Hot topics

Beauty SOS: Kako da suvu kožu učiniš blistavom – po ugledu na Beyoncé i Meghan Markle

#getmotivated: 6 načina da izađeš iz rutine i unaprediš svoj život

#beautytips: 5 razloga da koristiš micelarnu vodu + otkrij koja će najviše odgovarati tvojoj koži

Makeup trend koji ćemo obožavati u 2020.

Volite se još malo: Putovanje koje će vam spasiti vezu

Vodič za zimu u Sloveniji: Mesta koja treba da posetiš + iskustva koja treba da doživiš

Lifestyle trendovi za 2020.

High street komadi koje ćemo nositi u 2020.

Fashion&beauty trendovi objavljuju rat toksičnoj muškosti

Ključni komadi koje ove zime nose svi influenseri

1/2

Intuicija se može baš tačno definisati, prepoznajemo je kao osećaj u stomaku, glas u glavi, kombinaciju osećaja, osećanja, uvida, osećaj prisustva i vođstva – ali, nauka ima dve definicije. Prva je zasnovana na čulnim utiscima i emocijama i kaže da je intuicija nesvesni, automatski proces, koji ne zahteva značajan kognitivni napor, a druga je zasnovana na logici i kaže da je intuicija refleksno mišljenje, koje zahteva veći kognitivni napor i svesnu analizu.

Naučnici vole da sve bude objašnjivo i organski, odnosno, da ustanove hemijske procese osećanja i osećaja, pa su se, kao što istražuju zaljubljenost, ljubav i osećanje blsikosti i poveznosti (i nude nam objašnjenje ludila delovanjem hormona dopamina, oksitocina, serotonina, endorfina) bacili i na istraživanje intuicije i na organskom nivou pronašli, naravno, bitan uticaj hormona.

Radi se o izloženosti dejstvu testosterona u prenatalnom periodu – istraživanje je pronašlo vezu između testosterona i razvoja područja mozga koja generalno određuju naše ponašanje i sklonosti, a na ličnom planu učestvuju u suptilnijem razvoju, grananju i nadgradnji tih ponašanja i sklonosti. Ženski mozak je za vreme razvoja ploda u materici manje izložen uticaju testosterona, dok je mozak muške bebe pod većim uticajem ovog hormona. Žene razvijaju intuiciju i kompleksnost rezonovanja i osećanja, dok muškarci razvijaju sklonost ka riziku i pojednostavljivanju stanja i osećanja.

Dakle, muževne cerebralne dispozicije postavljaju se još u materici, pod uticajem hormona testosterona – bez obzira na pol osobe.

Time verovatno možemo da objasnimo zašto su neki muškarci feminizirani (što se zapaža od ranog detinjstva), a neke žene “muškobanjaste”, a ako bi se istraživanje proširilo sa regularnih predstavnika muškog i ženskog pola na transrodne osobe, možda bi bili otkriveni organski odgovori na pitanje zašto neke osobe “promaše” pol, koji bi mogli da pomognu u smanjenju predrasuda i boljem razumevanju raznolikosti ljudske prirode, ondnosno, shvatanja onoga što smatramo neprirodnim, samo zato što nije uobičajeno.

Editors choice