Pitanje težeg načina ne dovodi se u pitanje – da li je uopšte moguće zaista naučiti nešto, na lakši način? I koji je to način? Da li biste išta naučili da niste katastrofalno pogrešili (milion puta), da se niste slomili (milion puta) i zatim sastavili (i taj milion se računa, i te kako)? 

Izgleda da ne postoji lakši način, jer ako izbegavate teži, izbegavate život. Držeći se svoje zone komfora i linije manjeg otpora, nikada se ne upustite u strastvene životne akcije i borbe, nikada ne završite polomljeni, izubijani, u modricama i bolovima, ali nikada stvarno i ne živite. Stojite sa strane, posmatrate i analizirate. Vidite oko sebe životne drame i ne želite da učestvujete. Na taj način ostajete relativno nepovređen i neoštećen posmatrač, ali tako vam se ništa zaista važno i ne dogodi. 

Ako ste već izabrali život, a jeste, čim ste ovde, sa tim izborom dolazi i teži način učenja. Kroz iskustvo. Kroz sopstvene povrede, greške, padove, gubitke. Nećete ništa naučiti iz knjiga i filmova, ali iz toksične veze i slomljenog srca, naučićete mnogo, o sebi, o automatizmima koji vas navode da ponavljate greške, o zakonu privlačnosti, uzrocima i posledicama, o životu, prirodi, Univerzumu. 

Životne lekcije dolaze kroz bolne, neprijatne i nepodnošljive situacije. Morate ispiti čašu žuči, morate dospeti na sopstveno dno, da biste došli do one čaše meda i da biste isplivali na površinu, da biste cenili udah punim plućima, da svakodnevna mala životna čuda ne biste uzimali zdravo za gotovo, da biste vrednovali sebe i gradili duboke i stabilne odnose sa ljudima. 

Stvari imaju smisla samo ako su proživljene, shvaćene, usvojene i ako svoj život upravljate prema sopstvenim vrednostima, koje ste milion puta doveli u pitanje, promenili i korigovali, ili zaključili da su to vaše istine, nezavisne od istina drugih ljudi, jedine relevantne za vas i vaš način života. 

Filozofske teorije imaju težinu samo ako su deo vaše svakodnevne životne prakse. Ljubavne pesme razumete samo ako ste bili prevareni i ostavljeni, ako ste varali i ostavljali, ako ste bili povređeni i povređivali, ako poznajete ljubavnu patnju iznutra, ako ste zlato samospoznaje isprali litrima suza u besanim noćima. Vernost i lojalnost naučili ste putem izdaje i prevare, slobodu ste spoznali tako što ste se oslobađali onoga što vas je zarobljavalo i sputavalo. 

Comments