Hot topics

#HairHacks: Kako da tvoja kosa izgleda savršeno čak i na +30 stepeni

#kidsfashion: Najslađi stajlinzi za tvoje omiljene mališane

7 saveta kako da pobediš infekcije na prirodan način i bez upotrebe antibiotika

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Tvoj beauty vodič kroz najbolje tissue maske za lice

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

Najlepša destinacija koju još uvek možeš posetiti ovog leta (ali i jeseni)!

U susret letovanju: Stvari koje obavezno treba da imaš u koferu

Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

1/2

Pobornici alternativne medicine tvrde da je najbolji lek za srce i mozak – zahvalnost. Uvek je dostupna, potpuno je besplatna i nema nikakve negativne efekte i nus-pojave. A u savremeno doba alternativu vredi shvatiti ozbiljno i razmotriti ono što ima da nam poruči, jer ne moramo da verujemo, nego možemo i da proverimo, odnosno učinak zahvalnosti se može registrovati eksperimentalno, naučnim metodama.

Tako su naučnici sa HeartMath instituta, jedne od vodećih institucija koja proučava psihologiju emocija, sproveli istraživanje, koje je dokazalo da istniski, dubok osećaj zahvalnosti, na organizam deluje tako što uspostavlja ravnotežu između srca i mozga, koju naučnici nazivaju koherencijom i koja blagotvorno deluje na stanje celog organizma.

Sofisticiranom opremom izmerena je tačna interakcija između srca, mozga i nervnog sistema i otkrivena je povećana proizvodnja hormona DHEA, koji se naziva i hormonom mladosti, jer usporava proces starenja organizma.

zahvalnost 2 1 Zašto je zahvalnost zapravo zdrava (za srce i mozak)

Takođe, kada osećate zahvalnost, povećava se nivo antitela, glavnih zaštitnika od virusa i svih patogenih bakterija. Prilikom istraživanja, primećeno je da osećanje zahvalnosti “bistri” mozak – ispitanici su jasnije razmišljali, kvalitetnije i efikasnije obrađivali informacije, a rad srca se normalizovao. Ovaj proces smanjuje nivo stresa, a osećanje zahvalnosti, kao duboka i iskrena emocija, “okuplja” oko sebe druga duboka i pozitivna osećanja (ljubav, prihvatanje, oproštaj) što neutralizuje tragove koje u nama ostavljaju ljutnja, bes, frustracija (koje izaziva svakodnevna izloženost stresu).

Da li ovo stvarno radi – pogrešno je pitanje. Ono što treba da se zapitate jeste prema kome i čemu osećate zahvalnost i da li imate u svom iskustvu to duboko, prožimajuće i isceljujuće osećanje. Setite se kada ste poslednji put bili iskreno zahvalni – životu, Bogu, Univerzumu, voljenoj osobi, roditeljima, sami sebi – kada ste poslednji put osetili milost koja vas obuzima samo zato što sedite na nekom lepom mestu, gledate zalazak sunca, osećate se povezano, spojeno sa prirodom oko sebe, harmonično i svrhovito.

Editors choice