Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Programirani smo da učestvujemo u društvu i fokusirani smo na kreiranje svog imidža – nekada je imidž bio rezervisan za zvezde, za poznate, a sada svako kreira sliku o sebi koju želli da prikaže, putem društvenih medija. Svi nešto objavljujemo, nastupamo i prikazujemo.

A interna internet popularnost je merljiva – broj lajkova koje dobijete za neku sliku ili objavu, direktan je odraz uspešnosti vašeg projektovanja slike o sebi. Broj pratilaca i prijatelja na društvenim mrežama i dopadljivost naših objava, vraćaju nam odraz našeg imidža – sviđamo se, vole nas, dakle, dozvoljeno nam je da se dobro osećamo zbog sebe.

Deo naše potrebe da budemo prihvaćeni, leži u instinktu preživljavanja – jedinki je potrebno da bude prihvaćena, da bi osećala sigurnost, da bi bila zaštićena i negovana, da bi dobila sve ono što je neophodno da preživi. Težimo da pripadamo ne samo porodici, nego i grupama, udruženjima, organizovanim pokretima onih koji imaju slična interesovanja i ciljeve, težimo da steknemo podršku uže ili šire zajednice, da bismo se osećali prihvaćeno, odnosno, da bismo sebi obezbedili mesto u društvu. U nekim primitivnim zajednicama, ekskomunikacija je najveća kazna, gora i teža od smrtne kazne, jer pojedinac odsečen od društva oseća da ne može da živi, predaje se očajanju i sam sebe osuđuje na smrt, jer je odbačen.

Taj primitivni deo postoji negde, ugrađen u našu ljudskost i mi se trudimo da zadobijemo naklonost i obezbedimo pripadnost. I to činimo na sve načine i na svim nivoima – orijentišemo se prema tome kako zajednica kojoj želimo da pripadamo vrednuje izgled, ličnost, uspeh, bračni status i trudimo se da se uklopimo i uspešno ispunimo zadatke koje društvo postavlja pred nas.

U tom smislu, spremni smo da, ako ne možemo da promenimo sebe, da prigušimo ili barem prikrijemo one aspekte svoje ličnosti i svog života, zbog kojih bismo bili osuđeni. Spremni smo da učnimo nasilje nad sobom, da bi nas drugi voleli. I tu se gubimo i zaboravljamo sebe – radimo sve što je u našoj moći da nas drugi vole, umesto da radimo na tome da volimo sami sebe.

Editors choice