Programirani smo da učestvujemo u društvu i fokusirani smo na kreiranje svog imidža – nekada je imidž bio rezervisan za zvezde, za poznate, a sada svako kreira sliku o sebi koju želli da prikaže, putem društvenih medija. Svi nešto objavljujemo, nastupamo i prikazujemo.

A interna internet popularnost je merljiva – broj lajkova koje dobijete za neku sliku ili objavu, direktan je odraz uspešnosti vašeg projektovanja slike o sebi. Broj pratilaca i prijatelja na društvenim mrežama i dopadljivost naših objava, vraćaju nam odraz našeg imidža – sviđamo se, vole nas, dakle, dozvoljeno nam je da se dobro osećamo zbog sebe.

Deo naše potrebe da budemo prihvaćeni, leži u instinktu preživljavanja – jedinki je potrebno da bude prihvaćena, da bi osećala sigurnost, da bi bila zaštićena i negovana, da bi dobila sve ono što je neophodno da preživi. Težimo da pripadamo ne samo porodici, nego i grupama, udruženjima, organizovanim pokretima onih koji imaju slična interesovanja i ciljeve, težimo da steknemo podršku uže ili šire zajednice, da bismo se osećali prihvaćeno, odnosno, da bismo sebi obezbedili mesto u društvu. U nekim primitivnim zajednicama, ekskomunikacija je najveća kazna, gora i teža od smrtne kazne, jer pojedinac odsečen od društva oseća da ne može da živi, predaje se očajanju i sam sebe osuđuje na smrt, jer je odbačen.

Taj primitivni deo postoji negde, ugrađen u našu ljudskost i mi se trudimo da zadobijemo naklonost i obezbedimo pripadnost. I to činimo na sve načine i na svim nivoima – orijentišemo se prema tome kako zajednica kojoj želimo da pripadamo vrednuje izgled, ličnost, uspeh, bračni status i trudimo se da se uklopimo i uspešno ispunimo zadatke koje društvo postavlja pred nas.

U tom smislu, spremni smo da, ako ne možemo da promenimo sebe, da prigušimo ili barem prikrijemo one aspekte svoje ličnosti i svog života, zbog kojih bismo bili osuđeni. Spremni smo da učnimo nasilje nad sobom, da bi nas drugi voleli. I tu se gubimo i zaboravljamo sebe – radimo sve što je u našoj moći da nas drugi vole, umesto da radimo na tome da volimo sami sebe.

Comments