Znate da treba da unosite dovoljno tečnosti i da to svakako uključuje, pored čajeva i voćnih napitaka, vodu. Čaša hladne vode osvežava kao i hladan tuš u sparnim letnjim danima, ali u nekim slučajevima bolje popiti čašu mlake vode. Evo šta kažu stručnjaci – kada i zašto treba da pijete hladnu, odnosno, toplu vodu. Takođe, hladna ne znači ledena, a topla znači mlaka – ekstremne temperature vode za piće (ledeno i vruće) se ne preporučuju.

Hladna voda za vežbanje, groznicu, mršavljenje

Kada ste fizički aktivni, telesna temperatura raste i telo se znoji, nastojeći da se ohladi. Prilikom vežbanja i znojenja gubi se dosta tečnosti, a najbolje ćete rehitdrirati telo i rashladiti se, ako pijete hladnu vodu. To znači da voda treba da bude malo hladnija od sobne temperature.

Kada imate temperaturu i trese vas groznica, ispijanje hladne vode će pomoći da se ohladite. Takođe, važno je da pijete puno tečnosti kad imate groznicu, da biste pomogli organizmu da se izbori sa infekcijom. U čašu vode dodajte malo limuna i morske soli, da biste nadoknadili elektrolite.

Ako želite da smršate, hladna voda vam može ubrzati metabolizam i pomoći da izgubite dodatnih 70 kalorija dnevno. To je skroman broj, a toliko kalorija se gubi i tokom 15 minuta šetnje. Zato, šetajte duže i pijte više hladne vode.

Comments