Ali to su jalova osećanja, to čak nije ni pražnjenje posle koga ćeš se osećati malo smirenije, to je traćenje životne energije. Zato ti je potrebno ne da pronađeš krivce (uključujući i sebe) i da im se napiješ krvi, nego da odrasteš, iznutra. Da tvoje unutrašnje dete postane metafora za dobre stvari, za radoznalost, životnost, otvorenost, poverenje. Da bi pronašla u sebi centar stabilnosti, potrebno je da staviš sebe u centar svog života. Zvuči prosto, kao i sve istine, ali je prava zagonetka, jer, šta to zapravo znači?

To je slično kao dečija egocentričnost, pre momenta kad si prihvatila da nisi najvažnija na svetu i kad si stekla ubeđenje da u stvari uopšte nisi toliko važna onima kojima bi trebalo da si najvažnija – pre nego što si naučila da kupuješ pažnju, nežnost i ljubav prilagođavanjem, igranjem uloge dobre devojčice i pretvaranjem sebe u nekog ko treba da ispuni tuđa očekivanja. Vratiš se mentalno i emotivno u taj period – i poneseš sa sobom svest odrasle osobe, koja ti služi da nadgledaš i analiziraš, da uhvatiš, shvatiš i ubeležiš taj prirodan osećaj važnosti, to najčistije ubeđenje da si najvažnija na svetu.

Pošto taj osećaj dolazi iz nedostatka svesti o tome da postoje drugi i da imaju svoje živote i svoje potrebe, sada uzmeš samo čist osećaj i spojiš ga sa svešću o drugima, o svetu oko sebe. Na taj način balansiraš svoj centar. Iako nisi jedina na svetu i nisi najvažnija svima, jednoj osobi treba da budeš najvažnija – a ta osoba si ti.

Kad praviš ustupke, kad stavljaš druge na prvo mesto, to činiš svesno, a zatim sebe nagradiš. U tom procesu odrastanja (naročito ako imaš decu koja zahtevaju celu tebe) shvatiš da apsolutno moraš da se postaraš za sebe, da ispuniš svoje potrebe, da obezbediš sebi odmor, opuštanje, uživanje, kao i uspeh i postignuće, ljubav i emotivnu razmenu – da ispuniš svoj život smislom na svim nivoima – da bi bila sposobna da daš celu sebe tamo gde si neophodna.

U tom smislu, roditeljstvo bi trebalo da pomogne u ličnom odrastanju – ali neće pomoći ako ne uključiš punu svest i ne radiš na sebi.
To su neki dobri razlozi da odrasteš – da budeš glavna i odgovorna u svom životu i da svesno praviš svoje izbore.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

izvor slika : www.instagram.com , www.unsplash.com

Aleksina Đorđević

Comments