Hot topics

Šta je to što se ovog leta mora naći na tvojoj #SummerBucket Listi!

Sunce, morska so, dehidrirana koža: Najbolji saveti za letnju negu

Najlepše frizure za posebne prilike koje možeš da napraviš – sama!

O kompromisima iliti kada je OK da prestanemo da ih pravimo

#HairHacks: Kako da neguješ kosu tokom leta + ideja za trendi frizuru za svaki dan

Sve što treba da znaš o detoksikaciji + primer detoks dijete koja zaista radi!

Sa liste neostvarenih odluka: Kako da najzad počneš da se hraniš zdravije?

12 stvari koje se nalaze na svačijoj #wish listi

Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

5 glavnih trendova koje ćemo voleti ovog leta (ali i mnogo duže!)

1/2

Intuicija se može baš tačno definisati, prepoznajemo je kao osećaj u stomaku, glas u glavi, kombinaciju osećaja, osećanja, uvida, osećaj prisustva i vođstva – ali, nauka ima dve definicije. Prva je zasnovana na čulnim utiscima i emocijama i kaže da je intuicija nesvesni, automatski proces, koji ne zahteva značajan kognitivni napor, a druga je zasnovana na logici i kaže da je intuicija refleksno mišljenje, koje zahteva veći kognitivni napor i svesnu analizu.

Naučnici vole da sve bude objašnjivo i organski, odnosno, da ustanove hemijske procese osećanja i osećaja, pa su se, kao što istražuju zaljubljenost, ljubav i osećanje blsikosti i poveznosti (i nude nam objašnjenje ludila delovanjem hormona dopamina, oksitocina, serotonina, endorfina) bacili i na istraživanje intuicije i na organskom nivou pronašli, naravno, bitan uticaj hormona.

Radi se o izloženosti dejstvu testosterona u prenatalnom periodu – istraživanje je pronašlo vezu između testosterona i razvoja područja mozga koja generalno određuju naše ponašanje i sklonosti, a na ličnom planu učestvuju u suptilnijem razvoju, grananju i nadgradnji tih ponašanja i sklonosti. Ženski mozak je za vreme razvoja ploda u materici manje izložen uticaju testosterona, dok je mozak muške bebe pod većim uticajem ovog hormona. Žene razvijaju intuiciju i kompleksnost rezonovanja i osećanja, dok muškarci razvijaju sklonost ka riziku i pojednostavljivanju stanja i osećanja.

Dakle, muževne cerebralne dispozicije postavljaju se još u materici, pod uticajem hormona testosterona – bez obzira na pol osobe.

Time verovatno možemo da objasnimo zašto su neki muškarci feminizirani (što se zapaža od ranog detinjstva), a neke žene “muškobanjaste”, a ako bi se istraživanje proširilo sa regularnih predstavnika muškog i ženskog pola na transrodne osobe, možda bi bili otkriveni organski odgovori na pitanje zašto neke osobe “promaše” pol, koji bi mogli da pomognu u smanjenju predrasuda i boljem razumevanju raznolikosti ljudske prirode, ondnosno, shvatanja onoga što smatramo neprirodnim, samo zato što nije uobičajeno.

Editors choice