Ako si bila do sada u Amsterdamu, složićemo se odmah da je toliko specifičan grad da zaista ne postoji ništa njemu slično. Da, naravno da svaki grad nosi svoju auru i boju, i da ih je teško porediti, i svaki za sebe je neponovljiv i jedinstven, ali Amsterdam je svet u malom i to je ono što ga izdvaja. Jeste to i Berlin i mnogi drugi gradovi, ali način življenja i lakoća kojom su razne nacionalnsti integrisane u Amsterdamu, ga zaista kotira visoko visoko. Sa 180 različitih nacionalnosti koje žive u ovom, složićemo se, veoma malom gradu, Amsterdam je pravi melting pot. Međutim to nije dovoljno, dok su druge metropole lokacija u kojoj će se raznolikosti okupiti i egzistirati, Amsterdam je poseban po tome što svoju multukulturalnu demografiju priznaje, promišlja i proslavlja gde god i kad god se ima prilika za to, i to upravo iz ovih razloga. Ostali kosmopolitski gradovi, uzmite olovku pribeležite nešto.

View this post on Instagram

In Europe, I always have fun bike riding in Amsterdam. This time we took them in the hotel @pulitzer.amsterdam where we stayed for some days.🚲🖤 ———— Я тут решила составить список городов, где вы обязаны покататься на велике: ✨Амстердам (но будьте осторожны, там их крадут только так) ✨Барселона ✨Париж ✨Лондон ✨Берлин ✨Антверпен ✨Копенгаген ✨Севилья ✨Вена . Лично я каталась только в Лондоне, Париже и Барселоне. Амстердам можно и не считать, так как полил жуткий ливень, на фото мы стоим как раз под ним. 🌧🙈 Я могу сказать, что это одни из самых ярких впечатлений в путешествиях, так что всем советую. А кто не умеет кататься, гоу учиться летом:)🙌🏽 Берете ли вы напрокат велик в путешествиях? ———— #amsterdamview #amsterdamworld #amsterdam🇳🇱 #amsterdamcanals #amsterdamcentraal #amsterdamgram #wonderlustamsterdam #amsterdamvibe #iloveamsterdam #amsterdamwithjlo

A post shared by JULIA (@julialobasheva) on

Raznovrsna kuhinja

Šarenolika amsterdamska demografija se očekivano oslikava i u eklektičnoj gastronomskoj sceni, i zaista, u kakvom god da si raspoloženju, naći ćeš zalogaj toga ovde. Amsterdam je idealno mesto za isprobavanje gastronomskih specijaliteta iz svakog, makar i najzavučenijeg kutka sveta, i ako nemaš baš priliku da proputuješ svet, prva stanica neka ti bude Amsterdam jer će tu svet doći tebi. Čak i brzinska “hrana s nogu” je ovde pod uticajem istoka i zapada, pa tako možeš usput da zgrabiš Loempia – preukusna azijska prolećna rolnica, i nastaviš dalje, na posao ili u obilazak, zavisi kojim si povodom ovde. Ten Katemarkt je sjajna pijaca u zapadnom delu grada, na kojoj se možeš snabdeti svežim namirnicama iz Azije, Španije ili Francuske, dok za afričke i južno-američke ukuse i ritmove nepca, treba da skokneš do Yada Yada pijace na zatovrenom, gde se pored hrane prodaje i odeća, i aksesoari, a neretko imaju i live muzičke nastupe. Yada Yada je doživljaj! Od sušija preko falafela do tadžinija… Amsterdam je svetilište za ljubitelje dobrih i raznovrsnih ukusa.

Comments