Osobe koje lako poklanjaju poverenje, ne plaše se povređivanja – one računaju na to, jer u svojoj mudrosti znaju da nije moguće doživljavati samo sreću i radost. To saznanje ih oslobađa i dozvoljava im da se otvore i predaju i da uživaju u onome što imaju u ovom trenutku, ne strahujući od sledećeg. Sutrašnjica će doneti ono što će doneti i njihovo je da to prihvate i sagledaju razumno, a šta će onda biti – o tome će misliti kad taj trenutak dođe. Zato što su spremne da se otvore i predaju, one ljudima pored poverenja poklanjaju svoju punu pažnju i interesovanje, a tako mogu mnogo brže da upoznaju drugu osobu, da dopru do suštine odnosa i da pronađu trajne vrednosti, ili otkriju da ih nema dovoljno da bi se odnos održao.

Osobe koje lako poklanjaju poverenje, u stanju su da oproste kad to poverenje bude iznevereno. One ne očekuju da će druga osoba biti besprekorna, nego da će biti ono što jeste – živ čovek, koji greši i kome treba prilika da se suoči sa svojim slabostima da bi učio i napredovao. I zato veruju da svako zaslužuje oproštaj i drugu šansu, dok se ne pokaže da druga osoba ne ume da iskoristi te lekcije za svoj razvoj i napredak i da je jedino u stanju da izneverava i zloupotrebljava poverenje. A i to je lekcija – za onoga ko lako poklanja poverenje – iz koje uči da oprosti sebi, što je toliko uložio u nekoga ko nikako nije u stanju da investira u sebe. Da preispita svoju otvorenost, poverljivost i neposrednost i da ih opet izabere, birajući vrednosti svog srca zajedno sa mogućnošću da opet pogreši na isti način.

Osobe koje lako poklanjaju poverenje su srećnije od ostalih zato što imaju pozitivan stav prema životu, ne predaju se razočaranjima, oporavljaju se od slomljenog srca i ne gube radost življenja, jer znaju da su zato došle na ovaj svet – da budu srećne koliko je ljudski moguće, da vole sebe i druge, da budu velikodušne i nalaze radost u davanju, da uživaju u životu i da nikada ne dozvole strahu i sumnji da pobede ljubav i poverenje.

Izvor fotografija: instagram.com/marmurokph

Aleksina Đorđević

Comments