Pomorandže će te osvežiti tokom dana – one su sočne, pune vitamina i poželjne su kao užina. Tako će podstaći varenje i razmenu materija. Ali, stručnjaci upozoravaju (a ovo je nova vest) da ih ne bi trebalo uzimati ujutru na prazan stomak, niti ih piti kao ceđeni sok, jer će iritirati želudac.

Paradajz se preporučuje za doručak – podstiče probavu i razmenu materija – ali ne i za kasnije obroke, a nikako uveče, jer tada izaziva nadutost.

Pirinač je dobro jesti oko podne, jer će ubrzati razmenu materije tokom dana i potrošnju kalorija. Ali, ako ga jedeš uveče, pokvariće ti liniju.

Crna čokolada je dobra u pahuljicama i sa muslijem, za doručak. Ona sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje kože i štite od srčanih bolesti, ali ako ne želiš da se ugojiš, nemoj je jesti između obroka, odnosno, jedi je samo u malim količinama i samo za doručak.

crna čokolada 1 Zašto uveče ne treba da jedeš

Suve smokve i kajsije je dobro jesti u jutarnjem obroku, sa muslijem, uticaće na jačanje imuniteta i podstaći će varenje. Ali, uveče će izazvati nadutost.

Sir je najbolje jesti ujutru – u manjim količinama, podstiče mršavljenje i sprečava nadutost. U večernjim satima se međutim, nikako ne preporučuje, jer se tada teško vari, može da smeta želucu, a i da te ugoji.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments