Sigurno je svako od nas upoznat sa dobrim svojstvima koja ima med. Glavni je sastojak mnogih proizvoda za negu kože (hidratantne kreme, kupke i losioni za telo, balzami za usne) i definitvno mu treba dati šansu. Zato ti danas otkrivamo na koji način med možeš koristiti u nezi kože – plus, koliko zapravo pomaže koži!

aditya septian 71dBF77Oa7U unsplash Zašto med treba da zauzme počasno mesto u tvojoj skin care rutini?

Tretman za akne

Podatak koji nas je iznenadio: mnogi proizvodi za tretiranje akni u sebi sadrže med! Sada nam je jasno zašto poznati kozmetički brendovi uvršćuju med u sastav svojih proizvoda. Med kao “prirodni lek” ima protiv-upalno dejstvo. Zato je pogodno koristiti ga kao tretman za akne – ujednačava ten kože, ublažava crvenilo i upale, smanjuje vidljivost akni. Takođe, proizvodi za negu kože koji sadrže med pomažu u smanjenju bakterija na koži koje su jedan od glavnih uzroka njihove pojave. Dakle, ovaj “slatkiš” će kontrolisati prirodna ulja vaše kože i umanjiće šansu od pojavi akni uzrokovane bakterijama. Ukoliko imate masni tip kože – dodatni razlog za radovanje!

Kako da upotrebite med kao tretman za akne? Jednostavno nanesite med direktno na bubuljice koje tretirate na licu, sačekajte deset minuta, zatim isperite. Savet: pronađite domaći med, jer kupovni često mogu da sadrže dodatne šećere i to nije dovoljno kvalitetan med za negu vaše kože.

Piling

Zašto volimo pilinge iz drogerija? Nakon njihovog korišćenja odmah primećujemo koliko nam je koža mekana, ali zaboravljamo koliko grube čestice pilinga zapravo narušavaju našu kožnu barijeru. Probajte med kao piling, jer se njegova tekstura posle nekog vremena menja i pretvara u sitne male čestice. Upravo ga u takvom obliku možemo upotrebiti, bez brige da će biti previše grub za našu kožu lica.

Omekšajte med sipajući manju količinu vode, zatim uzmite količinu koju želite da nanesete na lice i zagrejte je dlanovima. Tada ga možete bezbedno naneti na lice, nežno trljajući. Nakon par minuta isprati. Oduševićete se koliko će vam koža biti mekana posle ovakvog pilinga koji sadrži samo jedan sastojak!

Comments