Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

1/2

Pobornici alternativne medicine tvrde da je najbolji lek za srce i mozak – zahvalnost. Uvek je dostupna, potpuno je besplatna i nema nikakve negativne efekte i nus-pojave. A u savremeno doba alternativu vredi shvatiti ozbiljno i razmotriti ono što ima da nam poruči, jer ne moramo da verujemo, nego možemo i da proverimo, odnosno učinak zahvalnosti se može registrovati eksperimentalno, naučnim metodama.

Tako su naučnici sa HeartMath instituta, jedne od vodećih institucija koja proučava psihologiju emocija, sproveli istraživanje, koje je dokazalo da istniski, dubok osećaj zahvalnosti, na organizam deluje tako što uspostavlja ravnotežu između srca i mozga, koju naučnici nazivaju koherencijom i koja blagotvorno deluje na stanje celog organizma.

Sofisticiranom opremom izmerena je tačna interakcija između srca, mozga i nervnog sistema i otkrivena je povećana proizvodnja hormona DHEA, koji se naziva i hormonom mladosti, jer usporava proces starenja organizma.

zahvalnost 2 1 Zašto je zahvalnost zapravo zdrava (za srce i mozak)

Takođe, kada osećate zahvalnost, povećava se nivo antitela, glavnih zaštitnika od virusa i svih patogenih bakterija. Prilikom istraživanja, primećeno je da osećanje zahvalnosti “bistri” mozak – ispitanici su jasnije razmišljali, kvalitetnije i efikasnije obrađivali informacije, a rad srca se normalizovao. Ovaj proces smanjuje nivo stresa, a osećanje zahvalnosti, kao duboka i iskrena emocija, “okuplja” oko sebe druga duboka i pozitivna osećanja (ljubav, prihvatanje, oproštaj) što neutralizuje tragove koje u nama ostavljaju ljutnja, bes, frustracija (koje izaziva svakodnevna izloženost stresu).

Da li ovo stvarno radi – pogrešno je pitanje. Ono što treba da se zapitate jeste prema kome i čemu osećate zahvalnost i da li imate u svom iskustvu to duboko, prožimajuće i isceljujuće osećanje. Setite se kada ste poslednji put bili iskreno zahvalni – životu, Bogu, Univerzumu, voljenoj osobi, roditeljima, sami sebi – kada ste poslednji put osetili milost koja vas obuzima samo zato što sedite na nekom lepom mestu, gledate zalazak sunca, osećate se povezano, spojeno sa prirodom oko sebe, harmonično i svrhovito.

Editors choice