nije sklona aknama i odlučite da isprobate maslinovo ulje na koži, bitno je da znate kada je najbolji trenutak da ga upotrebite. Kao i kad su ostale hidratantne kreme u pitanju, najbolje je da ga koristite dok je koža i dalje vlažna jer tada ima najveći efekat, znači posle kupanja ili tuširanja.

Takođe je preporučljivo da ga nanesete na lice uveče pred spavanje, kada skinete šminku i masnoću koja nas prati u toku dana.

Na kraju maslinovo ulje je ipak ulje, pa se vodite parolom “manje je više”. On će postići željeni efekat i ako ga nanesete u manjim količinama, a veće doze će vam možda i zaista začepiti pore.

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: unsplash.com

Comments